Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.10.2009 12:33:00

Pravilno naslavljanje pisemskih pošiljk

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Skoraj vsak uporabnik poštnih storitev se je že kdaj srečal z nevšečnostmi, povezanimi z nepravilnim naslavljanjem poštnih pošiljk. Najpogostejše težave in vprašanja so, kako pravilno zapisati naslov, označiti pošiljko za pošiljanje v tujino, kako zapisati naslov uporabnika poštnega predala ali posebne poštne številke in podobno. Da bi se izognili morebitnim neprijetnim zapletom je Pošta Slovenije pripravila nekaj kratkih napotkov, ki zagotavljajo, da bo vaša pošiljka zagotovo prispela v prave roke.

Za pravilen izpis naslovov boste poskrbeli, če boste naslovnikov naslov napisali v desnem delu naslovne strani pošiljke, vzporedno z njeno daljšo stranico, pošiljateljev naslov pa označili v zgornjem levem delu naslovne strani ali na hrbtni strani pošiljke. Če ima pismo prosojno okence, mora le-to omogočati dobro berljivost, skozenj pa je lahko viden le naslovnikov naslov. Naslov na pošiljki mora biti napisan oziroma natisnjen pravilno, z enotno pisavo (enak tip, velikost in jakost pisave). Naslov je napisan pravilno, kadar so podatki na pošiljki navedeni v naslednjem vrstnem redu:
- naslovnikovo ime in priimek ali naziv podjetja, ustanove itd.,
- ulica oziroma naselje in hišna številka, pri uporabnikih poštnih predalov kratica p. p. s številko poštnega predala,
- pri pošiljkah, naslovljenih na poštno ležeče, oznaka ''Poštno ležeče'' oziroma ''Poste restante'' za pošiljke v mednarodnem prometu,
- uradna kratica naslovne države oziroma – ISO koda (za pošiljke v mednarodnem prometu, lahko pa tudi za pošiljke v notranjem prometu), poštna številka in naziv naslovne pošte,
- pri naslovnikih, ki imajo določeno posebno poštno številko, posebna poštna številka in naziv naslovne pošte,
- ime države pri pošiljkah v mednarodnem, lahko pa tudi v notranjem prometu.

Prav tako je potrebno, da se pošiljke v notranjem prometu naslavljajo v latinici. Pošiljka v mednarodnem prometu je lahko naslovljena tudi s pisavo naslovne države, vendar morata biti v latinici napisani naslovna pošta in naslovna država.

Da se izognemo morebitnim zagatam, poskrbimo, da so knjižene pošiljke vedno naslovljene na enega naslovnika, pri navadnih pošiljkah, naslovljenih na več naslovnikov, pa se prepričamo, da so vsi na istem naslovu.

Dodatna priporočila za pravilno naslavljanje:
Hišne številke v naslovu se navedejo brez vodečih ničel (npr. Vrtna ulica 1 in ne Vrtna ulica 001), med hišno številko in črko pa navedemo presledek (npr. Morska cesta 11 a). V primeru, da na območju posamezne pošte obstaja več ulic z enakim nazivom, pred navedbo ulice in hišne številke vpišemo še naziv naselja, če pa želimo dodati še številko ali nadstropje stanovanja, jo navedemo nad naslovnikovim imenom in priimkom ali nazivom. Pri naslavljanju za uporabnike poštnih predalov upoštevamo, da se poštne številke v večjih krajih v Sloveniji končajo z 1 (npr. 2001 Maribor). Pri naslavljanju pošiljk za uporabnike poštnih predalov v naslovu ne navajamo ulice in hišne številke, ko pa pišemo podjetju ali ustanovi, ki uporablja posebno poštno številko, napišemo samo ime podjetja (ime oddelka) in posebno poštno številko. Za naslavljanje se priporočajo računalniške pisave Arial, Courier, Times New Roman, velikosti od 10 do 12. Za neprimerno pisavo veljajo poševni, poudarjeni in podčrtani tisk, okrasna in neenakomerna pisava, bele črke na temnem ozadju, pisava brez presledkov, osenčena pisava, z roko napisane velike in male pisane in oglate črke.

Priročnik za pravilno naslavljanje poštnih pošiljk

Objavljeno na spletni strani Pošte Slovenije.

Ključne besede:
pošta
poštna pošiljka
naslavljanje
priročnik za pravilno naslavljanje
pošiljka
pisemska pošiljka
pravilno naslavljanje poštnih pošiljk

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

Najnovejši članki:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

14.5.2021 10:43:20:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT