Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.7.2009 21:06:56

Popravek nepravilno obračunanega DDV

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-150/2009-2, 19. 6. 2009

Davčni zavezanec sprašuje, kako popraviti nepravilno izpeljan postopek obračuna DDV iz leta 2005 od opravljenih storitev sanacije škode zaradi nekvalitetnega premaza, ki je povezan z zahtevkom za vračilo DDV davčnemu zavezancu v drugi državi članici, sicer prejemniku računa z nepravilno obračunanim DDV.

Dobavitelj premaza je davčni zavezanec A s sedežem v drugi državi članici, ki je premaz dobavil davčnemu zavezancu B s sedežem v Sloveniji, ta pa drugemu davčnemu zavezancu C s sedežem v Sloveniji, ki je končni prejemnik in uporabnik tega premaza. Zaradi nekvalitetnega premaza, je pri davčnem zavezancu C prišlo do poškodbe na stroju. Davčni zavezanec C je poškodbo saniral in za storitev popravila izdal davčnemu zavezancu B račun z obračunanim DDV. Davčni zavezanec B je te stroške zaračunal svojemu dobavitelju A iz druge države članice in na računu prikazal še vrednost nadomestne dobave premaza, ter na celotno vrednost obračunal DDV.

V postopku odločanja o vračilu DDV davčnemu zavezancu A iz druge države članice, je II. stopenjski organ potrdil odločitvi davčnemu organu, da se zahteva za vračilo DDV zavrne, ker je bil DDV na računu davčnega zavezanca B nepravilno obračunan. Razlog za zavrnitev zahtevka je vsebina transakcije, ki je ni mogoče obravnavati kot opravljanje storitev in dobavo blaga za plačilo, temveč kot odškodnino, ki pa ni predmet DDV.

Davčnega zavezanca konkretno zanima, kako popraviti nepravilno obračunan DDV iz leta 2005 in ali popravke izvedeta oba davčna zavezanca (B in C) s sedežem v Sloveniji.

V nadaljevanju odgovarjamo:


Popravek obračunanega DDV izvedeta oba davčna zavezanca s sedežem v Sloveniji, ki sta na računu nepravilno obračunala DDV.

Davčni zavezanec B popravi nepravilno obračunan DDV, ko je prejel pisno obvestilo, da je zahteva za vračilo DDV pravnomočno zavrnjena.

Davčni zavezanec C popravi obračunan DDV, ko je prejel pisno obvestilo davčnega zavezanca B, da ta ni odbil DDV oziroma je ustrezno popravil (zmanjšal) nepravilno odbit DDV.


V primeru zaračunavanja odškodnin iz 13. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08 in 123/08), za odškodnine veljajo le tiste transakcije, pri katerih ne gre za opravljanje dobave blaga ali storitev. Na podlagi prve alineje drugega odstavka tega člena pravilnika za odškodnino tako velja dobava (blaga ali storitev), ki jo dobavitelj opravi kot povračilo za škodo, nastalo na podlagi prejšnje dobave, če dobavitelj odgovarja za škodo in njene posledice na podlagi zakona ali pogodbe. V konkretnem primeru je davčni zavezanec C, prejemnik premaza, zaradi katerega je prišlo do škode (uničenja materiala), sam saniral škodo in izdal račun z obračunanim DDV svojemu dobavitelju premaza, davčnemu zavezancu B s sedežem v Sloveniji. Dobavitelj premaza, davčni zavezanec B, je zaračunal stroške (stroški zastoja, prevozov, popravila) davčnemu zavezancu A s sedežem v drugi državi, ki odgovarja za škodo v primeru neustrezne kakovosti premaza, na računu pa prikazal tudi vrednost dobave nadomestnih premazov (in s tem povezanimi stroški), ki jih je dobavil oškodovancu (davčnemu zavezancu C) zaradi slabe kvalitete prve dobave. Davčni zavezanec A iz druge države članice je tako v celoti poravnal škodo zaradi neustreznih premazov in stroške dobave novih premazov, s katerimi je nadomestil prvo dobavo.

Na podlagi opisanega konkretnega primera tako razumemo, da davčni zavezanec A s sedežem v drugi državi odgovarja za stroške, ki so nastali v zvezi z zastojem in poškodbo strojev, kot tudi za nadomestno dobavo neustreznih premazov. Dobavitelj premaza s sedežem v Sloveniji (davčni zavezanec B) je namreč stroške, ki so nastali v zvezi z zastojem in poškodbo strojev, in za katere je prejel račun od prejemnika premaza (davčnega zavezanca C), samo »prerazporedil« (znesek z računa prejemnika premaza, davčnega zavezanca B, za stroške popravila je v istem znesku prikazal na računu, izdanem davčnemu zavezancu A s sedežem v drugi državi).

Ker davčni zavezanec A s sedežem v drugi državi članici odgovarja za škodo in njene posledice na podlagi pogodbe, nista predmet DDV v skladu s 13. členom pravilnika niti nadomestna dobava premaza niti povračilo stroškov zaradi škode. Nepravilno obračunan DDV na izdanih računih se zato lahko popravi.

V zvezi z navajanjem obveznih podatkov na računu, kot je predpisano z 82. členom Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06, 52/07 in 33/09), lahko davčni zavezanec napačne podatke na izdanem računu in v obračunu DDV popravi na podlagi določb 146. in 154. člena pravilnika.

Če davčni zavezanec kot izdajatelj računa ugotovi napako na izdanem računu in s tem previsoko obračunan znesek DDV po izteku roka za predložitev obračuna, lahko na podlagi določbe drugega odstavka 146. člena pravilnika davčno obveznost popravi (zmanjša) v obračunu DDV v tistem davčnem obdobju, v katerem ugotovi napako, če razpolaga s pisnim obvestilom kupca blaga oziroma naročnika storitve, da po tem računu še ni uveljavil pravice do odbitka DDV ali še ni vložil zahtevka za vračilo DDV.

V skladu z določbo tretjega odstavka 146. člena pravilnika, pa lahko dobavitelj blaga oziroma izvajalec opravljene storitve davčno obveznost popravi (zmanjša) v obračunu DDV v tistem davčnem obdobju, v katerem je od kupca blaga oziroma naročnika storitve dobil pisno obvestilo o popravku (zmanjšanju) odbitka DDV oziroma pisno obvestilo, da je zahteva za vračilo DDV umaknjena ali da je njegova zahteva za vračilo DDV pravnomočno zavrnjena. Navedeno velja, če je prejemnik računa že uveljavil pravico do odbitka DDV ali že vložil zahtevo za vračilo DDV na podlagi izdanega računa.

V konkretnem primeru tudi velja, da mora davčni zavezanec na podlagi 2. alineje četrtega odstavka 154. člena pravilnika v svojem knjigovodstvu zagotoviti podatke o popravku zneska obračunanega in odbitka DDV zaradi napak.

Davčni zavezanec B, ki je na izdanem računu za sanacijo škode zaradi nekvalitetnega premaza prejemniku računa, davčnem zavezancu A s sedežem v drugi državi članici, nepravilno prikazal obračunan DDV, ker transakcija ni predmet DDV (ampak odškodnina v skladu s 13. členom pravilnika), zahtevek za vračilo tega DDV pa je bil prejemniku računa pravnomočno zavrnjen, lahko popravi obračunan DDV na podlagi tretjega odstavka 146. člena pravilnika v tistem davčnem obdobju, v katerem je od davčnega zavezanca A prejel pisno obvestilo, da je njegova zahteva za vračilo DDV pravnomočno zavrnjena.

Davčni zavezanec C popravi nepravilno obračunan DDV, ko je prejel pisno obvestilo od davčnega zavezanca B, da ni odbil nepravilno obračunanega DDV oziroma, da je ustrezno zmanjšal (popravil) odbitek DDV.

Popravek obračunanega DDV tako izvedeta oba davčna zavezanca (B in C) s sedežem v Sloveniji, ko razpolagata z dokazili o izpolnjevanju objektivnih pogojev (na primer dokazila o uničenju, popravilu strojev, dobavi nadomestnih premazov…) in izpolnjujeta pogoje iz 146. in 154. člena pravilnika.

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila durs
ddv
vračilo ddv
nepravilen obračun ddv
obračun ddv
zahtevek za vračilo ddv

Zadnji članki iz rubrike:

14.6.2021 11:37:06:
Obvestilo davčnim zavezancem, ki se želijo vključiti v posebno ureditev VEM (OSS)

7.6.2021 14:38:38:
Prekluzivni rok pri uveljavljanju odbitka DDV

27.5.2021 11:34:15:
Kako bodo s 1. julijem 2021 naslovniki urejali carinske formalnosti

27.5.2021 10:58:02:
Spremembe pravil o obračunavanju DDV pri e-trgovanju v skladu z Direktivo Sveta EU

12.5.2021 17:06:55:
Širitev sistema Vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

Najnovejši članki:

11.6.2021 14:39:29:
Novosti v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-1A)

8.6.2021 14:19:04:
Finančni najem (leasing) (e-gradivo)

8.6.2021 12:43:24:
Spletni seminar o novostih v zvezi s prejemki in povračili stroškov javnim uslužbencem ter zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih

7.6.2021 16:36:29:
Spremenjeni podračuni za plačilo trošarin in okoljskih dajatev

7.6.2021 11:28:28:
Dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT