Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.3.2009 12:29:54

Vlada prejela pobudo za sklenitev Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na seji 5. marca 2009 sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo. Sklenitev sporazuma bi pomenila zbliževanje dveh držav in prispevek k izboljšanju medsebojnih odnosov.

Pri sklepanju tega sporazuma je potrebno izhajati iz dejstva, da sta bili obe pogodbenici prej v skupni državi in je zanju na posameznih področjih socialne varnosti veljala ista zvezna zakonodaja. To velja zlasti za področje pokojninskega in invalidskega zavarovanja, kjer so za obe strani veljali enaki predpisi o seštevanju pokojninske dobe, obenem pa so bile tudi temeljne pravice enake. Po osamosvojitvi Republike Slovenije je veljala ta zakonodaja na pokojninskem področju vse do 1. aprila 1992, ko je začel veljati nov slovenski Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Po njegovi uveljavitvi se največ odprtih vprašanj nanaša na urejanje omenjenega področja z državami, nastalimi na ozemlju nekdanje skupne države, in sicer gre za uveljavljanje pokojninskih in invalidskih dajatev z naslova pokojninske dobe, dopolnjene v drugih republikah v času obstoja skupne države.

Drug pereč problem pa je porazdelitev bremen pokojninske dobe, dopolnjene v nekdanjih republikah SFRJ za osebe, ki so že uveljavile pravico do pokojnine. Z Republiko Srbijo je potrebno na novo urediti tudi izvajanje zdravstvenega zavarovanja in pri tem upoštevati vse kategorije zavarovanih oseb.

Sporazum o socialnem zavarovanju bo pokrival naslednja področja socialne varnosti: pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, poškodbo pri delu ali poklicno bolezen, starševsko nadomestilo in zavarovanje za primer brezposelnosti – seštevanje zavarovalnih dob.

Najpomembnejši del sporazuma se nanaša na ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Le-ta bo omogočila zavarovancem, ki so del zavarovalne dobe plačevali prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v eni od pogodbenic, da ob izpolnjevanju pogojev uveljavljajo sorazmeren del pravic iz tega zavarovanja. Glede na splošno uveljavljen princip seštevanja zavarovalnih dob ima taka oseba prav zaradi tega sporazuma možnost uveljaviti pravico do sorazmernega dela pokojnine v obeh pogodbenicah in pridobiti del pokojnine, za katere so bili plačani prispevki.

Poudarjamo, da je Republika Slovenija povzela sistem, ki je na splošno uveljavljen med državami, tako da bo sklenjeni sporazum omogočal sorazmerno uveljavljanje pravic iz socialnega zavarovanja, za katere so bili plačani prispevki v obeh pogodbenicah.

Finančne posledice, ki bodo nastale s sklenitvijo sporazuma, bodo izhajale zlasti iz dejstva, da gre v sporazumu za pravice, za katere so delavci plačevali prispevke in so zato na podlagi vplačanih prispevkov upravičeni do dajatev, če zavarovalni primer dejansko nastopi. Finančne posledice tako ne bodo neposredno obremenile proračuna, temveč gre za obremenitve proračunov pristojnih zavodov, katerim so bili vplačani prispevki.

Vir: UVI

Ključne besede:
socialno zavarovanje
sporazum o socialnem zavarovanju
socialna varnost

Zadnji članki iz rubrike:

8.6.2021 12:50:24:
Finančna uprava objavila kontakte vodij sektorjev oziroma oddelkov

20.5.2021 15:40:21:
Javna objava letnih poročil za leto 2020

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

5.5.2021 11:33:33:
Obrazec zahteve za vpis v Register ponudnikov storitev menjav med virtualnimi in fiat valutami ter ponudnikov skrbniških denarnic

Najnovejši članki:

21.6.2021 20:18:41:
Predlog Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo

18.6.2021 16:11:19:
Posebne ureditve VEM (OSS) - neunijska, unijska in uvozna ureditev

17.6.2021 16:49:05:
Spletni seminar »Nova pravila pri e-trgovanju na področju DDV« in prikaz oddaje registracijskih obrazcev

17.6.2021 17:00:01:
Obveznost opravljanja drugega dela oziroma dela na drugem kraju zaradi izvajanja ukrepov preprečitve širjenja koronavirusne bolezni

15.6.2021 12:26:16:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za maj 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT