Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.1.2009 14:55:24

Uredba o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na seji 7. januarja 2009 na predlog Ministrstva za gospodarstvo izdala Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Z Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije se na nov način ureja zbiranje sredstev za zagotavljanje podpor v skladu z določbami 64.s člena spremenjenega in dopolnjenega Energetskega zakona. Te določajo, da vlada podrobneje predpiše način določanja in obračunavanja prispevka, ki ga mora vsak končni odjemalec električne energije plačevati za posamezno prevzemno-predajno mesto za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov.
Po zakonu je višina prispevka posameznega končnega odjemalca odvisna od moči in napetostne ravni prevzemno-predajnega mesta, kategorije odjemalca in namena uporabe električne energije.

Za določitev prispevka se za končne odjemalce, razvrščene v odjemne skupine glede na napetostni nivo in način priključitve, določijo ponderji odjemnih skupin. Ponder za izbrano odjemno skupino končnih odjemalcev odraža obremenitev posameznih odjemnih skupin s stroški prispevka za zagotavljanje podpor. Ponderji so bili določeni ob upoštevanju načela, da je treba v trenutku prehoda na nov način zbiranja sredstev zagotoviti, da se razmere za končne odjemalce čim manj spremenijo. V vsaki skupini končnih odjemalcev bo po prehodu na nov način zbiranja sredstev za podporo zbran podoben relativni delež, kot po dosedanji ureditvi. Povečanje stroškov zaradi morebitne potrebe po višjih sredstvih za izvajanje podpor bo med odjemne skupine porazdeljeno ob upoštevanju gibanja kvocienta med porabo električne energije in močjo odjemne skupine.
Prispevki po prevzemno-predajnih mestih bodo določeni letno in se bodo obračunavali v 12 enakih delih mesečno.
Skladno z uredbo bo višino prispevkov za posamezno koledarsko leto določila vlada najkasneje do 1. decembra v predhodnem letu na podlagi ocene o obsegu potrebnih sredstev za izvajanje programov podpor, ki jo pripravita Javna agencija RS za energijo in Center za podpore. Prispevki so prihodek Centra za podpore in se uporabljajo za:

  • delovanje centra za podpore;
  • zagotavljanje podpor;
  • ureditev izravnave razlik med napovedano in realizirano proizvodnjo električne energije za katero je zagotovljen odkup;
  • druge z zakonom določene namene.
Vpliv konkretnega prispevka na ceno elektrike za končnega odjemalca bo primerljiv s sedanjim vplivom dodatka k omrežnini. Potrebni obseg sredstev za podpore bo z leti naraščal, če cena električne energije na trgu ne bo rasla, ker mora število novih proizvodnih enot narasti. Verjetni dvig cen elektrike na trgu bo deloval nasprotno, ker se bo razlika med lastno ceno za proizvedeno enoto električne energije za posamezne tehnologije, ki je osnova za določitev posameznih referenčnih cen, in ceno električne energije na trgu zniževala. Zato bodo potrebna nižja sredstva za finančno pomoč za tekoče poslovanje (premije). Posledica tega bo tudi, da čez čas določene tehnologije ne bodo več upravičene do podpor, ker bodo postale že konkurenčne konvencionalnim tehnologijam. Ta proces bo še pospešila nova ETS shema po letu 2012.

Vir: UVI

Ključne besede:
električna energija
prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije
podpora

Zadnji članki iz rubrike:

8.9.2023 13:48:37:
Septembrski popusti

14.7.2023 16:37:11:
Priporočamo: Zlati komplet davčnih in računovodskih e-izobraževanj

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

12.5.2023 12:32:06:
Novela Zakona o tujcih začne veljati 27. aprila 2023

19.4.2023 14:14:07:
Ponovna obveznost izročanja izdanega računa

Najnovejši članki:

24.9.2023 22:58:10:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023