Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.10.2008 11:59:04

Ukrepi za zagotovitev stabilnosti finančnega sistema

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Ukrepi za zagotovitev stabilnosti  finančnega sistema

Države članice EU so na zadnji seji Evropskega sveta 16. oktobra 2008 in v odziv na trenutne razmere na finančnih trgih sprejele skupen okvir delovanja, znotraj katerega vsaka zase sprejemajo specifične ukrepe glede na konkretne razmere na njihovem finančnem trgu. Slovenija pri sprejemanju ukrepov sledi ostalim državam članicam EU in še posebej evroobmočja.

Glede na splošno volatilnost finančnih trgov in v izogib nepotrebnim in neupravičenim dvomom v stabilnost in učinkovitost slovenskega finančnega sistema, je tudi v Republiki Sloveniji potrebno zagotoviti možnost uporabe ukrepov, s katerimi bi v primeru potrebe lahko hitro in učinkovito zagotovili ohranitev stabilnosti slovenskega finančnega sistema.Poleg tega je udeležba v koordiniranem izvajanju ukrepov z vidika interesov Slovenije ključnega pomena tudi zato, da se konkurenčni položaj slovenskih bank ne poslabšuje zaradi začasnih ukrepov, ki so jih že ali jih nameravajo sprejeti ostale države.

V teh razmerah bo Vlada Republike Slovenije zagotovila regulatorni okvir za pravočasno izvedbo ukrepov in za pravočasno zagotovitev morebiti potrebnih virov, v kolikor bo dejanska izvedba ukrepov potrebna.

Vlada je zato že pripravila predlog sprememb zakona o bančništvu ter ga posredovala Državnemu zboru, ministrstvo za finance pa je v dogovoru z Banko Slovenije ter nadzorniki finančnega sistema dodatno pripravilo predlog sprememb zakona o javnih financah.

Ukrepi, ki so predvideni, so:

  • dajanje poroštev Republike Slovenije zaradi refinanciranja kreditnih institucij s sedežem v Republiki Sloveniji (do skupne višine 8 mlrd EUR)
  • dajanje posojil kreditnim institucijam ter zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam, s sedežem v Republiki Sloveniji ter
  • kapitalske naložbe Republike Slovenije v kreditne institucije s sedežem v Republiki Sloveniji
Kriteriji in pogoji za njihovo izvedbo bodo določeni z uredbo Vlade RS. Temeljili bodo na izhodiščih in smernicah EU.

Konkretni ukrepi bodo izvedeni na osnovi odločitve Vlade RS, vendar bodo temeljili na oceni potrebnosti in primernosti ukrepov v vsakem primeru posebej s strani nadzornih institucij, pristojnih za finančne družbe. V primeru ukrepov bo Vlada morala o vsakem posameznim primeru nemudoma seznaniti Državni zbor.

Razen spremembe, ki Republiki Sloveniji za zagotavljanje fleksibilnosti glede na tržne razmere omogoča zadolževanje poleg financiranja tekočega leta še za potrebe refinanciranja zapadlih glavnic v naslednjih dveh letih, so spremembe zakona preventivne in začasne narave, ki v primeru potrebe, omogočajo RS reševanje izrednih razmer na finančnem trgu. Predlagani ukrepi bodo v veljavi najdlje do 31. decembra 2009 in bodo realizirani le, če se bo za to izkazala objektivna potreba.

Vir: Ministrstvo za finance

Ključne besede:
finančni sistem
finančni trg

Zadnji članki iz rubrike:

12.9.2019 14:47:29:
Novosti pri RTV-prispevku

12.9.2019 9:36:51:
Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z valutami v slovenskih predpisih

12.9.2019 9:31:02:
Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu

7.9.2019 17:52:56:
Pojasnila glede dodatka za delovno aktivnost (DDA)

7.9.2019 16:46:42:
Novost na področju varnosti potrošnikov pri plačevanju v okviru spletne trgovine: zahteva po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti uporabnika

Najnovejši članki:

13.9.2019 14:16:30:
DDV pri zaporednih dobavah po 1. 1. 2020

13.9.2019 11:11:14:
Izračun avtorskega honorarja nerezidentu

13.9.2019 13:15:51:
Spremembe DDV v letu 2020 (e-gradivo)

12.9.2019 12:23:02:
Zaposlitveni oglas: Vodja računovodstva (m/ž)

12.9.2019 9:20:43:
Uporaba aplikacije SIEMCS za spremljanje gibanj v režimu odloga plačila trošarine v Sloveniji

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT