Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2009 13:18:28

Storitev razvijanja eksponiranega negativa

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Storitev razvijanja eksponiranega negativa

Pojasnilo DURS, št. 4230-166/2009-2, 11. 6. 2009


Davčnega zavezanca s sedežem v tretji državi zanima, ali je storitev razvijanja eksponiranega filma, ki jo opravi davčni zavezanec s sedežem v Sloveniji, neobdavčljiva z DDV v Sloveniji na podlagi točke c) prvega odstavka 29. člena ZDDV-1.


Koprodukcijski film snema davčni zavezanec s sedežem v tretji državi na različnih lokacijah v oziroma izven Slovenije. Še v času snemanja filma se posneti material (eksponirani negativ) razvije, telekinira in presname na DVD, da lahko režiser in produkcija preverita kvaliteto posnetka na določeni lokaciji, saj je potrebno lokacijo snemanja vrniti v prvotno stanje oziroma zaradi drugih razlogov (maske, kostimov, posebnih efektov …). Po končanem snemanju se film montira, računalniško obdela, presnamejo se dialogi ter dodajo različni efekti in glasba. Torej, storitev razvijanja negativa in telekiniranja, ki jo opravi davčni zavezanec s sedežem v Sloveniji, je samo del procesa pri nastajanju filma in podleže nadaljnji obdelavi vse do zaključne verzije, ki je nato pripravljena za emitiranje in prikazovanje v kino dvoranah. Storitev razvijanja opravijo uslužbenci davčnega zavezanca s sedežem v Sloveniji po naročilu davčnega zavezanca s sedežem v tretji državi.


V zvezi z navedenim odgovarjamo:


Storitev razvijanja eksponiranega negativa spada med storitve inženirjev iz c) točke prvega odstavka 29. člena Zakona o davku na dodano vrednost, kar pomeni, da je storitev v Sloveniji z DDV neobdavčljiva.


V skladu s 24. členom Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06, 52/07 in 33/09) se za kraj, kjer je bila opravljena storitev, šteje kraj, kjer ima davčni zavezanec, ki opravi storitev, sedež svoje dejavnosti ali stalno poslovno enoto, iz katere je opravljena storitev, oziroma če takega kraja ni, kraj, kjer ima stalno prebivališče ali običajno prebiva.

 

Prvi odstavek 29. člena ZDDV-1 določa, da če se:

a) storitve prenosa in odstopa avtorskih pravic, patentov, licenc, blagovnih znamk in podobnih pravic;

b) storitve oglaševanja;

c) storitve svetovalcev, inženirjev, svetovalnih pisarn, odvetnikov in notarjev, revizorjev in računovodij, tolmačev, prevajalcev in podobne storitve ter obdelava podatkov in dajanje informacij;

d) storitve v zvezi s prenehanjem ali opustitvijo poslovne dejavnosti;

e) bančne, finančne in zavarovalne transakcije, vključno s pozavarovanjem, razen najema sefov;

f) storitve posredovanja osebja;

g) storitve dajanja premičnin v najem, razen vseh vrst prevoznih sredstev;

h) storitve zagotavljanja dostopa do distribucijskih sistemov za zemeljski plin in električno energijo ter prevoz ali prenos po teh sistemih ter opravljanje drugih, s tem neposredno povezanih storitev;

i) storitve telekomunikacij;

j) storitve radijskega in televizijskega oddajanja;

k) elektronsko opravljene storitve;

l) storitve posrednikov, ki delujejo v imenu in za račun drugih oseb, kadar za svojega naročnika posredujejo storitve iz tega odstavka,

opravijo za naročnika s sedežem zunaj Skupnosti ali za davčnega zavezanca s sedežem v drugi državi članici, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima naročnik sedež svoje dejavnosti ali ima stalno poslovno enoto, za katero je storitev opravljena, oziroma če takega kraja ni, kraj, kjer ima stalno prebivališče ali običajno prebiva.


Storitve, ki jih opravljajo inženirji (strokovnjaki za tehniko), so storitve projektiranja in tehničnega svetovanja. Načeloma imajo inženirji formalno izobrazbo. Storitve inženirjev so storitve, ki so strokovne in sodijo v okvir njihove usposobljenosti. Storitve inženirjev so med drugim tudi storitve strokovnjakov za tehniko v okviru zabavne industrije (zajeti so montažerji in tonski mojstri, ki izdelajo izvirnike, s pomočjo katerih se nato izdelajo kopije filmov, video trakov, zgoščenk, avdio trakov).


Med podobne storitve vključujemo npr. storitve oblikovanja, storitve strokovnjakov iz različnih strok, tudi tehničnih strokovnjakov, ki so v bistvu ustvarjalne ali umetniške narave; storitve filmskih režiserjev in producentov.


Iz navedenega izhaja, da storitev razvijanja eksponiranega negativa spada med storitve iz točke c) prvega odstavka 29. člena ZDDV-1, in sicer med storitve inženirjev oziroma podobnih storitev iz te točke, in je v Sloveniji z DDV neobdavčljiva. Storitev se obdavči po kraju naročnika.

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila durs
razvijanje eksponiranega filma
film
telekiniranje

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2019 12:59:06:
Kupon za brezplačno kavo in DDV

16.9.2019 12:21:38:
Poročanje o elektronskih storitvah od 1. 1. 2019

13.9.2019 14:16:30:
DDV pri zaporednih dobavah po 1. 1. 2020

18.9.2019 12:41:51:
DDV obravnava kuponov

9.7.2019 14:34:33:
FURS ugotavlja nepravilnosti pri obračunavanju DDV pri izvajanju kurirske dejavnosti v povezavi s stalnimi poslovnimi enotami in napoveduje poostren nadzor

Najnovejši članki:

20.9.2019 15:27:23:
Dvig limita pri brezstičnem poslovanju s 15 evrov na 25 evrov

20.9.2019 13:36:44:
Policija opozarja na (ponovno) povečan pojav spletnih goljufij

20.9.2019 10:42:08:
Incoterms mednarodne transportne klavzule

23.9.2019 12:47:31:
Predlog sprememb Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2M (19. 09. 2019)

23.9.2019 12:47:49:
Predlog spememb Zakona o dohodnini - ZDoh-2V (19. 09. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT