Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.11.2008 11:39:36

Začasna pridobitev orodja iz druge države članice

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-212/2008, 20. 10. 2008

Davčni zavezanec je iz druge države članice pridobil orodje z namenom, da na tem orodju izdeluje določene izdelke za naročnika. Lastninska pravica na orodju ni bila prenesena, saj je orodje prejel za določen čas, in sicer dokler bodo obstajala naročila s strani kupca izdelkov. Davčni zavezanec navaja, da ne gre za najem, ki bi se plačeval z znižano prodajno vrednostjo izdelkov, ki se s tem orodjem izdelujejo. V zvezi s tem sprašuje:

Kakšne so obveznosti po ZDDV-1 za davčnega zavezanca kot prejemnika orodja in kakšne so morebitne obveznosti za pošiljatelja orodja iz druge države članice?

Prenos orodja iz druge države članice v Slovenijo za potrebe začasne rabe orodja na ozemlju Slovenije (dajanje orodja v brezplačno uporabo) je transakcija, ki ne nalaga obveznosti iz naslova DDV niti za lastnika orodja, ki je orodje odposlal v Slovenijo, niti za davčnega zavezanca, ki je orodje v Sloveniji prejel.

Davčni zavezanec je iz druge države članice prejel orodje, s katerim bo določen čas izdeloval izdelke za naročnika, ki je lastnik orodja. Predpostavljamo, da je pošiljatelj in lastnik orodja iz druge države članice zavezanec za namene DDV.

Prenos blaga iz ene države članice v drugo ureja 17. člen Direktive Sveta 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost (v nadaljevanju: Direktiva 112). Ta v prvem odstavku 17. člena določa, da se za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, šteje prenos blaga, ki ga opravi davčni zavezanec iz svojega podjetja v drugo državo članico. Za "prenos v drugo državo članico" se šteje vsako pošiljanje ali prevoz premičnine, ki ga opravi davčni zavezanec ali druga oseba za njegov račun, v kraj zunaj ozemlja države članice, v kateri se blago nahaja, vendar v Skupnosti, za potrebe svojega podjetja.

Vendar pa Direktiva 112 poleg tega splošnega pravila obdavčitve prenosa blaga za potrebe svojega podjetja določa vrsto transakcij, ki so izjema od tega pravila. To so transakcije, ki sicer vključujejo prevoz oziroma pošiljanje blaga iz ene države članice v drugo za potrebe svojega podjetja, vendar se te transakcije ne obravnavajo kot prenos blaga v drugo državo članico. Seznam transakcij, ki ne predstavljajo prenosa blaga iz ene države članice v drugo, je določen v drugem odstavku 17. člena Direktive 112.*

Med drugim se za prenos blaga v drugo državo članico ne šteje pošiljanje ali prevoz blaga za potrebe začasne rabe tega blaga na ozemlju države članice, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga konča, za namene storitev, ki jih opravi davčni zavezanec s sedežem v državi članici, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga začne. Ugodnost je določena v točki g) drugega odstavka 17. člena Direktive 112.

V opisanem primeru je pošiljatelj orodje poslal v Slovenijo za potrebe začasne rabe orodja na ozemlju Slovenije za namene brezplačno opravljenih storitev – dajanje orodja v uporabo. Na podlagi določb 15. člena ZDDV-1 brezplačno opravljanje storitev za namene opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca ni predmet DDV.

Kadar pogoj, pod katerim se lahko uveljavlja ugodnost iz drugega odstavka 17. člena Direktive 112, ni več izpolnjen, se šteje, da je bilo blago preneseno v drugo državo članico. V tem primeru se prenos opravi v trenutku, ko ta pogoj ni več izpolnjen. Ob prenosu blaga v Slovenijo bi nastala obveznost obračuna DDV od pridobitve blaga na podlagi 21. člena Direktive 112.

Navedene določbe direktive so prenesene v Zakon o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07). Prenos blaga v drugo državo članico za potrebe svojega podjetja ureja 9. člen ZDDV-1, pridobitev tovrstnega blaga iz druge države članice v Sloveniji pa ureja 12. člen ZDDV-1.

V opisanem primeru je za orodje, ki ga je davčni zavezanec iz druge države članice odposlal v Slovenijo, izpolnjen pogoj iz točke g) drugega odstavka 17. člena Direktive 112. Zato se transakcija ne obravnava kot dobava opravljena za plačilo in v Sloveniji ne nastane obveznost obračuna DDV od pridobitve blaga v Sloveniji.

Prenos orodja iz države članice v Slovenijo za potrebe začasne rabe orodja na ozemlju Slovenije za namene brezplačno opravljenih storitev – dajanje orodja v uporabo je transakcija, ki ne nalaga obveznosti iz naslova DDV niti za lastnika orodja, ki je orodje odposlal v Slovenijo, niti za davčnega zavezanca, ki je orodje prejel.

Kot je že navedeno, pa v primeru, da navedeni zakonski pogoj začasne rabe blaga na ozemlju Slovenije ne bi več obstajal, nastane v Sloveniji obveznost za obračun DDV od pridobitve blaga znotraj Skupnosti.* Za prenos v drugo državo članico se ne šteje pošiljanje ali prevoz blaga za potrebe ene od naslednjih transakcij:
(a) dobave tega blaga, ki jo opravi davčni zavezanec na ozemlju države članice, v kateri se odpošiljanje ali prevoz konča, pod pogoji iz člena 33;
(b) dobave tega blaga zaradi instalacije ali montaže, opravljene s strani dobavitelja ali druge osebe za njegov račun, ki jo opravi davčni zavezanec na ozemlju države članice, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga konča, pod pogoji iz člena 36;
(c) dobave tega blaga, ki jo opravi davčni zavezanec na krovu ladje, zrakoplova ali na vlaku med prevozom potnikov, pod pogoji iz člena 37;
(d) dobava plina po distribucijskem sistemu za zemeljski plin ali električne energije pod pogoji, določenimi v členih 38 ali 39;
(e) dobave tega blaga, ki jo opravi davčni zavezanec na ozemlju države članice, pod pogoji iz členov 138, 146, 147, 148, 151 ali 152;
(f) opravljanje storitve za davčnega zavezanca in vključujoč delo, ki se na tem blagu dejansko opravi na ozemlju države članice, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga konča, če se blago po izdelavi vrne temu davčnemu zavezancu v državo članico, iz katere je bilo prvotno odposlano ali odpeljano;
(g) začasne rabe tega blaga na ozemlju države članice, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga konča, za namene storitev, ki jih opravi davčni zavezanec s sedežem v državi članici, v kateri se odpošiljanje ali prevoz blaga začne;
(h) začasne rabe tega blaga, za obdobje, ki ne presega štiriindvajset mesecev, na ozemlju druge države članice, če bi se za uvoz enakega blaga iz tretje države za začasno rabo lahko uporabil postopek začasnega uvoza s popolno oprostitvijo uvoznih dajatev.

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila durs
pridobitev orodja za določen čas
prenos blaga iz druge države članice
začasna raba blaga

Zadnji članki iz rubrike:

26.2.2021 14:41:15:
Vpliv pomoči PKP na izračun odbitnega deleža

2.2.2021 8:50:14:
Če zaradi tehničnih težav niste mogli pravočasno vložiti obrazca DDV-O

29.1.2021 12:55:19:
Obvestilo o spremembi obračunskega obdobja DDV-O

28.1.2021 13:46:31:
Obračun pavšalnega nadomestila za leto 2020

5.10.2020 16:16:30:
Ukinitev oprostitve plačila DDV za pošiljke do vrednosti 22 EUR se prestavi na 1. 7. 2021

Najnovejši članki:

5.3.2021 13:33:00:
Računovodsko poročanje namenjeno slabitvi in revalorizaciji

5.3.2021 11:21:20:
Dopolnitev gradiva o plačah v času veljavnosti interventnih zakonov

5.3.2021 11:05:27:
Subvencioniranje minimalne plače

4.3.2021 17:54:54:
DDV pri storitvah montaže, servisnih in gradbenih storitvah (e-gradivo)

5.3.2021 17:09:22:
Normiranci – DOHDEJ 2020 v sliki in besedi (e-gradivo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT