Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.2.2009 13:05:57

Navodilo za izpolnjevanje obrazca napovedi za odmero davka od dobička od osvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Navodilo za izpolnjevanje obrazca napovedi za odmero davka od dobička od osvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008 Racunovodja.com

NAVODILO ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA NAPOVEDI ZA ODMERO DAVKA OD DOBIČKA OD ODSVOJITVE IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV ZA LETO 2008

Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008 vloži davčni zavezanec rezident, ki je v obdobju od 15. 7. 2008 do vključno 31. 12. 2008 odsvojil IFI, pridobljen na dan 15. 7. 2008 ali po njem. Zavezanec v napoved ne vpisuje podatkov o odsvojitvi IFI, ki ga je pridobil pred 15. 7. 2008.

Davčni zavezanec mora napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008 vložiti do 28. februarja 2009 pri pristojnem davčnem uradu, pri katerem je zavezanec za davek vpisan v davčni register.

VPISOVANJE PODATKOV O ZAVEZANCU (1)

Vpišejo se osnovni podatki o zavezancu.

VPISOVANJE PODATKOV ZA ODMERO DAVKA OD DOBIČKA OD ODSVOJITVE IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV(2)

Davčni zavezanec vpiše število popisnih listov odsvojenih IFI, ki so bili pridobljeni od 15.7.2008 do vključno 31.12.2008 in bili odsvojeni v tem obdobju.

VPISOVANJE PODATKOV ZA UVELJAVLJANJE ODBITKA DAVKA, PLAČANEGA V TUJINI (3)

Davčni zavezanec rezident, ki prejema dohodek od dobička od odsvojitve IFI in so ti dohodki obdavčeni izven Slovenije, lahko v napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008 uveljavlja odbitek za ustrezni znesek plačanega davka v tujini.

Kadar davčni zavezanec v napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008 od teh dohodkov uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, so sestavni del napovedi tudi ustrezna dokazila glede davčne obveznosti izven Republike Slovenije, zlasti o znesku davka, plačanega v tujini, o osnovi za plačilo davka in o tem, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan. Kot ustrezna dokazila veljajo listine, izdane s strani davčnega organa tuje države, ali drugi dokumenti, ki nedvoumno dokazujejo davčno obveznost ali plačilo davka izven Republike Slovenije.

Davčni zavezanec rezident v tabelo 3 vpiše oznako IFI (ISIN ali trgovalno kodo ali naziv IFI), od katerega je bil ustvarjen dobiček v tujini, višino tujega davka, plačanega v tujini, in ime države, v kateri je bil davek obračunan in plačan.

VPISOVANJE PODATKOV V POPISNI LIST IZVEDENEGA FINANČNEGA INSTRUMENTA

Popisni list za posamezen IFI je sestavni del napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008.

Zneski se vpisujejo v EUR na štiri decimalna mesta.

Zavezanec na popisnem listu navede vrsto IFI, ISIN kodo, trgovalno kodo IFI ali naziv IFI.

Zavezanec v popisnih listih, ki jih izpolnjuje za IFI, odsvojene v tujini, označi polje »DA«, če je bil v tujini plačan davek na dobiček od odsvojitve IFI.

V popisni list se vpišeta ločeno za vsako vrsto IFI vsaka pridobitev in vsaka odsvojitev IFI. Posamezna pridobitev IFI se vpiše v samostojno vrstico tako, da se izpolnijo stolpci 1, 2, 3, 4, 5 in 8. Posamezna odsvojitev IFI se vpiše v samostojno vrstico tako, da se izpolnijo stolpci 6, 7, 8, 9 in 10.

V stolpec 1 se vpiše datum pridobitve IFI po kronološkem zaporedju; začne se z datumom prve pridobitve IFI, ki je bila opravljena na dan 15. 7. 2008 ali po njem.

V stolpec 2 se vpiše način pridobitve po oznakah (A, B, C, D), navedenih na obrazcu.

V stolpec 3 se vpiše količina pridobljenega IFI v posameznem poslu, razvidna iz obračuna o opravljenem poslu pridobitve oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna pridobitev.

stolpec 4 se vpiše nabavna vrednost ob pridobitvi (na enoto), pridobljena v posameznem poslu, razvidna iz obračuna o opravljenem poslu pridobitve oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna nabavna vrednost ob pridobitvi brez povečanja za normirane stroške v višini 1 %.

Nabavna vrednost v tuji valuti se preračuna v EUR po tečaju, ki ga objavlja Banka Slovenije. Preračun se opravi po tečaju, ki velja na dan pridobitve IFI.

V stolpec 5 se vpiše vrednost ob pridobitvi, to je zmnožek nabavne vrednosti na enoto in količine pridobljenega IFI brez povečanja za normirane stroške v višini 1 %.

V stolpec 6 se vpiše datum odsvojitve IFI, razviden iz prodajne ali druge pogodbe oziroma iz drugih dokazil.

V stolpec 7 se vpiše količina odsvojenega IFI, razvidna iz obračuna o opravljenem poslu oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna odsvojitev.

V stolpec 8 se vpiše izračunana zaloga IFI. Zaloge istovrstnih IFI se vodijo po metodi zaporednih cen (FIFO).

V stolpec 9 se vpiše vrednost ob odsvojitvi (na enoto), razvidna iz obračuna o opravljenem poslu odsvojitve oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna vrednost ob odsvojitvi brez zmanjšanja za normirane stroške v višini 1 %.

Vrednost IFI ob odsvojitvi v tuji valuti se preračuna v EUR po tečaju, ki ga objavlja Banka Slovenije. Preračun se opravi po tečaju, ki velja na dan odsvojitve IFI.

V stolpec 10 se vpiše vrednost ob odsvojitvi, to je zmnožek vrednosti ob odsvojitvi na enoto in količine odsvojenega IFI brez zmanjšanja za normirane stroške v višini 1 %.

VPISOVANJE PODATKOV V POPISNI LIST IZVEDENEGA FINANČNEGA INSTRUMENTA ZA POSLE NA KRATKO

Popisni list za posamezen IFI je sestavni del napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov za leto 2008.

Zneski se vpisujejo v EUR na štiri decimalna mesta.

Zavezanec na popisnem listu navede vrsto IFI, ISIN kodo, trgovalno kodo IFI ali naziv IFI.

Zavezanec v popisnih listih, ki jih izpolnjuje za IFI, odsvojene v tujini, označi polje »DA«, če je bil v tujini plačan davek na dobiček od odsvojitve IFI.

V popisni list se vpišeta ločeno za vsako vrsto IFI najprej vsaka odsvojitev in nato vsaka pridobitev. Posamezna odsvojitev IFI se vpiše v samostojno vrstico tako, da se izpolnijo stolpci 1, 2, 3, 4 in 8. Posamezna pridobitev IFI se vpiše v samostojno vrstico tako, da se izpolnijo stolpci 5, 6, 7, 8, 9 in 10.

V stolpec 1 se vpiše datum odsvojitve IFI (tj. datum odprtja pozicije), ki razviden iz prodajne ali druge pogodbe oziroma iz drugih dokazil, po kronološkem zaporedju; začne se z datumom prve odsvojitve IFI, ki je bila opravljena na dan 15. 7. 2008 ali po njem.

V stolpec 2 se vpiše količina odsvojenega IFI, razvidna iz obračuna o opravljenem poslu oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna odsvojitev.

V stolpec 3 se vpiše vrednost ob odsvojitvi (na enoto), razvidna iz obračuna o opravljenem poslu odsvojitve oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna vrednost ob odsvojitvi brez zmanjšanja za normirane stroške v višini 1 %.

V stolpec 4 se vpiše vrednost ob odsvojitvi, to je zmnožek vrednosti ob odsvojitvi na enoto in količine odsvojenega IFI brez zmanjšanja za normirane stroške v višini 1%.

V stolpec 5 se vpiše datum pridobitve IFI po kronološkem zaporedju; začne se z datumom prve pridobitve IFI (tj. datum zaprtja pozicije), ki je bila opravljena na dan 15. 7. 2008 ali po njem.

V stolpec 6 se vpiše način pridobitve po oznakah (A, B, C, D), navedenih na obrazcu.

V stolpec 7 se vpiše količina pridobljenega IFI v posameznem poslu, razvidna iz obračuna o opravljenem poslu pridobitve oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna pridobitev.

V stolpec 8 se vpiše izračunana zaloga IFI. Zaloge istovrstnih IFI se vodijo po metodi zaporednih cen (FIFO).

V stolpec 9 se vpiše nabavna vrednost ob pridobitvi (na enoto), pridobljena v posameznem poslu, razvidna iz obračuna o opravljenem poslu pridobitve oziroma iz drugega dokumenta, iz katerega je razvidna nabavna vrednost ob pridobitvi brez povečanja za normirane stroške v višini 1 %.

Nabavna vrednost v tuji valuti se preračuna v EUR po tečaju, ki ga objavlja Banka Slovenije. Preračun se opravi po tečaju, ki velja na dan pridobitve IFI.

V stolpec 10 se vpiše vrednost ob pridobitvi, to je zmnožek nabavne vrednosti na enoto in količine pridobljenega IFI brez povečanja za normirane stroške v višini 1%.

Ključne besede:
davek
napoved za odmero davka
davek od dobička
dohodnina

Zadnji članki iz rubrike:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT