Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.2.2008 9:34:59

Vlada sprejela stališče do ukrepov v Beli knjigi o povezovanju trgov hipotekarnih kreditov EU

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela stališče do ukrepov v Beli knjigi o povezovanju trgov hipotekarnih kreditov EU Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na seji 14. februarja sprejela stališče Republike Slovenije do ukrepov v Beli knjigi o povezovanju trgov hipotekarnih kreditov EU.

Slovenija podpira ukrepe v Beli knjigi in meni, da morajo ukrepi za izboljšanje učinkovitosti, pospešitev integracije in povečanje konkurenčnosti trga hipotekarnih kreditov zagotavljati tudi zadosten nivo varstva potrošnikov.

Bela knjiga temelji na izčrpnem pregledu stanja trga hipotekarnih kreditov in si za cilj postavlja izboljšanje učinkovitosti in povečanje konkurenčnosti tega trga. Za uresničitev navedenega cilja Bela knjiga ne predvideva pravno zavezujočih ukrepov, predvideva le sveženj pravno nezavezujočih programskih usmeritev, katerih izvedba naj bi pripeljala do uresničitve navedenega cilja. Programske politike se nanašajo na področje čezmejnega opravljanja storitev, krepitev raznolikosti produktov, izboljšave položaja, krepitev zaupanja potrošnikov ter mobilnosti potrošnikov. Vse programske usmeritve, identificirane v Beli knjigi, bodo predmet samostojnih študij učinkov.

Konkurenčen in učinkovit trg hipotekarnih kreditov v EU se lahko doseže z naslednjimi ukrepi:

A) Olajševanjem čezmejne ponudbe in financiranja hipotekarnih kreditov
Čezmejno opravljanje storitev prodaje hipotekarnih kreditov poteka neposredno (podružnice; neposredna prodaja) ali posredno (preko agentov, zastopnikov...). Izkazalo se je, da obe navedeni obliki čezmejnega opravljanja storitve ponujanja hipotekarnih kreditov ovira več dejavnikov – razlike v pravnih okvirih, različni nivoji in zahteve glede varstva potrošnikov, nezadostni registri (npr. nepopolna zemljiška knjiga), pomanjkanje ustrezne ureditve (še posebej to velja za področje sekundarnega (re)financiranja hipotekarnih kreditov). Evropska komisija meni, da je za povečanje trenutne stopnje opravljanja čezmejnih storitev potrebno spodbuditi razvoj novih oblik (finančnih instrumentov) financiranja hipotekarnih kreditov, vendar pa je v luči trenutnih dogodkov pri uvajanju novih tehnik financiranja potrebno paziti, da le-te ne ogrožajo finančne stabilnosti.

B) Spodbujanjem raznolikosti produktov
Znotraj Evropske unije se različnost oblik hipotekarnih kreditov zaradi želja potrošnikov in različnih zakonodajnih okvirov razlikuje med državami članicami. Ovire za doseganje večje raznolikosti so tako podobne oviram za izvajanje čezmejne dejavnosti. Več raziskav je identificiralo povečanje raznolikosti produktov kot ključni element za doseganje večje koristi integracije hipotekarnega trga. Evropska komisija tako želi povečati raznolikost produktov z odpravo ovir za čezmejno opravljanje storitev ter ovir za uvajanje novih vrst produktov. Pri slednjem je potrebno paziti na varovanje finančne stabilnosti.

C) Krepitvijo zaupanja potrošnikov
Potrošnikom mora biti omogočeno, da hipotekarni kredit pridobijo pri za njih najugodnejšem ponudniku. Za izbiro najugodnejšega ponudnika morajo poleg možnosti čezmejnega vpisa kredita obstajati tudi pravila, ki omogočajo pridobitev jasnih, pravilnih, popolnih in primerljivih informacij o posameznih produktih. Prav tako mora biti ponudnikom kreditov omogočena pravilna ocena kreditne sposobnosti kreditojemalca. Evropska komisija želi pospeševati visoke standarde glede nasvetov o hipotekah.

D) Olajševanjem mobilnosti potrošnikov
Mobilnost potrošnikov in njihova nagnjenost k zamenjavi kreditodajalca lahko vplivata na nivo konkurence na tržišču. Evropska komisija želi olajšati mobilnost potrošnikov; pri tem ima pomembno vlogo transparentnost cen in iniciative za izboljšavo kvalitete in jasnosti predpogodbenih informacij.

Na podlagi raziskave Evropska komisija meni, da so ključnega pomena naslednja vprašanja, ki se jim je potrebno posvetiti: predpogodbene informacije, EOM, odgovorno posojanje kreditodajalcev in predčasno odplačilo. Evropska komisija tudi meni, da je, preden se lahko ustvari končna politična ocena glede najbolj primerne poti v prihodnosti, potrebna nadaljnja analiza in posvetovanje z zainteresiranimi stranmi, ter da je prezgodaj za oceno, ali bi direktiva pripomogla k potrebni dodani vrednosti.

Vir: mf

Ključne besede:
hipotekarni kredit

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT