Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.6.2009 9:44:22

Povprečni zneski subvencij za zemljišča z omejenimi možnostmi za kmetovanje - Zavezanci naj vložijo ugovore na informativne izračune

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Povprečni zneski subvencij za zemljišča z omejenimi možnostmi za kmetovanje - Zavezanci naj vložijo ugovore na informativne izračune

Po novem so iz obdavčitve izvzeti povprečni zneski subvencij za zemljišča, ki se nahajajo v občinah z omejenimi možnostmi za kmetovanje. Zavezancem, ki so se pritožili zoper odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva zaradi omenjenih zneskov subvencij, bo davčni organ odložil davčno izvršbo do rešitve pritožbe. Vsem zavezancem s takšnimi dohodki bo spremenil izračun skupnega katastrskega dohodka in jim poslal nova obvestila in nove odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva, stare pa odpravil. Zaradi novega izračuna skupnega katastrskega dohodka morajo ti zavezanci, v primeru prejetja informativnega izračuna dohodnine, najpozneje do 12. 6. 2009 vložiti ugovor, na podlagi katerega jim bo davčni organ izdal pravilno odločbo o odmeri dohodnine.
 
Davčna uprava RS je 29. in 30. 4. 2009 izdala 155.958 odločb o odmeri obveznosti iz kmetijstva, s katerimi se med drugim odmeri tudi akontacija dohodnine od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.
 
Na podlagi novih objavljenih povprečnih zneskov subvencij, z dne 5. 6. 2009 (UL 42/2009), s katerimi so bili iz obdavčitve izvzeti povprečni zneski subvencij za zemljišča, ki se nahajajo v občinah z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD), bo davčna uprava izvedla vse potrebne aktivnosti za sanacijo nastale situacije, ki jih opisujemo v nadaljevanju:
 
1. Odložitev davčne izvršbe v primeru pritožbe
 
Davčni organ bo zavezancem, ki so se pritožili zoper odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva iz razloga pripisanih povprečnih zneskov iz naslova OMD, odložil davčno izvršbo do rešitve pritožbe.
 
2. Zagotovitev podatkov o davčni osnovi od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za potrebe uveljavljanja socialnih pravic
 
Davčna uprava bo v prvi fazi vsem zavezancem za dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki so prejemniki obdavčljivih subvencij in so lastniki, zakupniki ali uporabniki zemljišč, ki se nahajajo v območjih z omejeni možnostmi za kmetovanje, spremenil izračun skupnega katastrskega dohodka. Ta izračun je pomemben za namen izdaje potrdil o višini dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki jih zavezanci potrebujejo za uveljavljanje različnih socialnih pravic. Prav tako te podatke z avtomatsko izmenjavo posredujemo različnih državnim organom (npr. Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstvu za javno upravo, samoupravnim lokalnim skupnostim, Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, sodiščem).
 
3. Izdaja novih obvestil o višini dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti
 
Zavezance bodo o spremembi izračuna njihovega skupnega katastrskega dohodka obvestili z novimi obvestili o višini dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Ta obvestila bodo poslali vsem zavezancem, ki so prejemniki obdavčljivih subvencij in so lastniki, zakupniki ali uporabniki zemljišč, ki se nahajajo v območjih z omejeni možnostmi za kmetovanje. Ostalim zavezancem teh obvestil ne bodo pošiljali, saj se izračun njihovega skupnega katastrskega dohodka ne bo spremenil.
 
4. Odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva
 
Zavezancem, ki so prejeli odločbo o odmeri obveznosti iz kmetijstva in so izračuni akontacij zaradi spremenjenih povprečnih zneskov sedaj previsoki, bo DURS odpravil obstoječe odločbe in izdal nove odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva. V teh odločbah bodo upoštevani nižji povprečnih zneski subvencij, tako kot je določil danes objavljen podzakonski akt. Davčna uprava bo odločbe izdala predvidoma do konca avgusta 2009.
 
5. Informativni izračuni dohodnine
 
Z novim izračunom skupnega katastrskega dohodka se bodo spremenili tudi zneski davčne osnove od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki je eden izmed virov dohodkov v informativnem izračunu dohodnine. Navedena davčna osnova torej vpliva na sam izračun dohodnine.
 
Za zagotovitev pravilnega informativnega izračuna bo potrebno vanj vključiti tudi podatke o pravilni višini akontacije dohodnine. Takšni podatki bodo zagotovljeni z izdajo novih odločb o odmeri obveznosti iz kmetijstva, kot je bilo pojasnjeno v točki 3.
 
Glede na to, da se bosta tako izračun davčne osnove kot tudi izračun akontacije dohodnine za zavezance spremenila, pozivamo vse zavezance, ki izpolnjujejo naslednje tri pogoje:
·       so prejeli informativni izračun dohodnine v katerem je bil upoštevan vir dohodka 3100 – Dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ,
·       so prejemniki obdavčljivih subvencij in
·       so lastniki, zakupniki ali dejanski uporabniki zemljišč, ki se nahajajo v občinah z omejenimi možnostmi za kmetovanje
da vložijo ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Obrazec ugovora je objavljen na spletni strani DURS, dostopen pa je tudi na vseh davčnih uradih in izpostavah.
 
Rok za vložitev ugovora za zavezance iz drugega svežnja informativnih izračunov (v katerega so vključeni zavezanci z dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti) poteče 12. 6. 2009.
 
Na podlagi vloženih ugovorov bodo tem zavezancem izdali odločbe o odmeri dohodnine, v katerih bodo upoštevani spremenjeni podatki o davčni osnovi in akontaciji dohodnine.
 
Vir: Durs

Ključne besede:
dohodnina
katastrski dohodek
subvencije
kmetijstvo
dohodnina 2008

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

27.2.2020 17:55:18:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Ljubljana

26.2.2020 12:10:20:
Koledar poročanja - marec 2020

24.2.2020 19:56:19:
Kako je urejeno delo na domu?

28.2.2020 14:13:41:
Obračun davka od dohodka ter priprava letnega poročila za leto 2019 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT