Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.3.2009 11:11:51

Vlada sprejela predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije Racunovodja.com

Vlada je na redni seji 19. marca 2009 sprejela predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije. Predlog zakona sodi v drugi paket razvojno naravnanih ukrepov za blaženje finančne in gospodarske krize. Cilj predlaganega zakona je omogočiti gospodarskim družbam s sedežem v Republiki Sloveniji lažjo pridobitev likvidnih sredstev za financiranje vlaganj v investicije in v obratna sredstva. Zaradi prvovrstnega zavarovanja, ki ga predstavlja državno poroštvo, se predvideva, da bodo banke bolj naklonjene dajanju kreditov in bo s tem tudi sproščen ti. kreditni krč, ki je nastal kot posledica svetovne finančne krize.

Vsebina zakona upošteva določila Evropske komisije, ki jih je oblikovala v dokumentu Sporočilo komisije – Začasni okvir Skupnosti za ukrepe državnih pomoči v podporo dostopu do financiranja ob trenutni finančni in gospodarski krizi 17. decembra 2008. Jamstev ne morejo koristiti družbe, ki so za iste upravičene stroške že prejele javna sredstva, za izdano jamstvo se plačuje provizija, skladno z boniteto kreditojemalca, država jamči samo za del obveznosti in izdajanje jamstev in je omejeno do 31.12.2010. Jamstev ni mogoče dati za financiranje odkupa podjetij s strani uprav, prav tako jamstev niso deležne finančne družbe – banke, hranilnice, zavarovalnice in pokojninske družbe.

Banke, ki bodo sodelovale v jamstveni shemi, bodo morale del tveganj nositi same. Država bo lahko po zakonu prevzela le do največ 80% tveganja v posameznem poslu za kredite bonitetnega razreda A in B, oz. do največ 50% v primeru kreditov bonitetnega razreda C, ostali del tveganja nosi banka sama. Poleg tega je opredeljeno, da je za jamčevanje obveznosti kreditojemalcev bonitetnega razreda A+B na razpolago do 1 mlrd EUR jamstvene kvote, za jamčevanje obveznosti kreditojemalcev bonitetnega razreda C pa do 200 mio EUR.

V zakonu je določeno načelo enakega dostopa do jamstev – vse banke s sedežem v Republiki Sloveniji so upravičene do pridobitve jamstev, načelo upoštevanja pravil EU o državnih pomočeh (z določitvijo največ 80% jamčevanja države, zaračunavanje provizije za izdano poroštvo, namenska poraba sredstev za investicije in obratna sredstva in prepoved dajanja poroštev za obveznosti podjetij v težavah) in načelo ekonomičnosti z zbiranjem konkurenčnih ponudb bank.

Poglavitne rešitve zakona so v tem, da bo jamstva v imenu in za račun države izdajala SID banka po postopku, ki bo podrobneje urejen z uredbo. Jamstvena kvota se bo oblikovala z avkcijami, ki jih bo objavila SID banka in h kateri bodo povabljene vse banke s sedežem v Republiki Sloveniji. Banke, ki bodo zainteresirane za pridobitev jamstev, bodo morale poslati ponudbo, ločeno za kredite A + B bonitete in kredite C bonitete, iz katere bo razvidno, kakšen znesek jamstev potrebujejo in kolikšen delež tveganja so pripravljene prevzeti same. K ponudbi bodo morale banke priložiti tudi seznam predvidenih kreditov. Po tako zbranih ponudbah bo SID banka dodelila ustrezen delež kvote vsaki zainteresirani banki, ki bo izpolnjevala pogoje po zakonu.

Predvidena višina provizije je za izdano jamstvo za kredite družb bonitetnega razreda A 0,55%, za kredite bonitetnega razreda B 0,80% in za kredite bonitetnega razreda C 2%. Zakonsko pooblastilo nalaga SID banki poleg izdajanja poroštev tudi spremljanje, obveščanje in izterjavo jamstev.

Zakon določa pogoje, merila in okvirni postopek izdajanja jamstev. Podrobneje bodo postopek, pogoji in merila dodatno urejeni v podzakonskem aktu – uredbi, ki jo bo na podlagi zakona izdala vlada, ki bo obsegala predvsem dodatne pogoje za izdajo jamstev, kot so zavarovanja kreditov in drugi pogoji, ki jih bodo morali izpolnjevati kreditojemalci.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o jamstveni shemi
jamstvena shema
jamstvo

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT