Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.9.2008 10:47:41

Vlada izdala Uredbo o objavah v postopkih zaradi insolventnosti

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada izdala Uredbo o objavah v postopkih zaradi insolventnosti Racunovodja.com

Vlada je na seji 4. septembra 2008 izdala Uredbo o objavah v postopkih zaradi insolventnosti, ki bo objavljena v Uradnem listu RS.

Pravna podlaga za izdajo uredbe je Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP), ki v sedmem odstavku 122. člena določa, da vlada z uredbo določi podrobnejša pravila o objavah v postopkih zaradi insolventnosti.

Uredbo o objavah v postopkih zaradi insolventnosti (Uredba) je potrebno nujno sprejeti zaradi zagotovitve izvajanja ZFPPIPP-a. Z začetkom uporabe zakona tj. 1. oktober 2008 je potrebno zagotoviti, da bodo na spletnih straneh AJPESA objavljeni podatki v postopkih zaradi insolventnosti, določeni v prvem odstavku 122. člena ZFPPIPP. Podrobnejša pravila o objavah teh podatkov in tehnično izvedbo teh objav pa določa ravno zadevna Uredba.

Uredba določa podrobnejša pravila o objavah v postopkih zaradi insolventnosti, in sicer:

  • za objave podatkov o posameznem postopku zaradi insolventnosti po 1. točki prvega odstavka 122. člena ZFPPIPP (3.-5. člen Uredbe);
  • objave vsebine procesnih dejanj v postopku zaradi insolventnosti iz 2. do 8. točke prvega odstavka 122. člena ZFPPIPP (6-7. člen Uredbe).
Pravila, določena v Uredbi, se po drugi alinei 2. točke 421. člena ZFPPIPP smiselno uporabljajo tudi za objave v postopkih prisilne likvidacije.

Preko portala AJPES se po določenih iskalnih parametrih (po identifikacijskih podatkih o dolžniku ali po opravilni številki zadeve in sodišču) vsakomur brezplačno omogoči pregled osnovnih podatkov (4. člen Uredbe) in pregled vseh procesnih dejanj (5. člen Uredbe) v postopku zaradi insolventnosti.

Objava podatkov o posameznem postopku tehnično/informacijsko poteka tako, da portal AJPES na podlagi izbranega iskalnega parametra izdela XML-dokumenta, ki v aplikaciji INS (aplikacija Vrhovnega sodišča RS) kličeta ustrezni storitvi za izdelavo in posredovanje dokumentov portalu AJPES. Portal AJPES sprejme seznam podatkov o dolžnikih v XML obliki, ga prikaže v obliki tabele, po izbiri dolžnika pa od aplikacije INS pridobi osnovne podatke iz 4. člena te uredbe v XML in PDF obliki in pregled iz 5. člena te uredbe v PDF obliki ter oboje prikaže.

Dostop do pregledov podatkov o posamezni zadevi mora biti omogočen od naslednjega dne po dnevu, ko je bil začet postopek zaradi insolventnosti, in do poteka petih let po pravnomočnem končanju postopka.

Tudi v primeru objave vsebine procesnega dejanja (sodno pisanje – sklepi, zapisniki; pisanje udeleženca postopka) je dostop vsakomur omogočen brezplačno in po določenih iskalnih parametrih (po datumu objave, po identifikacijskih podatkih o dolžniku ali po opravilni številki zadeve in sodišču).

Objava se opravi tako, da sodišče sodno pisanje ali pisanje udeleženca postopka, ki se objavi, pretvori v elektronski dokument v obliki TIFF ali PDF. Aplikacija INS nato izdela ustrezen XML-dokument s predpisanimi podatki (1. točka drugega odstavka 6. člena Uredbe) in ga skupaj z zadevnim elektronskim dokumentom, z uporabo ustrezne funkcionalnosti aplikacije INS, pošlje portalu AJPES v objavo.

Agencija mora procesno dejanje objaviti isti dan, kot ga prejme v objavo. Dostop do objav vsebine procesnega dejanja v posamezni zadevi omogočen do poteka petih let po pravnomočnem končanju postopka.

Vir: UVI

Ključne besede:
ZFPPIPP
finančno poslovanje
insolventnost

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT