Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.6.2009 13:20:06

Vlada določila predmete skupnih javnih naročil

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na seji 7. maja 2009 sprejela sklep za izvedbo skupnih javnih naročil. Ministrstvo za javno upravo kot izvajalec skupnega javnega naročila je v skladu z Uredbo o izvedbi postopkov oddaje skupnih javnih naročil za potrebe upravnih organov vladi predlagalo, da se skupna javna naročila opravijo za:

  1. Storitve stacionarne telefonije - analogna telefonija in ISDN ter IP telefonija
  2. Storitve mobilne telefonije in nakup mobilnih aparatov ter storitve prenosa podatkov z uporabo omrežja mobilnega operaterja in nakup opreme za prenos podatkov :
  3. Nakup osebnih računalnikov in zaslonov
  4. Dobava novih osebnih in kombiniranih vozil z izjemo specialnih vozil in vozil po posebnem naročilu, vozil za potrebe zaščite in reševanja ter vojaških vozil.
  5. Nakup goriva na bencinskih servisih: Neosvinčeni motorni bencin super, neosvinčeni motorni bencin super plus in dizelsko gorivo in nakup določenih izdelkov za nego in vzdrževanje vozil in osnovnih nadomestnih delov na bencinskih servisih dobaviteljev
  6. Dobava kurilnega olja ekstra lahkega
  7. Nabava pisarniškega materiala: papir za kopiranje in tiskanje formata A4/A
  8. Dobava električne energije
  9. Storitev letalskega prevoza za relaciji Ljubljana –Bruselj-Ljubljana

Ministrstvo je vse navedene postopke v preteklosti že izvajalo, razen skupnega naročila za analogno telefonijo, ISDN in IP telefonijo, ki je novo skupno javno naročilo. V letu 2008 je bilo pri skupnih javnih naročilih 8 milijonov EUR prihrankov, določitev zgoraj navedenih skupnih naročil pa je nadaljevanje uspešnega izvajanja skupnih naročil v preteklosti in doseženih prihrankov.

Pri pisarniškem materialu se s sklepom določa le nabavo pisarniškega papirja, saj do vzpostavitve elektronskega kataloškega naročanja naročilo v večjem obsegu, oddaja ni smiselna in učinkovita. Prav tako se bodo s temi skupnimi naročili še bolj poudarili okoljski vidiki javnega naročanja. Storitve mobilne telefonije in nakup mobilnih aparatov ter storitve prenosa podatkov z uporabo omrežja mobilnega operaterja in nakup opreme za prenos podatkov, ki poleg precejšnjega znižanja stroškov pomeni tudi poenotenje organov javne uprave v istem poslovnem okolju, kar prav tako pomeni dodaten prihranek. Z izvedbo skupnega javnega naročila – storitve stacionarne telefonije bodo za državne organe RS zagotovljeni enaki pogoji in kvalitetnejše storitve na področju stacionarne telefonije in ISDN ter IP telefonije. Z izvedbo predmetnega skupnega naročila bi dosegli pozitivne učinke, kot so standardizacija postopkov naročanja in nadzora nad izvajanjem storitev, enotni številski prostor državnih organov, prihranke pri notranjih/lokalnih klicih, ki jih operaterji ne bi zaračunavali, in nižje stroške priključnin in prečnih povezav.

Tako kot v letu 2006 in 2007 bo Ministrstvo za javno upravo izvedlo skupno javno naročilo za nakup goriva na bencinskih servisih: neosvinčeni motorni bencin super, neosvinčeni motorni bencin super plus in dizelsko gorivo, prav tako tudi nakup določenih izdelkov za nego in vzdrževanje vozil ter osnovnih nadomestnih delov na bencinskih servisih dobaviteljev. Poleg tega se znova izvedejo postopki skupnih javnih naročil, katerih pogodbe so v izteku, in sicer za nakup osebnih računalnikov in zaslonov, dobava kurilnega olja ekstra lahkega, dobava električne energije, storitev letalskega prevoza Ljubljana-Bruselj-Ljubljana.

S skupnim javnim naročanjem je mogoče doseči ugodnejše cene za izdelke in storitve, kar je v skladu z načrti zmanjševanja stroškov državne uprave. Po ocenah ministrstva se lahko z izvajanjem skupnih javnih naročil prihrani tudi do 20 % sredstev. Novi Zakon o javnem naročanju prvič neposredno uvaja pojme, kot so varovanje okolja, okoljske značilnosti, znaki za okolje, torej postavlja eksplicitno zakonodajno podlago za izvedbo t. i. zelenega javnega naročanja. Ministrstvo za javno upravo bo na področju izvedbe skupnih javnih naročil upoštevalo okoljske in trajnostne vidike »zelenega javnega naročanja«.

Sklep vlade se ne nanaša na naročila, za katera so naročniki že objavili javno naročilo, skladno z določbami Zakona o javnem naročanju.

Vir: UVI

Ključne besede:
javno naročilo
skupno javno naročilo

Zadnji članki iz rubrike:

12.7.2021 16:04:14:
Izobraževanje poslovnih subjektov o novih bonih - BON21

8.6.2021 12:50:24:
Finančna uprava objavila kontakte vodij sektorjev oziroma oddelkov

20.5.2021 15:40:21:
Javna objava letnih poročil za leto 2020

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

Najnovejši članki:

2.8.2021 17:01:00:
Podatki za obračun plač za julij 2021

2.8.2021 13:01:52:
Poročilo o gibanju plač za maj 2021

2.8.2021 13:00:08:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2021

2.8.2021 12:44:37:
Pravilnik o spremembi in dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

30.7.2021 15:37:38:
Koledar poročanja - avgust 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT