Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.3.2009 10:45:51

Slovenija uvaja biometrijo prstnih odtisov v potne listine

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Slovenija uvaja biometrijo prstnih odtisov v potne listine

Vlada je na seji 26. marca 2009 določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o potnih listinah, ki ga bo poslala Državnemu zboru RS v obravnavo po skrajšanem postopku. Gre namreč za manj zahtevne uskladitve s pravom Evropske unije. Hkrati je vlada predlagala, da se pripravi in sprejme uradno prečiščeno besedilo Zakona o potnih listinah.

S spremembo zakona vzpostavljamo pravno podlago za izvajanje Uredbe Sveta o standardih za varnostne značilnosti in biometrične podatke v potnih listih in potovalnih dokumentih, ki jih izdajajo države članice. Omenjena uredba določa, da je treba v 36 mesecih po sprejetju tehničnih specifikacij za prstne odtise v potne listine uvesti tudi biometrijo dveh prstnih odtisov. Tehnične specifikacije so bile sprejete z Odločbo Komisije 28. junija 2006, zato mora Republika Slovenija začeti izdajati biometrične potne listine s prstnimi odtisi do 28. junija 2009.

Z novelo zakona je tako povsem na novo določeno, da se ob vlogi za izdajo potnega lista, diplomatskega in službenega potnega lista od državljana, starega 12 let ali več, odvzameta dva prstna odtisa, razen ko zaradi zdravstvenih razlogov odvzem dveh prstnih odtisov začasno ali trajno ni mogoč. V tem primeru se izda potna listina z veljavnostjo enega leta, sicer pa se izda biometrična potna listina zgolj z biometrijo podobe obraza, in sicer z veljavnostjo, predpisano glede na starost imetnika. Podobo odvzetih prstnih odtisov oziroma prstnega odtisa bodo v evidenci vodili samo do vročitve potnega lista, nato pa iz evidence zbrisali. Za uporabo prstnih odtisov kot biometričnih podatkov pa velja enako, kot že velja za uporabo biometričnega podatka podobe obraza. Kot določa Zakon o varstvu osebnih podatkov, se bodo lahko prstni odtisi, shranjeni kot biometrični podatek na pomnilniškem mediju (čipu), uporabljali le za preverjanje verodostojnosti potne listine in istovetnosti imetnika potne listine pri prehajanju državne meje. To državljanu zagotavlja, da se njegovi prstni odtisi ne bodo uporabljali v druge namene, hkrati pa izpolnjuje minimalne zahteve, ki jih je EU določila za odvzem, hrambo in uporabo prstnih odtisov.

Da bi zmanjšali administratitvne ovire, smo iz zakona črtali določbe o obveznosti dovoljenja zakonitega zastopnika za potovanje otrok do 15. leta starosti brez spremstva zakonitega zastopnika, saj je bil glavni namen dovoljenja izvajanje kontrole prehajanja državne meje v smislu zaščite otrokovih koristi izključno na meji Republike Slovenije s sosednjimi državami. Z uvedbo schengenskega sistema na meji z Avstrijo, Italijo in Madžarsko se je namreč postavilo vprašanje smiselnosti izdajanja oziroma potrjevanja dovoljenj, saj se mejna kontrola v klasičnem smislu ne izvaja. Glede na zahteve hrvaškega Zakona o tujcih pa se postavlja tudi vprašanje smiselnosti potrjevanja slovenskih dovoljenj za prehod meje z Republiko Hrvaško, saj mora imeti mladoletni tujec (torej otrok, državljan Republike Slovenije) za vstop na Hrvaško posebno dovoljenje zakonitega zastopnika, ki ga je v hrvaški ali angleški jezik prevedel in overil pooblaščeni sodni tolmač, to dovoljenje pa vsebuje vse podatke, ki jih vsebuje tudi obrazec slovenskega dovoljenja zakonitega zastopnika. To pomeni, da mora zakoniti zastopnik slovenskega državljana za otroka, ki potuje na Hrvaško, pridobiti dve dovoljenji, ki sta po svoji vsebini identični, s tem pa ima tudi dvojne stroške.

Predlog novele zakona poenostavlja tudi postopke v primeru, ko državljan pogreša potno listino. V predlogu je namreč zapisano, da ne bo treba več izpolniti obrazca o pogrešitvi, prav tako pa se črta določba o obvezni izdaji potrdila o sprejemu vloge.

Predlog zakona z redakcijskimi spremembami ureja pristojnost za izdajo potnih listin, naznanitev pogrešitve in vodenje evidence. Jasneje opredeljuje izdajo novega potnega lista z enoletno veljavnostjo v primeru večkratnih pogrešitev ter prepoved izdaje oziroma odvzem potne listine, kjer je v praksi večkrat prihajalo do različnih interpretacij določb zakona.

Dopolnitve zakona se nanašajo tudi na obveznost vrnitve potnega lista v primeru spremembe prebivališča oziroma izročitev vselej, ko se spremenijo v potni list vpisani podatki imetnika, ki predstavljajo njegovo identifikacijo. Prav tako je skrajšan rok za predložitev potnega lista v primeru prenehanja državljanstva in določen rok za naznanitev pogrešitve potnega lista v tujini.

Zakon se usklajuje z Zakonom o uvedbi eura, pri čemer se zvišuje tudi zgornja vrednost globe. Tako bo doseženo poenotenje s primerljivimi prekrški v zvezi z osebnimi izkaznicami in upoštevana stopnja inflacije. Na novo je sankcionirano navajanje neresničnih podatkov v vlogi za izdajo potne listine. Na novo se določa tudi možnost, da se za posamezne prekrške v hitrem prekrškovnem postopku izreče tudi globa v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, določene s tem zakonom.

Stare potne liste bomo lahko uporabljali do izteka roka veljavnosti in jih državljanom zaradi uvedbe biometrije prstnih odtisov ne bo treba menjati.

Vir: UVI

Ključne besede:
biometrija prstnih odtisov
biometrija
potni list
prstni odtis

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

13.12.2019 17:40:51:
Novosti Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v letu 2020

12.12.2019 11:41:11:
Obveznost kategorizacije in označitve nastanitvenih obratov

12.12.2019 13:15:50:
Dovoljenja za oddajanje nepremičnine v turistične namene

12.12.2019 11:28:03:
Poročanje o gostih in prenočitvah

12.12.2019 11:12:22:
DDV in davčno potrjevanje računov pri oddajanju preko posrednikov (Airbnb, Booking...)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT