Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.7.2009 17:19:10

Carinske omejitve pri osebni prtljagi, živilih in spominkih pri prihodu iz tujine

Rubrika: Carina, intrastat, trošarine, uvoz in izvozprint Natisni

Carinske omejitve pri osebni prtljagi, živilih in spominkih pri prihodu iz tujine

Carinska uprava RS obvešča potnike o nekaterih predpisih, ki jih je treba spoštovati pri vstopu v EU iz tujine, ter opozarja na previdnost pri nakupu spominkov na potovanjih.

 

Živila živalskega izvora

Razna živila živalskega izvora (na primer meso, mleko mesni in mlečni izdelki), ki jih potniki prinašajo iz tretjih držav ali jih prejmejo v pošiljkah, predstavljajo tveganje za vnos bolezni v EU [PDF-3.6 MB]. Uvoz teh izdelkov brez veterinarskega pregleda je dovoljen iz Andore, Ferskih otokov, Grenlandije, Hrvaške, Islandije, Liechtensteina, Norveške, San Marina in Švice in sicer v majhnih količinah za osebno uporabo. Nedovoljena živila živalskega izvora morajo potniki odvreči v posebne zabojnike ali jih vrniti v tujino. Podrobnosti so objavljene na spletni strani Veterinarske uprave RS.

 

Nedovoljeni spominki

Med najpogostejšimi nedovoljenimi spominki so predmeti, ki so izdelani iz ogroženih rastlin in živali. Mednarodna trgovina s prostoživečimi rastlinskimi in živalskimi vrstami predstavlja vedno večjo nevarnost za obstoj mnogih vrst; nekatere med njimi so že na pragu izumrtja. Za njihovo ohranitev in za nadzor nad trgovino z njimi obstaja več mednarodnih konvencij, predpisov Skupnosti in nacionalnih predpisov, med njimi Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), ki ščiti 34 tisoč vrst živali in rastlin, ne glede na to, ali gre za žive osebke, njihove dele ali izdelke iz njih. Za spoštovanje teh predpisov skrbi tudi Carinska uprava RS.

Pri zavarovanih rastlinah in živalih cariniki preverjajo, ali jih spremljajo predpisana dovoljenja. Potniki, ki prihajajo iz tretjih držav, pri vnosu v EU ne potrebujejo uvoznega dovoljenja za naslednje količine po osebi:

  • do največ 125 gramov kaviarja jesetrovk (Acipenseriformes spp.) v posodi s predpisano oznako,
  • do tri ropotulje iz kaktej (Cactaceae spp.),
  • do štiri mrtve in obdelane krokodile (Crocodylia spp.), razen mesa in lovskih trofej,
  • do tri lupine polžev vrste Strombus gigas,
  • do štiri mrtve morske konjičke (Hippocampus spp.),
  • do tri lupine školjk velikank (Tridacnidae spp.) na osebo, ki skupaj ne presegajo treh kilogramov, pri čemer je osebek lahko ena neodprta lupina ali dve pripadajoči lupini.

Največ zaseženih osebkov CITES je v Izpostavi Letališče Brnik: lupine školjk in polžev, korale, izdelki kitajske tradicionalne medicine, izdelki iz slonovine, kože plazilcev, deli medvedov, preparirani krokodili in izdelki iz njih, kaktusi in kače v alkoholu.

Potnike opozarjamo na previdnost pri nakupu spominkov v tujini, ne samo v eksotičnih deželah, ampak tudi na sosednjem Hrvaškem. Tam lahko marsikje na tržnici kupite zaščitene kamene korale in lupine orjaškega morskega polža. Potnikom zato svetujemo, da se pred nakupom takšnih spominkov pri pristojnih organih države izvoza in uvoza pozanimajo, ali je za izvoz in uvoz takšnega blaga treba imeti dovoljenje.

 

Oprostitve za blago v osebni prtljagi potnikov

Blago, uvoženo v osebni prtljagi potnikov, je oproščeno plačila vseh dajatev pod pogojem, da je uvoz nekomercialne narave in da njegova skupna vrednost na osebo ne presega:

  • 430 evrov za potnike v letalskem in pomorskem prometu,
  • 300 evrov za ostale potnike.

Potniki, mlajši od 15 let, lahko brez plačila dajatev uvozijo blago do vrednosti 150 evrov, ne glede na vrsto prevoznega sredstva.

Vrednost zdravil za osebno uporabo potnika se ne všteva v navedene vrednostne omejitve.

Za alkoholne pijače in tobačne izdelke se oprostitev dajatev lahko uveljavlja za naslednje količine:

  • 1 liter alkoholne pijače z vsebnostjo nad 22 vol. % alkohola ali nedenaturiranega alkohola z vsebnostjo nad 80 vol. % alkohola, ali 2 litra alkoholne pijače z vsebnostjo do 22 vol. % alkohola ali penečega vina, ali sorazmerno količino različnih navedenih alkoholnih pijač;
  • 4 litre nepenečega vina; 16 litrov piva; 200 kosov cigaret, ali 100 kosov cigarilosov, ali 50 kosov cigar, ali 250 gramov tobaka za kajenje, ali sorazmerno količino različnih navedenih tobačnih izdelkov.

Oprostitve pri uvozu tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač ne morejo uveljavljati potniki, mlajši od 17 let.

Objavljeno na strani Carinske uprave.

Ključne besede:
carina
spominek
spominki
nedovoljeni spominki

Zadnji članki iz rubrike:

12.9.2019 9:20:43:
Uporaba aplikacije SIEMCS za spremljanje gibanj v režimu odloga plačila trošarine v Sloveniji

11.6.2019 11:07:07:
Popis zalog cigaret na dan 17. 6. 2019

29.5.2019 9:50:52:
Zvišanje trošarine za tobačne izdelke od 1. junija 2019

25.4.2019 11:21:13:
Popis zalog cigaret na dan 26. 4. 2019

12.4.2019 9:12:36:
Sprememba imena države – Republika Severna Makedonija

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT