Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.2.2009 11:09:34

Sprememba pogojev za obvezno zdravstveno zavarovanje za osebe, ki opravljajo samostojno dejavnost in družbenike zasebnih družb in zavodov

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Sprememba pogojev za obvezno zdravstveno zavarovanje za osebe, ki opravljajo samostojno dejavnost in družbenike zasebnih družb in zavodov s 14.02.2009

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 7/2009, dne 30.01.2009, so objavljene spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Pravila OZZ), ki se bodo pričele uporabljati z dnem 14.02.2009.

Na podlagi sprejetih sprememb in dopolnitev Pravil OZZ se spreminjajo pogoji za obvezno zdravstveno zavarovanje za osebe, ki opravljajo samostojno gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic in lastnike zasebnih podjetij opredeljenih v 5. in 6. točki prvega odstavka 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Ur. list RS, št. 72/2006, s spremembami - ZZVZZ).

1. Osebe, ki na območju Republike Slovenije samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic (5. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ)

Za osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost, obveznost zdravstvenega zavarovanja nastopi, če opravljajo dejavnost kot edini ali glavni poklic. Ker je pojem edini ali glavni poklic trenutno opredeljen le v predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, se je ta definicija uporabljala tudi za presojo pogojev za vstop v obvezno zdravstveno zavarovanje. To je pomenilo, da so bili pogoji za vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje enaki, zato je bila določena tudi skupna zavarovalna podlaga 005 ali 019. Uporaba pojma edini ali glavni poklic po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je pomenil, da obveznost zdravstvenega zavarovanja ni nastopila takrat, ko se je po predpisih o pokojnisnkem in invalidskem zavarovanju štelo, da te osebe ne opravljajo dejavnost kot edini ali glavni poklic.

Na podlagi 1. člena sprememb in dopolnitev Pravil OZZ je za izvajanje obveznega zdravstvenega zavarovanja v 2. členu Pravil OZZ dodana definicija edinega in glavnega poklica, in sicer se šteje:

 • da zavarovanci opravljajo samostojno dejavnost kot edini poklic, če niso v delovnem razmerju s polnim delovnim časom oziroma

 • kot glavni poklic, če so v delovnem razmerju s krajšim delovnim časom od polnega.
Opredelitev pojma edini in glavni poklic v predpisih o zdravstvenem zavarovanju pomeni razširitev kroga obvezno zdravstveno zavarovanih oseb iz naslova opravljanja samostojne gospodarske ali poklicne dejavnost. Tako bo obveznost zdravstvenega zavarovanja nastopila tudi v primerih, ko te osebe po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje, in sicer če so:
 • na šolanju ali

 • v delovnem razmerju za več kot polovico vendar manj kot polni delovni čas in ne bodo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane iz naslova opravljanja samostojne gospodarske ali poklicne dejavnosti ali

 • uveljavile izvzem iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (odjava iz zavarovanja po 1. odstavku 18. člena ZPIZ- 1).
Za osebe, ki opravljajo samostojno gospodarsko ali poklicno dejavnost, in izpolnjujejo pogoje le za obvezno zdravstveno zavarovanje, je določena nova zavarovalna 104.

Iz navedenega izhaja, da se osebe, ki opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic, po 14.02.2009, vključijo v obvezno zdravstveno zavarovanje po 5. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ:

 1. z zavarovalno podlago 005 oziroma 019, če iz tega naslova izpolnjujejo pogoje tudi za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti oziroma

 2. z zavarovalno podlago 104, če iz tega naslova izpolnjujejo pogoje le za obvezno zdravstveno zavarovanje.
Osebe, ki se vključujejo v obvezno zdravstveno zavarovanje z zavarovalno podlago 104 so zavarovane za enak obseg pravic kot zavarovanci z zavarovalno podlago 005 oziroma 019, torej za vse pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja: pravica do zdravstvenih storitev, pravica do nadomestila plače, pravica do potnih stroškov in pravica do pogrebnine in posmrtnine.

2. Lastniki zasebnih podjetij, ki niso obvezno zavarovani na drugi podlagi (6. točka prvega odstavka 15. člena ZZVZZ)

Trenutno je za obvezno zdravstveno zavarovanje lastnikov zasebnih podjetij določena zavarovalna podlaga 040, s katero se zavarovanci vključijo tudi v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. Ker je zavarovalna podlaga 040 določena skladno s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, so se po 6. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ lahko obvezno zdravstveno zavarovali le tisti lastniki zasebnih podjetij, ki so hkrati poslovodne osebe in opravljali dejavnost kot edini ali glavni poklic po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

To je pomenilo, da se lastniki podjetij niso mogli zdravstveno zavarovati iz tega naslova, če niso hkrati izpolnjevali pogojev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Na podlagi 2. člena sprememb in dopolnitev Pravil OZZ se je spremenil dan pridobitve lastnosti zavarovanca in sicer je v 4. točki 9. člena Pravil OZZ za lastnike zasebnih podjetij – v pravilih so poimenovani kot družbeniki zasebnih družb in zavodov – določeno, da pridobijo lastnost zavarovanca z dnem vpisa v predpisan register.

Z navedeno spremembo se je konkretizirala pridobitev lastnosti zavarovanca lastnika zasebnega podjetja kot je določena v 6. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ, ki kot pogoj za obvezno zdravstveno zavarovanje določa le, da je zavarovanec lastnik podjetja (družbenik družbe oziroma zavoda) ne pa tudi, da je hkrati poslovodna oseba kot je to določeno v predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S tem se je razširil krog oseb, ki bo obvezno zdravstveno zavarovan po 6. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ, in sicer bo nastopila obveznost zdravstvenega zavarovanja iz tega naslova za:

 • družbenike zasebnih družb in zavodov, ki niso hkrati poslovodne osebe in

 • družbenike zasebnih družb in zavodov, ki so hkrati poslovodne osebe, vendar ne izpolnjujejo pogoje za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po tej podlagi, ker so na šolanju in se po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju šteje, da ne opravljajo dejavnost kot edini poklic.
Za družbenike družb in zavodov, ki izpolnjujejo pogoje le za obvezno zdravstveno zavarovanje, je določena nova zavarovalna podlaga 103.

Iz navedenega izhaja, da se lastniki zasebnih podjetij (družbeniki zasebnih družb in zavodov), po uveljavitvi po 14.02.2009 vključijo v obvezno zdravstveno zavarovanje po 6. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ:

 • z zavarovalno podlago 040, če iz tega naslova izpolnjujejo pogoje tudi za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti oziroma

 • z zavarovalno podlago 103, če iz tega naslova izpolnjujejo pogoje le za obvezno zdravstveno zavarovanje.
Osebe, ki se vključujejo v obvezno zdravstveno zavarovanje z zavarovalno podlago 103 so zavarovane za enak obseg pravic kot zavarovanci z zavarovalno podlago 040, torej za vse pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja: pravica do zdravstvenih storitev, pravica do nadomestila plače, pravica do potnih stroškov in pravica do pogrebnine in posmrtnine.

3. Zadržanje pravic v skladu s 78. a členom ZZVZZ

Zavarovancem z zavarovalno podlago 103 in 104 in njihovim družinskim članom se v skladu s 78. a členom Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v času, ko nimajo poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov zadržijo njihove pravice do zdravstvenih storitev in denarnih dajatev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Do takrat lahko uveljavijo na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja le nujno zdravljenje.

Vir: zzzs.si

Ključne besede:
zdravstveno zavarovanje

Zadnji članki iz rubrike:

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

19.5.2023 14:14:35:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-D)

18.5.2023 12:14:45:
Pričetek veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

16.5.2023 16:50:02:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A)

16.5.2023 15:21:39:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Najnovejši članki:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress