Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.4.2009 14:35:13

Vlada se je seznanila s pripravo interventnega zakona - subvencije za začasno čakanje na delo

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je seznanila s pripravo interventnega zakona - subvencije za začasno čakanje na delo Racunovodja.com

Vlada se je seznanila z Informacijo o pripravi interventnega zakona, ki bo urejal subvencije za poplačilo dela nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

Podjetja se zaradi krize soočajo s položajem, ko npr. zaradi pomanjkanja naročil, začasno ne morejo zagotavljati dela v polnem obsegu za vse zaposlene, zato bodo prisiljena v odpuščanja – programe presežnih delavcev.

Cilj ukrepa je s subvencijami države preprečiti v podjetjih – pri delodajalcih, kjer so težave povezane z vzroki zunanjega izvora in jih kot take lahko uvrstimo med začasne in imajo za posledico, da delodajalec začasno ne more vsem zagotavljati delo, odpuščanje zaposlenih oziroma poskušati vsaj začasno preložiti začetek postopka za kolektivno odpuščanje presežnih delavcev.

Cilj in namen predvidenega ukrepa je vzpostaviti pravne podlage za izvedbo interventnega ukrepa, s katerim se bo v okviru aktivne politike zaposlovanja zagotovila pomoč delodajalcem za kritje stroškov za nadomestilo plač delavcem, katerih delo začasno ni potrebno. Z delnim subvencioniranjem nadomestila plače se želi ohraniti delovna mesta oziroma vsaj začasno preprečiti odpuščanje večjega števila delavcev iz poslovnih razlogov in na ta način omejiti učinke svetovne gospodarske krize.

Delodajalec delavce namesto, da bi jih odpustil v postopku kolektivnega odpuščanja delavcev na podlagi programa presežkov, napoti na čakanje na delo za obdobje največ 9 mesecev, država pa mu refundira del nadomestila plače. Delovno razmerje v tem primeru delavcu ne preneha, saj delavec po obdobju, v katerem je napoten na »začasno čakanje na delo«, ponovno začne opravljati delo. Med tem časom ima pravico do nadomestila plače in tudi vse ostale pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, razen tistih, ki so neposredno povezane na opravljanje dela. Delodajalec mora v tem času za delavca, ki je na začasnem čakanju na delo, zagotoviti usposabljanje ali izobraževanje in sicer v obsegu 1/3 delovnega časa.

Delodajalec bo vložil zahtevo na Zavod RS za zaposlovanje za delno subvencioniranje nadomestila plače tem delavcem. Med delodajalcem in Zavodom RS za zaposlovanje se bo sklenila pogodba o subvencioniranju. V zakonu bodo podrobneje urejeni kriteriji, ki jih bo moral izpolnjevati delodajalec, med drugim bo moral pripraviti razvojni program.

Razvojni program bo moral vsebovati razloge, zaradi katerih delo delavcev začasno ni potrebno, čas trajanja začasnega čakanja na delo delavcev, predvideno usposabljanje ali izobraževanje delavcev na začasnem čakanju na delo in število ter seznam delavcev, ki jih napotuje na začasno čakanje na delo in za katere bo uveljavljal povračilo dela nadomestila plače.

Priprava zakonodajnega gradiva je v teku. V skladu z obravnavo na Ekonomsko socialnem svetu, 13. 4. 2009, bodo potekala tudi strokovna posvetovanja s predstavniki socialnih partnerjev. Predlog zakona bo predvidoma v začetku maja 2009 pripravljen in posredovan v obravnavo Vladi RS.

Vir: UVI

Ključne besede:
subvencije za začasno čakanje na delo
čakanje na delo
subvencije
delavec
nadomestilo plač

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT