Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.6.2008 12:45:02

Uredba o cestninskih cestah in cestnini

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o cestninskih cestah in cestnini Racunovodja.com

Vlada je na seji 5. junija 2008 izdala Uredbo o cestninskih cestah in cestnini in jo poslala v objavo Uradnemu listu RS. Veljati bo začela 1. julija 2008.

S to uredbo se z namenom enotne ureditve cestninjenja v Republiki Sloveniji v enem aktu ureja tako cestninjenje glede na prevoženo razdaljo kot tudi cestninjenje z vinjeto. Slednje pomeni, da se v to uredbo vključuje vsebina obstoječe Uredbe o cestninskih cestah in cestnini za uporabo cestninskih cest, ki sedaj ureja cestninjenje glede na prevoženo razdaljo.

Pri tem velja poudariti, da se cestninjenje glede na prevoženo razdaljo spreminja samo v delih, kjer je to potrebno zaradi uskladitve z vinjetnim načinom cestninjenja. V ta namen uredba določa cestninske ceste v Republiki Sloveniji, način določitve višine cestnine za uporabo cestninskih cest, način njenega plačevanja in nadzor nad izvajanjem te uredbe ter prekrške za njeno kršitev.

Za cestninjenje z vinjetami pa Uredba določa cestninske razrede za plačilo cestnine za uporabo cestninskih cest za določen čas, obliko, vsebino in prodajno ceno vinjet, namestitev vinjet, izdajo nadomestne vinjete in uporabo vinjete na vozilih, na katera se je ne da namestiti.

Prodajna cena vinjete vključuje tudi davek na dodano vrednost. Prodajna cena letne vinjete za dvosledna motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg (osebni avtomobili), s priklopnim vozilom ali brez njega, znaša 55 evrov, cena polletne vinjete pa 35 evrov. Cena letne vinjete za enosledna motorna vozila (motorna kolesa) s priklopnim vozilom ali brez njega znaša 27,50 evra, cena polletne pa 17,50 evra.

Cestninski zavezanec bo moral pred vstopom na cestninsko cesto poskrbeti za predpisano namestitev veljavne vinjete za cestninski razred, v katerega sodi njegovo vozilo. Vinjeta bo morala biti na osebnem avtomobilu nameščena na levi notranji strani vetrobranskega stekla tako, da bo jasno vidna od zunaj. Na motornih kolesih bo vinjeto potrebno namestiti na vidni del motornega kolesa, ki ga ni mogoče odstraniti ali pa je to mogoče le z večjim naporom (npr. rezervoar za gorivo, ipd.). Cestninski zavezanci, ki uporabljajo vozila brez vetrobranskega stekla, lahko uporabljajo vinjeto, ne da bi jo namestili na vozilo. Enako velja tudi za vozila, za katera je proizvajalec izdal tehnično potrdilo, da se na njihovo vetrobransko steklo vinjeta ne sme nalepiti. Cestninski zavezanec mora imeti v teh primerih v vozilu izvirnik potrdila o nakupu vinjete, ki ga izda upravljavec cestninskih cest. Na potrdilu mora biti vpisana registrska številka vozila, za katero je bila vinjeta kupljena.

Cestninski zavezanec lahko od upravljavca zahteva, da mu brezplačno izda novo vinjeto za isto obdobje, za katero je bila izdana uničena oziroma nameščena vinjeta, če je bila vinjeta po namestitvi na vozilo nenamerno uničena ali če je bilo vetrobransko steklo, na katero je bila nameščena, uničeno ali zamenjano ali če je bilo vozilo, na katerem je nameščena vinjeta, izbrisano iz evidence registriranih vozil. V tem primeru mora cestninski zavezanec zahtevi za izdajo nove vinjete priložiti naslednja dokazila:
- kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno (če gre za službeno vozilo, mora biti na njem navedeno ime voznika), in odstranjeno vinjeto;
- odstranjeno vinjeto in podatek o izbrisu vozila iz evidence registriranih vozil, ki ga pridobi upravljavec cestninskih cest po uradni dolžnosti.

V uredbi je določen tudi način, postopek ter višina stroškov namestitve tehnične naprave, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo vozila v primeru, da cestninski zavezanec vozi po cestninski cesti brez plačila cestnine ali brez veljavne vinjete.

Vir: UVI

Ključne besede:
cestnina
cestninska cesta
vinjeta
cestninski zavezanec

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT