Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.11.2008 16:30:53

Izdaja dovoljenja za začasno prebivanje v Sloveniji državljanu tretje države, ki ima v drugi državi članici Evropske unije status rezidenta za daljši čas in njegovim družinskim članom

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Uvod

Država članica EU podeli tujcu, državljanu tretje države status rezidenta za daljši čas, če državljan tretje države pet let zakonito in neprekinjeno prebiva na ozemlju države članice.

Kdo

Tujcu, ki ima v drugi državi članici Evropske unije status rezidenta za daljši čas in želi v Republiki Sloveniji prebivati zaradi zaposlitve ali dela, študija, opravljanja sezonskega dela, čezmejnega opravljanja storitev kot napoteni delavec ali iz drugih upravičenih razlogov, se lahko izda dovoljenje za začasno prebivanje pod enakimi pogoji kot so določeni za izdajo in podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje državljanu tretje države.

Rezident za daljši čas lahko prebiva v Sloveniji samo v skladu z namenom, zaradi katerega mu je bilo izdano dovoljenje za začasno prebivanje.

Rezident za daljši čas ima pravico do združitve družine v Sloveniji z ožjimi družinskimi člani, ki so državljani tretjih držav, če imajo v drugi državi članici Evropske unije status rezidenta za daljši čas ali druge vrste dovoljenje za prebivanje, in če so s tujcem, v državi članici Evropske unije, kjer ima tujec status rezidenta za daljši čas, prebivali v družinski skupnosti.

Tujci, ki imajo status rezidenta za daljši čas v drugi državi članici Evropske unije, in nameravajo prebivati v Sloveniji zaradi opravljanja sezonskega dela ali čezmejnega opravljanja storitev kot napoteni delavec, ki se izvajajo za čas do enega leta, nimajo pravice do združitve družine.

Območje pristojnosti

Rezident za daljši čas zase in za svoje družinske člane zaprosi za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje pri upravni enoti, na območju katere prebivajo. Rezident za daljši čas lahko za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje zase in za svoje družinske člane zaprosi tudi pred prihodom v Republiko Slovenijo pri diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v državi članici Evropske unije, v kateri ima status rezidenta za daljši čas.

Kje in kako

Rezident za daljši čas in njegovi družinski člani lahko prebivajo na območju Republike Slovenije brez dovoljenja za prebivanje tri mesece od dneva vstopa v državo, oziroma do poteka veljavnosti dovoljenja, če je ta krajša. Če želijo na območju Republike Slovenije prebivati dlje, mora rezident za daljši čas zase in za svoje družinske člane, pred pretekom dovoljenega prebivanja, zaprositi za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje.

Rezident za daljši čas lahko za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje zase in za svoje družinske člane zaprosi tudi pred prihodom v Republiko Slovenijo pri diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v državi članici Evropske unije, v kateri ima status rezidenta za daljši čas.

Rezident za daljši čas in njegovi družinski člani lahko v Republiko Slovenijo vstopijo že pred odločitvijo o prošnjah. O vloženi prošnji pri diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v državi članici Evropske unije morajo po prihodu v Republiko Slovenijo obvestiti upravno enoto, na območju katere prebivajo.

O vloženi prošnji za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje upravna enota ali diplomatsko konzularno predstavništvo, kjer je bila prošnja vložena, izda potrdilo, ki velja kot dovoljenje za začasno prebivanje do dokončne odločitve o prošnji.

Prošnji za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje morajo biti priložena naslednja dokazila: potni list, katerega veljavnost mora biti najmanj tri mesece daljša od nameravanega prebivanja v Republiki Sloveniji, dokazilo o ustreznem zdravstvenem zavarovanju, dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje in potrdilo iz kazenske evidence matične države. Poleg navedenih dokazil morajo biti prošnji, glede na namen prebivanja, priložena tudi naslednja dokazila:

  • zaradi zaposlitve ali dela: veljavno delovno dovoljenje,
  • zaradi opravljanja sezonskega dela: delovno dovoljenje,
  • zaradi študija: dokazilo o sprejemu na študij, izobraževanje, specializacijo, strokovno izpopolnjevanje.

Prošnji za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje zaradi čezmejnega opravljanja storitev z napotenimi delavci morajo biti priložena naslednja dokazila: delovno dovoljenje, potrjen spisek napotenih delavcev s podatki na predpisanem obrazcu, ki ga izda in potrdi zavod za zaposlovanje, in dokazilo, da je tujec, ki ga tuj delodajalec na podlagi pogodbe napoti v Slovenijo, socialno in zdravstveno zavarovan v državi, iz katere prihaja.

Dovoljenje za začasno prebivanje se rezidentu za daljši čas izda in podaljšuje za čas, ki je potreben za izpolnitev namena bivanja, skladno z veljavnostjo, ki je določena za izdajo in podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje iz posameznih razlogov.

Ožjemu družinskemu članu se dovoljenje za začasno prebivanje izda in podaljšuje za enako časovno obdobje kot rezidentu za daljši čas, vendar ne dlje kot za dve leti.

Sankcije

Če tujec nima dovoljenja za prebivanje, nezakonito prebiva v državi in jo mora nemudoma zapustiti. Tujec, ki nezakonito prebiva v državi se kaznuje za prekršek z globo od 500 do 1.200 EUR. Tujec, ki ne zapusti ozemlja Slovenije, se iz države prisilno odstrani.

Prav tako se z globo od 500 do 1.200 EUR kaznuje za prekršek tujec, ki prebiva v Sloveniji v nasprotju z namenom, za katerega mu je bilo izdano dovoljenje za prebivanje.

Podatki, ki jih lahko pridobi organ

Podatki, ki jih pridobi organ po uradni dolžnosti so navedeni na obrazcih prošnje za izdajo oziroma podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje za tujca, ki ima status rezidenta za daljši čas v drugi državi članici Evropske unije in prošnje za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje za družinskega člana tujca, ki ima status rezidenta za daljši čas v drugi državi članici Evropske unije.

Dodatne informacije

O izdanem dovoljenju za začasno ali stalno prebivanje, podaljšanju dovoljenja za začasno prebivanje, izdani odločbi ali sklepu ter prisilni odstranitvi rezidenta za daljši čas in njegovih družinskih članov, mora ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, oziroma policija obvestiti pristojni organ druge države članice Evropske unije, v kateri ima tujec status rezidenta za daljši čas.

Takse in drugi stroški

Po Zakonu o upravnih taksah znaša taksa za dovoljenje za prvo prebivanje:

  • 80 EUR, če je prošnja vložena pri diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije,
  • 31, 91 EUR (od tega 3,55 EUR za prošnjo in 28,36 EUR za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje), če je prošnja za izdajo prvega dovoljenja za prebivanje vložena pri upravni enoti.

Za izdano dovoljenje za prebivanje, ki se izda v obliki nalepke, se plača tiskovina v višini 5,42 EUR.

Pravna podlaga

Povezave na vloge za izbrano storitev

Več ...

Ključne besede:
začasno bivanje
dovoljenje za začasno bivanje
rezident

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

Najnovejši članki:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

14.5.2021 10:43:20:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT