Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.3.2009 11:58:51

Mnenje vlade k Zakonu o izvršbi in zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Mnenje vlade k Zakonu o izvršbi in zavarovanju

Vlada je na redni seji 5. marca 2009 sprejela mnenje o predlogu Zakona o dopolnitvi Zakona o izvršbi in zavarovanju, ki ga je državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jakobom Presečnikom, in amandma vlade k predlogu zakona.

Cilj predloga zakona je omogočiti, da se pomoči, ki so jih posamezniki pridobili od humanitarnih organizacij, določijo kot prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe.

V zadnjem času smo bili v Sloveniji priča številnim naravnim nesrečam, ki so posameznikom povzročile veliko materialno škodo. Sredstva, ki so jih oškodovanci prejeli za sanacijo škode v obliki denarne pomoči humanitarnih organizacij, so bila v primeru, da so bili oškodovanci tudi dolžniki v izvršilnem postopku, zarubljena za poplačilo dolga, s čimer ni bil dosežen njihov namen.

Čeprav je cilj izvršilnega postopka učinkovita realizacija upnikove terjatve, vendarle tega cilja ni mogoče doseči za vsako ceno in na kakršen koli način. Pri dolžniku fizični osebi je treba iz socialnih razlogov preprečiti, da bi izvršba ogrozila njegovo eksistenco. Izvršba za uveljavitev denarnih terjatev in zavarovanje teh terjatev zato ni dovoljena na stvareh in pravicah, ki so nujne za zadovoljitev osnovnih življenjskih potreb dolžnika in oseb, ki jih je ta po zakonu dolžan preživljati, ali so dolžniku nujne za opravljanje njegove poklicne dejavnosti, na nekaterih stvareh in pravicah pa je možna izvršba samo v omejenem obsegu.

101. člen ZIZ taksativno določa prejemke, ki so izvzeti iz izvršbe. Zanje je značilno, da to sicer niso osnovni prejemki, kot sta plača in pokojnina, temveč dodatni, praviloma nižji prejemki, ki jih upravičenci prejemajo za zadovoljevanje nekaterih potreb in so večinoma socialni korektiv, s katerim se uresničuje ustavno načelo socialne države.

Predlog Zakona o dopolnitvi Zakona o izvršbi in zavarovanju v besedilu členov predvideva, da se 101. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju dopolni tako, da bodo iz izvršbe izvzeti tudi prejemki, ki jih posamezniki prejmejo od humanitarnih organizacij in dobrodelnih ustanov.

Vlada meni, da je izvzetje prejemkov, ki jih posamezniki prejmejo od humanitarnih organizacij, ustrezno in ga podpira, možnost izvzetja iz izvršbe za prejemke ustanov pa presega cilje predloga zakona in je preuranjena ob tem, da je natančna opredelitev prejemkov, izvzetih iz izvršbe, bistvenega pomena za nemoten potek izvršbe. Vlada zato predlaga, da se k predlogu zakona sprejme amandma, na podlagi katerega se ob upoštevanju veljavnih določb Zakona o humanitarnih organizacijah iz izvršbe izvzamejo le prejemki humanitarnih organizacij.

Izvzetje prejemkov od dobrodelnih ustanov ter morebitnih drugih vrst pomoči socialno ogroženim, ki je v tem trenutku preuranjeno, pa bo ob širši strokovni razpravi preučila delovna skupina, ki jo je imenoval minister za pravosodje za pripravo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o izvršbi in zavarovanju
zavarovanje
izvršba

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT