Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.4.2008 13:42:55

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih cestah

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih cestah Racunovodja.com

Vlada je na seji 3. aprila 2008 določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih cestah in ga poslala Državnemu zboru Republike Slovenije v sprejem po nujnem postopku.

S tem zakonom se uvajajo vinjete kot način plačevanja cestnine za uporabo vseh cestninskih cest za določen čas za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg.

Uvedba vinjetnega sistema cestninjenja bo prispevala k:
povečanju pretočnosti prometa
zmanjševanju zastojev, še posebej v prometnih konicah oziroma v času turistične sezone
zmanjševanju izpustov CO2 v okolje ter s tem omogočil hitrejše doseganje nacionalnih okoljskih ciljev pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, posledično pa zmanjšal tovrstne stroške v nacionalni bilanci
večji varnosti udeležencev v cestnem prometu, saj je predvideni model cestninjenja naravnan k večji uporabi cestninskih cest.

Iz navedenega izhaja, da bo uporaba vinjet kot sredstva za plačilo cestnine za uporabo cestninskih cest v določenem časovnem obdobju prinesla veliko pozitivnih učinkov. Predlagani model vinjetnega cestninjenja je naravnan na večjo obremenitev tranzitnega prometa. Uvedba navedenega modela cestninjenja je v zastavljenem časovnem roku nujno potrebna, saj je mogoče le na ta način zagotoviti načrtovane finančne prilive iz naslova turističnih tranzitnih prometnih tokov.

Vinjetni sistem cestninjenja bo uveden na vseh cestah, s katerimi upravlja in jih vzdržuje upravljavec cestninskih cest (DARS d.d.). Upravljavec cestninskih cest bo pred uvedbo cestninjenja z vinjeto zagotovil zadostno količino nalepk – vinjet, ki bodo v primeru pravilne namestitve na vozilo in veljavnosti dokazovale, da je bila za določeno vozilo plačana cestnina za uporabo cestninskih cest za določen čas.

Cestninski zavezanec bo moral pred vstopom na cestninsko cesto kupiti vinjeto in jo namestiti na vetrobransko steklo vozila. Vinjeta se bo lahko uporabila samo za eno vozilo in bo izdelana tako, da se bo ob odstranitvi uničila.

Uvedene bodo dve vrsti vinjet, in sicer:
letna vinjeta: veljala bo v koledarskem letu nakupa ter januarja naslednjega koledarskega leta
polletna vinjeta: veljala bo šest zaporednih mesecev od dneva nakupa.

Če se bo vinjeta nenamerno uničila (npr. prometna nesreča) ali če jo bo uničila tretja oseba, za katero cestninski zavezanec ne odgovarja, bo imel cestninski zavezanec za preostali čas uporabe cestninske ceste pravico do brezplačne nove vinjete za isto časovno obdobje.

Nadzor nad plačevanjem cestnine oziroma pravilno uporabo vinjet bo opravljal upravljavec cestninskih cest (DARS d.d.), katerega pooblaščene uradne osebe (cestninski nadzorniki) bodo v primeru odkritih kršitev zoper kršitelje vodile in odločale v hitrem postopku o prekršku. Poleg cestninskih nadzornikov bodo nadzor izvajali tudi Policija, Prometni inšpektorat RS in Carinska uprava RS, ki bodo imeli poleg svojih pooblastil tudi pooblastila cestninskega nadzornika. Vsi navedeni organi so tudi prekrškovni organi, kar pomeni, da bodo kršiteljem na kraju storitve prekrška izrekali predpisane globe.

Pooblastila, ki jih bodo imeli cestninski nadzorniki, so:
slikovno snemati vozila na cestninskih cestah z namenom identifikacije registrske označbe in ugotavljanja pravilne uporabe vinjet
izločati iz prometa vozila, ki bodo vozila po cestninski cesti brez plačila cestnine oziroma brez veljavne vinjete, dokler ne bodo prenehali razlogi, zaradi katerih je bila odrejena izločitev
ugotavljati pravilnost elektronske registracije pri plačevanju z elektronsko napravo za cestninjenje na vozilu
ugotavljati pravilnost namestitve, uporabe in delovanja elektronske naprave za cestninjenje na vozilu
ugotavljati pravilno namestitev in uporabo vinjete
preprečiti vozniku prehod cestninske postaje brez prevzema dokumenta za plačilo cestnine na cestninski postaji in/ali plačila cestnine ali elektronske registracije tega prehoda
ustaviti vozilo cestninskega zavezanca z dajanjem predpisanih znakov, na način in po postopku, ki ga predpiše minister, pristojen za promet, v soglasju z ministrom, pristojnim za notranje zadeve
zahtevati od voznika, da pokaže vozniško ter prometno dovoljenje ali drug dokument za ugotovitev istovetnosti cestninskega zavezanca
zahtevati od voznika, da predloži vinjeto, dokument za cestninjenje in/ali dokazilo o plačilu cestnine
prepovedati vozniku nadaljnjo vožnjo z vozilom po cestninski cesti brez plačila cestnine za nadaljnjo vožnjo po cestninski cesti
naložiti vozniku, da zapelje vozilo do najbližjega počivališča ali druge primerne površine, in na vozilo namestiti tehnično napravo, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo s tem vozilom
naložiti vozniku, da z vozilom zapusti cestninsko cesto na najbližjem izvozu
zahtevati od voznika, da ravna v skladu s tem zakonom in na njegovi podlagi izdanimi predpisi.

Navedena pooblastila morajo cestninski nadzorniki izvajati v najmanjšem obsegu, ki je potreben za izvedbo nadzora, ter tako, da v čim manjši meri posegajo v pravice cestninskega zavezanca in njegovo zasebnost.

Za vožnjo po cestninski cesti brez veljavne nalepke – vinjete oziroma brez plačila cestnine kot tudi za preprečitev pooblaščeni uradni osebi izvedbo navedenih pooblastil je predpisana globa v znesku od 300 do 800 evrov.

Cestninski nadzornik bo v primeru ugotovljene kršitve kršitelju izdal plačilni nalog, s katerim mu bo izrekel globo v znesku 600 evrov (prekrškovni organ lahko skladno z določbami Zakona o prekrških izreče le najnižjo predpisano globo). Poleg tega bo vozilo izločil iz prometa. Izločitev bo trajala do nakupa vinjete oziroma do plačila cestnine, pri čemer mora cestninski nadzornik cestninskega zavezanca izločiti iz prometa na kraju, kjer mu je omogočeno plačilo cestnine oziroma nakup vinjete. Če cestninski zavezanec ne bo hotel plačati cestnine ali bo odklonil nakup vinjete za nadaljevanje vožnje po cestninski cesti, mu bo lahko cestninski nadzornik na vozilo namestil tehnično napravo, ki bo preprečevala nadaljnjo vožnjo s tem vozilom. Cestninski zavezanec je dolžan vozilo pred namestitvijo naprave parkirati na mestu, ki ga bo določil cestninski nadzornik. O izločitvi vozila iz prometa ali namestitvi tehnične naprave bo cestninski nadzornik izdal cestninskemu zavezancu potrdilo. Tehnična naprava se bo odstranila po plačilu cestnine ali nakupu vinjete za nadaljnjo vožnjo po cestninski cesti, vendar najpozneje v 30 dneh od dneva namestitve tehnične naprave. Stroške namestitve tehnične naprave bo plačal cestninski zavezanec.

Če bo cestninski zavezanec menil, da so mu bile z izločitvijo vozila iz prometa ali namestitvijo tehnične naprave na vozilo kršene njegove pravice ali svoboščine, se bo lahko v roku 30 dni od odrejenega ukrepa pritožil komisiji, ki jo bo določil minister, pristojen za promet, in bo sestavljena iz predstavnika upravljavca cestninskih cest, predstavnika ministrstva, pristojnega za promet, in predstavnika ministrstva, pristojnega za finance. Komisija bo morala pritožbo cestninskega zavezanca proučiti in ga o svojih ugotovitvah in ukrepih v 30 dneh pisno obvestiti.

Zakaj skrajšani postopek?
Uporaba vinjet kot sredstva za plačilo cestnine za uporabo avtocest v določenem časovnem obdobju bo prinesla veliko pozitivnih učinkov. Z uporabo vinjet se bodo odpravili zastoji na cestninskih postajah in s tem posledično tudi zmanjšala poraba goriva in onesnaževanje okolja. Pozitivni vplivi so tudi na varnost prometa. Ker so največji zastoji na cestninskih postajah ravno v času letne turistične sezone, je potrebno sistem uvesti najkasneje do 1. 7. 2008.

Skozi Slovenijo predvsem v času glavne turistične sezone potekajo zelo povečani turistični prometni tokovi, ki imajo za cilj obalo Jadranskega morja. Predlagani model vinjetnega cestninjenja je naravnan na večjo obremenitev tranzitnega prometa. Uvedba navedenega modela cestninjenja je v zastavljenem časovnem roku nujno potrebna, saj je mogoče le na ta način zagotoviti načrtovane finančne prilive iz naslova turističnih tranzitnih prometnih tokov.

Ker je poleg spremembe Zakona o javnih cestah potrebno sprejeti oziroma spremeniti še kar nekaj podzakonskih predpisov, je nujno, da se spremembe Zakona o javnih cestah sprejmejo čimprej. Iz razloga, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, je Vlada RS predlagala Državnemu zboru RS, da se predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih cestah sprejme po nujnem postopku za sprejem zakona.

Vir: UVI

Ključne besede:
Zakon o javnih cestah
vinjeta

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT