Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.6.2008 13:36:04

1. del: Faze načrtovanja investicijskih projektov

Izdelava investicijskega elaborata

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Načrtovanje investicijskih projektov lahko razdelimo na 4 faze:

a. Oblikovanje idej za investicijske projekte

b. Ocenjevanje teh idej in izbor zaželenih projektov

c. Odobritev, izvedba in nadzor

d. Preverjanje izvedenih projektov

Ad a. Ideje za investicijske projekte lahko dajejo praktično vsi zaposleni v organizaciji ne glede na nivo zaposlitve. Delavci v proizvodnji lahko ugotavljajo, da bi tehnična sprememba, ki zahteva naložbo, povečala učinkovitost dela. Delavci v trgovini lahko ugotavljajo, da je izrabljena oprema vzrok za manjšo prodajo. Vodstveni delavci bodo praviloma imeli ideje o večjih investicijah, npr. postavitvah celotnih tovarn ali zamenjavi produkcijske opreme ipd. Za organizacijo je pomembno, da oblikovanje idej za investicijske projekte zajema čimvečje število zaposlenih, ker se na tak način izkorišča intelektualni potencial organizacije, kar vodi k večji učinkovitosti organizacije.

Ad b. Ko so ideje zbrane, je potrebno zbrati podatke, ki so potrebni za ocenjevanje teh idej. Pri tem je pomemben sistematičen pristop, ki omogoča primerjavo različnih investicijskih projektov. Oblikovati je potrebno obrazce in procedure, ki so jim podvrženi predlogi investicijskih projektov. Predlogi morajo torej vsebovati opis ideje, oceno investicijskih izdatkov ter vpliv na poslovanje organizacije, izražen s prihodki in stroški, ki je opredeljen tudi časovno, ter vrednost naložbe po zaključku.

Na osnovi teh podatkov se izdela ekonomsko ovrednotenje predlaganih investicijskih projektov. Pregled ekonomsko ovrednotenih projektov pa je osnova za izbor, ki ga opravi praviloma vodstvo organizacije ob upoštevanju potrebnih dejavnikov.

Ad c. Ko je izvršen končni izbor projektov, je potrebno določiti vire financiranja. V tej fazi lahko pride tudi do sprememb v obsegu in številu investicijskih projektov, če se ugotovi, da organizacija nima in ne more pridobiti dovolj virov financiranja za vse izbrane projekte ali pa se odobreni projekti časovno razporedijo na daljše obdobje.

Nadzor nad investicijskimi projekti se nanaša tako na računovodski nadzor, ki zagotavlja, da je obseg investicijskih izdatkov v okviru načrtovanih, kot na finančni nadzor, tako da so investicijski izdatki usklajeni z gotovinskim tokom v organizaciji in s pridobivanjem novih načrtovanih virov.

Ad d. Ko je investicijski projekt izvršen in že nekaj časa deluje, je potrebno preveriti, če je delovanje investicijskega projekta v skladu z načrti. To se nanaša tako na investicijske izdatke kot na prihodke in odhodke oziroma še bolje na prilive in odlive, ki so posledica investicijskega projekta. Če je celovit pregled časovno in s tem finančno preveč zahteven, je možno ocenjevati funkcioniranje projekta s pomočjo vzorcev.

Računalniški program INVESTICIJSKI ELABORAT

Ključne besede:
investicijski elaborat
razpis
prijava na razpis
investicijski projekti

Zadnji članki iz rubrike:

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

22.4.2021 10:27:46:
Pravilnik o dopolnitvah Pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

Najnovejši članki:

11.5.2021 13:33:13:
Dopolnitev pogostih vprašanj in odgovorov glede mesečnega temeljnega dohodka pri zavezancih, ki so v letu 2020 in 2019 poslovali s skrajšanim delovnim časom

10.5.2021 22:17:44:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2021

10.5.2021 22:14:36:
Pojasnilo k 2. točki drugega odstavka 4. člena Stališča 17 – Obravnavanje posebnih zakonskih zahtev pri reviziji računovodskih izkazov delodajalcev, ki zaposlujejo invalide

10.5.2021 22:09:36:
Pravilnik o dopolnitvi Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost

7.5.2021 12:16:33:
Sprememba veljavnosti stališča glede davčne obravnave oprostitev prispevkov za socialno varnost pri normirancih

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT