Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.5.2008 10:29:40

Evidenca o vplačanih prispevkih za PIZ

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Evidenca o vplačanih prispevkih za PIZ Racunovodja.com

V zvezi z vprašanjem poslanke, kdaj bo Vlada Republike Slovenije v sodelovanju s pristojnimi resorji pristopila k uvedbi ustrezne evidence o vplačanih nadomestilih oziroma prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje posameznikov in s tem zaščitila posameznike pred zlorabo ob neplačevanju prispevkov, ki zagotavljajo socialno varnost starejšim osebam ob upokojitvi, vlada poudarja, da je bila z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začel veljati 1. januarja 2000, uzakonjena določba, da se v zavarovalno dobo štejejo obdobja zavarovanja, za katera so bili plačani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pri čemer je dodano, da v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, v katerih je, glede na podatke nosilca obveznega zavarovanja, delodajalec obračunal prispevke za obvezno zavarovanje od zavarovančeve plače, vendar jih ni vplačal v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne glede na uspeh ukrepov za izterjavo plačila prispevkov.

To torej pomeni, da se v pokojninsko dobo ne štejejo le tista obdobja zavarovanja, za katere delodajalec ni obračunal prispevkov zavarovanca.

Skladno z načelom solidarnosti, ZPIZ izrecno določa, da se, če je obstoj zavarovanja ali obstoj podatkov, ki se nanašajo na zavarovalno obdobje, na podlagi evidenc nosilca obveznega zavarovanja mogoče ugotoviti, ne glede na možnost ugotovitve plačila prispevkov, ali če tega ni mogoče dokazati zaradi stečaja ali druge oblike prenehanja delodajalca, pri katerem je bil zavarovanec v delovnem razmerju, šteje, da so bili prispevki za obvezno zavarovanje plačani.

Ob tem Vlada RS ponovno opozarja, da so delodajalci dolžni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije enkrat letno posredovati potrdilo o obračunanih in vplačanih prispevkih zavarovancev in upravičencev, ki jih ta vodi v matični evidenci. Delodajalec je po dolžan posredovati kopijo tega potrdila tudi zavarovancem, za katere plačuje prispevek delodajalca. Delodajalec, ki zavodu ali zavarovancu ne posreduje potrdila o obračunanih in vplačanih prispevkih, se z denarno kaznijo kaznuje za prekršek.
Če delavec ugotovi, da delodajalec zanj ne plačuje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se lahko obrne na Inšpektorat Republike Slovenije za delo, ki lahko, če pristojni inšpektor ugotovi, da delodajalec za delavca res ne plačuje predpisanih prispevkov, z odločbo prepove delodajalcu opravljanje delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti.

Vir: UVI

Ključne besede:
PIZ
pokojninsko in invalidsko zavarovanje
nadomestila
prispevki
zavarovanje
ZPIZ

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT