Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.7.2008 10:28:31

Odgovori na nekatera vprašanja glede izpolnjevanja obrazca DDV-O

Rubrika: Davkiprint Natisni

To pojasnilo se nadomesti s pojasnilom z dne 7. 3. 2008

To pojasnilo je pripravljeno zaradi večjega števila vprašanj davčnih zavezancev v zvezi z izpolnjevanjem novega obrazca DDV-O in podrobnejše razlage navodila za izpolnjevanja novega obrazca DDV-O. Poudarjamo, da se vsebina pri izpolnjevanju novega obrazca DDV-O v primerjavi z obrazcem, ki je bil v veljavi do zadnjega davčnega obdobja leta 2007, razen ene izjeme, ki jo navajamo pod točko 1., ni spremenila.

 1. Neobdavčljive dobave blaga in storitev, ki se ne vpisujejo v obrazec DDV-O in so navedene v navodilu med posebnostmi in opozorili za izpolnjevanje polja 11

  Neobdavčljive dobave kot so navedene v navodilu za izpolnjevanje polja 11 obrazca, so dobave, ki ne predstavljajo dobav iz 3. člena ZDDV-1 in dobave, katerih kraj dobave je izven Slovenije. Med slednje se upoštevajo primeroma dobave storitev, pri katerih je kraj obdavčitve zunaj Slovenije na podlagi določb 25. do 29. člena ZDDV-1. Storitve, ki ustrezajo temu določilu in se ne vpisujejo v obrazec DDV-O, so na primer storitve prevoza blaga znotraj EU, pri katerih slovenski prevoznik na podlagi predložitve ID številke za namene DDV iz druge države članice EU na izdanem računu ne obračuna DDV, ampak se obdavčitev prenese v to drugo državo.

  Prav tako se v obrazec DDV-O ne vpisujejo dobave blaga, ki ga je slovenski davčni zavezanec nabavil na območju druge države in je zato kraj obdavčitve izven Slovenije (nakup in prodaja sta izvedena v tretjih državah ali na primer nakup in prodaja sta izvedena znotraj EU na ozemlju iste države članice).

 2. Obdobje, v katerem se vpisuje v obrazec DDV-O pridobitev blaga znotraj Skupnosti

  Trenutek vpisa podatkov v evidence za namene DDV ni posebej predpisan, vendar mora davčni zavezanec na podlagi 85. člena ZDDV-1 v svojem knjigovodstvu zagotoviti dovolj podrobne podatke, da omogočijo pravilno in pravočasno obračunavanje DDV in nadzor davčnega organa nad obračunavanjem in plačevanjem DDV.

  Davčni zavezanec vpiše podatke o davčni osnovi od pridobitve blaga v polje 32 in podatke o obračunanem DDV od te pridobitve v polje 23 ali 24 obrazca DDV-O v davčnem obdobju, v katerem je nastala obveznost obračuna DDV od pridobitve blaga. Podatke o odbitku DDV pa vpiše v davčnem obdobju, ko prejme račun ali drug dokument, ki vsebuje podatke, potrebne za zagotovitev pravilnega obračuna DDV. DURS je v zvezi s to vsebino objavila pojasnilo , ki je objavljeno na njenih internetnih straneh.

 3. Vpisovanje obresti od kreditov, posojil in depozitov v obrazec DDV-O

  Prejete obresti od danih kreditov ali posojil in prejete obresti od danih depozitov so plačilo za opravljene finančne storitve v smislu tretje točke prvega odstavka 3. člena ZDDV-1 in so oproščene plačila DDV na podlagi določbe 4.a) točke 44. člena ZDDV-1. Podatek o prejetih obrestih od plačnika iz Slovenije ali iz druge države članice EU se vpiše v polje 15 oziroma v polje 11 obrazca DDV-O, če so obresti prejete od naročnika izven EU.

  Podatek o plačanih obrestih (samo davčnim zavezancem identificiranim za namene DDV v Sloveniji) se vpiše v polje 33 obrazca DDV-O.

 4. Vpisovanje nakupov in prodaj delnic, deležev, obveznic in drugih vrednostnih papirjev v obrazec DDV-O

  Dobava vrednostnih papirjev, deležev, obveznic in drugih vrednostnih papirjev za plačilo (razen plačil ob njihovi izdaji) predstavlja dobavo v smislu 3. člena ZDDV-1, če je opravljena v okviru ekonomske dejavnosti davčnega zavezanca iz 5. člena ZDDV-1.

  Na podlagi 4.e) točke 44. člena ZDDV-1, ki določa oprostitev plačila za transakcije v zvezi z vrednostnimi papirji, razen z dokumenti o lastninski pravici in drugimi pravicami in deleži na blagu, se dobave delnic, deležev, obveznic in drugih vrednostnih papirjev vpisujejo v polje 15 obrazca ali v polje 11 obrazca DDV-O, če so dobave opravljene za kupca izven EU.

  Nabave teh enot od davčnih zavezancev iz Slovenije se vpisujejo v polje 33 obrazca DDV-O.

 5. Vpis bančne provizije v obrazec DDV-O

  Provizija, kot plačilo za opravljeno finančno transakcijo iz 4. točke 44. člena ZDDV-1, je oproščena plačila DDV in se vpiše v polje 15 obrazca DDV-O, če jo zaračuna davčni zavezanec (banka) naročniku iz Slovenije ali iz druge države članice EU oziroma v polje 11 obrazca DDV-O, če je zaračunana naročniku izven EU.

  Davčni zavezanec, ki mu je bila bančna provizija zaračunana, vpiše bančno provizijo v polje 33 obrazca DDV-O.

 6. Zaokroževanje zneskov

  Zneski, vpisani v evidencah davčnega zavezanca se za vsako davčno obdobje seštejejo in so podlaga za sestavljanje obrazca DDV-O.

  V navodilu za izpolnjevanja polj 51 in 52 obrazca DDV-O je zapisano, da se v ta polja vpisuje znesek razlike med obračunanim DDV (vsota zneskov iz polj 21 do 26) in odbitkom DDV (vsota polj 41 do 43). Zneski, ki se vpišejo v polje 51 ali 52 obrazca DDV-O se izračunajo na podlagi podatkov o vsoti obračunanega DDV in odbitka DDV po zaokrožitvi, ki jo opravi davčni zavezanec po zaključku vsakega davčnega obdobja v svojih evidencah za vsako posamezno polje.

  To pomeni, da se vrednost za plačilo ali vrednost za vračilo DDV, ki se vpisuje v polje 51 in 52, izračuna na podlagi vrednosti iz polj za obračunan in odbit DDV, ki se zaokrožijo na cele vrednosti v evrih pred vpisom v obračun DDV, navzdol na najbližji evro, za vrednosti v centih med 0 do 49 in navzgor na najbližji evro, za vrednosti v centih med 50 do 99.

 7. Določanje davčnega obdobja

  Za določitev davčnega obdobja se na podlagi 89. člena ZDDV-1 upošteva obdavčljiv promet v prejšnjem koledarskem letu, ki je naveden v poljih 11-17 obrazca DDV-O. Davčni organ na podlagi podatkov iz obračunov davčnim zavezancem določi davčno obdobje za leto 2008.

  V primeru, da davčni zavezanec ugotovi, da na podlagi podatkov s katerimi, njegovo davčno obdobje za koledarsko leto 2008 ni pravilno določeno, o teh dejstvih obvesti pristojni davčni, ki po preveritvi podatkov davčnemu zavezancu spremeni davčno obdobje iz trimesečnega v mesečnega ali obratno.

 8. Podlaga za vpis izvoza blaga v polje 11 obrazca DDV-O

  Na podlagi določbe 147. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost je podlaga za evidentiranje izvoza blaga v knjigovodstvo davčnega zavezanca izvozna carinska deklaracija, zato se v polje 11 obrazca DDV-O vpisujejo vrednosti, navedene v izvozni carinski deklaraciji.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
izpolnjevanje obrazca DDV-O
DDV-O

Zadnji članki iz rubrike:

6.5.2021 16:09:26:
Poročilo o zaključenih pogajanjih za sklenitev davčne konvencije med Slovenijo in Švedsko

20.4.2021 11:45:11:
Prenehanje omejitve začetka postopkov davčne izvršbe

19.4.2021 12:45:27:
Odlog izvršbe po PKP7 do 18. aprila, ostaja možnost individualnega odloga

31.3.2021 14:50:30:
Usmeritve pri dostavi podatkov po Pravilniku o dostavi podatkov za odmero dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, in podatkov o naknadnih vplačilih ter kapitalskih deležih družbenikov v osebnih družbah za notarje

19.3.2021 18:32:31:
Smernice za uveljavljanje davčnih olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj

Najnovejši članki:

18.6.2021 16:11:19:
Posebne ureditve VEM (OSS) - neunijska, unijska in uvozna ureditev

17.6.2021 16:49:05:
Spletni seminar »Nova pravila pri e-trgovanju na področju DDV« in prikaz oddaje registracijskih obrazcev

17.6.2021 17:00:01:
Obveznost opravljanja drugega dela oziroma dela na drugem kraju zaradi izvajanja ukrepov preprečitve širjenja koronavirusne bolezni

15.6.2021 12:26:16:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za maj 2021

15.6.2021 12:20:40:
Telefonske številke enotnega klicnega centra ZPIZ

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT