Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.4.2009 14:35:13

Vlada se je seznanila s pripravo interventnega zakona - subvencije za začasno čakanje na delo

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je seznanila s pripravo interventnega zakona - subvencije za začasno čakanje na delo

Vlada se je seznanila z Informacijo o pripravi interventnega zakona, ki bo urejal subvencije za poplačilo dela nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

Podjetja se zaradi krize soočajo s položajem, ko npr. zaradi pomanjkanja naročil, začasno ne morejo zagotavljati dela v polnem obsegu za vse zaposlene, zato bodo prisiljena v odpuščanja – programe presežnih delavcev.

Cilj ukrepa je s subvencijami države preprečiti v podjetjih – pri delodajalcih, kjer so težave povezane z vzroki zunanjega izvora in jih kot take lahko uvrstimo med začasne in imajo za posledico, da delodajalec začasno ne more vsem zagotavljati delo, odpuščanje zaposlenih oziroma poskušati vsaj začasno preložiti začetek postopka za kolektivno odpuščanje presežnih delavcev.

Cilj in namen predvidenega ukrepa je vzpostaviti pravne podlage za izvedbo interventnega ukrepa, s katerim se bo v okviru aktivne politike zaposlovanja zagotovila pomoč delodajalcem za kritje stroškov za nadomestilo plač delavcem, katerih delo začasno ni potrebno. Z delnim subvencioniranjem nadomestila plače se želi ohraniti delovna mesta oziroma vsaj začasno preprečiti odpuščanje večjega števila delavcev iz poslovnih razlogov in na ta način omejiti učinke svetovne gospodarske krize.

Delodajalec delavce namesto, da bi jih odpustil v postopku kolektivnega odpuščanja delavcev na podlagi programa presežkov, napoti na čakanje na delo za obdobje največ 9 mesecev, država pa mu refundira del nadomestila plače. Delovno razmerje v tem primeru delavcu ne preneha, saj delavec po obdobju, v katerem je napoten na »začasno čakanje na delo«, ponovno začne opravljati delo. Med tem časom ima pravico do nadomestila plače in tudi vse ostale pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, razen tistih, ki so neposredno povezane na opravljanje dela. Delodajalec mora v tem času za delavca, ki je na začasnem čakanju na delo, zagotoviti usposabljanje ali izobraževanje in sicer v obsegu 1/3 delovnega časa.

Delodajalec bo vložil zahtevo na Zavod RS za zaposlovanje za delno subvencioniranje nadomestila plače tem delavcem. Med delodajalcem in Zavodom RS za zaposlovanje se bo sklenila pogodba o subvencioniranju. V zakonu bodo podrobneje urejeni kriteriji, ki jih bo moral izpolnjevati delodajalec, med drugim bo moral pripraviti razvojni program.

Razvojni program bo moral vsebovati razloge, zaradi katerih delo delavcev začasno ni potrebno, čas trajanja začasnega čakanja na delo delavcev, predvideno usposabljanje ali izobraževanje delavcev na začasnem čakanju na delo in število ter seznam delavcev, ki jih napotuje na začasno čakanje na delo in za katere bo uveljavljal povračilo dela nadomestila plače.

Priprava zakonodajnega gradiva je v teku. V skladu z obravnavo na Ekonomsko socialnem svetu, 13. 4. 2009, bodo potekala tudi strokovna posvetovanja s predstavniki socialnih partnerjev. Predlog zakona bo predvidoma v začetku maja 2009 pripravljen in posredovan v obravnavo Vladi RS.

Vir: UVI

Ključne besede:
subvencije za začasno čakanje na delo
čakanje na delo
subvencije
delavec
nadomestilo plač

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

21.10.2019 7:26:52:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT