Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.1.2009 12:21:29

Predvidene novosti v eVEM -- vse na enem mestu za podjetnike

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Program dela MJU za leto 2009 predvideva naslednje:

Projekt e-VEM za s.p. in za gospodarske družbe je zaživel v polnem obsegu in deluje brez večjih problemov. Povprečno število vpisov d.o.o. v sodni oz. poslovni register na mesečni ravni je za 21,1% višji kot v letu pred produkcijo e-VEM. Od produkcije e-vem za gospodarske družbe smo pridobili 3194 novih obstoječih d.o.o., kar je 7,6% vseh d.o.o. Povprečni čas ustanovitve je 4 dni. Na področju s.p., ki teče 3,5 let je situacija še boljša (trend vpisov v PRS je v primerjavi pred sistemom e-VEM višji za 43,7%, od doma je oddanih 5,6% vseh vlog). Povprečni čas ustanovitve s.p. je 1 dan. Statistike kažejo na izredno dobro uporabo in ugodne trende zviševanja ustanvljanja s.p. in d.o.o.. Povprečni časi ustanovitve so prav tako v samem svetovnem vrhu. Ob tej hitrosti ustanavljanja firm smo zaznali tudi določene pomanjkljivost.

Obstoječi pravni sistem in posledično e-VEM tako omogoča prijavo poslovnih sedežev na naslovih, kjer podjetniki - tujci nimajo niti dejanskega sedeža, prav tako pa ne stalnega ne začasnega bivališča. V praksi se dogaja, da ob vpisu v poslovni register tujec predloži podatek o fiktivnem poslovnem sedežu, kjer ga dejansko ni in se na istem naslovu registrira več deset subjektov, ki jih po registraciji ni več moč najti. Takšno stanje jim omogoča nelegalno poslovanje (gre predvsem za tiste, ki opravljajo dejavnosti na terenu, npr. gradbeniki), s čimer postavlja davčne zavezance z legalnimi poslovnimi prostori, ki imajo urejeno poslovanje in se pri njih izvaja davčni in ostali nadzor, v diskriminatorni položaj.

Večje število ustanovljenih s.p. in d.o.o. prinašajo tudi rizične situacije, da podjetniki niso najbolje usposobljeni za izvajanje podjetniških dejavnosti. Večino gre na račun pomanjkanja informacij, kjer lahko z določenimi ukrepi pripomoremo k zmanjšanju tega rizika.

Predlog je, da se pri vseh subjektih, ki se registrirajo in pri katerih je sedež drugačen kot prebivališče (kar je razvidno iz CRP), od bodočega podjetnika zahteva dokazilo o pravici uporabe prostora (najemna pogodba). S tem bi preprečili primere, kot je npr. na Jesenicah, kjer je na naslovu stavbe, ki ne obstaja več (na njenem mestu je parkirišče), registriranih 39 podjetnikov. Takih in podobnih primerov je v Sloveniji kar precej.

Za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti bomo začeli z izvajanjem ukrepov, ki bodo vsebovali Vgrajevanje dodatnih varnostnih mehanizmov s prilagoditvijo zakonodaje bo prispeval k večjem nadzoru na področju pravnih subjektov. Poleg tega pa je potrebno poskrbeti tudi za nadaljnji razvoj sistema e-VEM in usposabljanja referentov in podjetnikov pa pomeni uvajanje novih in kvalitetnejših storitev za podjetnike na točkah VEM ter lastna usposobljenost podjetnikov za registracijo podjetja ter bolj uspešnega kasnejšega poslovanja.

Poleg tega bomo na sistemu e-VEM delali veliko na promociji, saj je znano, da uvajanje e-VEM sistema za opravljanje prijav v obvezna socialna zavarovanja prinese znižanje stroškov za javno upravo in razbremenitev ZZZS prijavnih mest. Nadaljevali bomo s promocijo storitev VEM, ki bo prinesla k povečani prepoznavnosti storitev in s tem doseganje učinkov projekta. Razvoj kadrovskega vmesnika med e-VEM sistemom in kadrovskimi sistemi bo predstavljal znižanje stroškov poslovanje za podjetja z lastnimi kadrovskimi sistemi.

Ključne besede:
eVEM
MJU
podjetnik
s.p.
d.o.o.

Zadnji članki iz rubrike:

21.2.2021 13:24:51:
Poročilo o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov oziroma inšpekcij v letu 2020

10.2.2021 18:58:57:
Spremembe Zakona o gospodarskih družbah

3.2.2021 14:14:56:
Sklep o podaljšanju ukrepa odloga izvršbe

3.2.2021 14:12:37:
Sklep o podaljšanju ukrepa na področju davčne izvršbe

29.1.2021 13:22:16:
Uredba o določitvi višine dnevnega nadomestila za samozaposlene v kulturi za leto 2021

Najnovejši članki:

7.3.2021 9:34:54:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K)

5.3.2021 13:33:00:
Računovodsko poročanje namenjeno slabitvi in revalorizaciji

5.3.2021 11:21:20:
Dopolnitev gradiva o plačah v času veljavnosti interventnih zakonov

5.3.2021 11:05:27:
Subvencioniranje minimalne plače

4.3.2021 17:54:54:
DDV pri storitvah montaže, servisnih in gradbenih storitvah (e-gradivo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT