Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.3.2009 11:58:51

Mnenje vlade k Zakonu o izvršbi in zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Mnenje vlade k Zakonu o izvršbi in zavarovanju Racunovodja.com

Vlada je na redni seji 5. marca 2009 sprejela mnenje o predlogu Zakona o dopolnitvi Zakona o izvršbi in zavarovanju, ki ga je državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jakobom Presečnikom, in amandma vlade k predlogu zakona.

Cilj predloga zakona je omogočiti, da se pomoči, ki so jih posamezniki pridobili od humanitarnih organizacij, določijo kot prejemki, ki so izvzeti iz izvršbe.

V zadnjem času smo bili v Sloveniji priča številnim naravnim nesrečam, ki so posameznikom povzročile veliko materialno škodo. Sredstva, ki so jih oškodovanci prejeli za sanacijo škode v obliki denarne pomoči humanitarnih organizacij, so bila v primeru, da so bili oškodovanci tudi dolžniki v izvršilnem postopku, zarubljena za poplačilo dolga, s čimer ni bil dosežen njihov namen.

Čeprav je cilj izvršilnega postopka učinkovita realizacija upnikove terjatve, vendarle tega cilja ni mogoče doseči za vsako ceno in na kakršen koli način. Pri dolžniku fizični osebi je treba iz socialnih razlogov preprečiti, da bi izvršba ogrozila njegovo eksistenco. Izvršba za uveljavitev denarnih terjatev in zavarovanje teh terjatev zato ni dovoljena na stvareh in pravicah, ki so nujne za zadovoljitev osnovnih življenjskih potreb dolžnika in oseb, ki jih je ta po zakonu dolžan preživljati, ali so dolžniku nujne za opravljanje njegove poklicne dejavnosti, na nekaterih stvareh in pravicah pa je možna izvršba samo v omejenem obsegu.

101. člen ZIZ taksativno določa prejemke, ki so izvzeti iz izvršbe. Zanje je značilno, da to sicer niso osnovni prejemki, kot sta plača in pokojnina, temveč dodatni, praviloma nižji prejemki, ki jih upravičenci prejemajo za zadovoljevanje nekaterih potreb in so večinoma socialni korektiv, s katerim se uresničuje ustavno načelo socialne države.

Predlog Zakona o dopolnitvi Zakona o izvršbi in zavarovanju v besedilu členov predvideva, da se 101. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju dopolni tako, da bodo iz izvršbe izvzeti tudi prejemki, ki jih posamezniki prejmejo od humanitarnih organizacij in dobrodelnih ustanov.

Vlada meni, da je izvzetje prejemkov, ki jih posamezniki prejmejo od humanitarnih organizacij, ustrezno in ga podpira, možnost izvzetja iz izvršbe za prejemke ustanov pa presega cilje predloga zakona in je preuranjena ob tem, da je natančna opredelitev prejemkov, izvzetih iz izvršbe, bistvenega pomena za nemoten potek izvršbe. Vlada zato predlaga, da se k predlogu zakona sprejme amandma, na podlagi katerega se ob upoštevanju veljavnih določb Zakona o humanitarnih organizacijah iz izvršbe izvzamejo le prejemki humanitarnih organizacij.

Izvzetje prejemkov od dobrodelnih ustanov ter morebitnih drugih vrst pomoči socialno ogroženim, ki je v tem trenutku preuranjeno, pa bo ob širši strokovni razpravi preučila delovna skupina, ki jo je imenoval minister za pravosodje za pripravo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Vir: UVI

Ključne besede:
zakon o izvršbi in zavarovanju
zavarovanje
izvršba

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT