Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.9.2008 11:11:17

Obdavčitev subvencij po novem Zakonu o dohodnini – ZDoh-2

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4210-462/2007, 30. 11. 2007

Izplačevalca (v konkretnem primeru občino) dohodkov iz naslova kmetijskih subvencij zanima pri katerih izplačilih subvencij je potrebno odvesti akontacijo dohodnine glede na vrsto ukrepa in glede na status prejemnika subvencije. V zvezi z navedenim v nadaljevanju odgovarjamo:

Z uveljavitvijo novega Zakona od dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS št. 117/06) se je ureditev na področju vštevanja dohodkov iz naslova kmetijskih subvencij v davčno osnovo za dohodnino bistveno spremenila. Z novo rešitvijo se je breme teh dohodkov porazdelilo na vse fizične osebe, uporabnike kmetijskih in gozdnih zemljišč v Sloveniji. Ta rešitev je v skladu s konceptom obdavčitve po katastrskem dohodku, saj se zemljišču pripiše potencialni dohodek, ki bi ga posameznik lahko dosegel z uveljavljanjem pravice do subvencije.

ZDoh-2 v 70. členu določa, da se za dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti poleg potencialnega tržnega dohodka od pridelave na zemljiščih oziroma panjih štejejo tudi plačila iz naslova ukrepov kmetijske politike in druga plačila iz naslova državnih pomoči, prejeta v zvezi z opravljanjem osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Davčna osnova je zato v 71. členu načeloma določena kot katastrski dohodek oziroma pavšalna ocena dohodka na panj, ki vključuje tudi druge dohodke, pripisane zemljiščem oziroma panjem. Določba se sklicuje na sistem ugotavljanja katastrskega dohodka in pavšalne ocene dohodka na panj, ki je še v pripravi. Veljavni predpisi o ugotavljanju katastrskega dohodka pa katastrski dohodek določajo le kot potencialni tržni dohodek od pridelave na zemljiščih. Zato se v prehodnem obdobju, do ureditve nove metode ugotavljanja katastrskega dohodka, davčna osnova od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti v skladu s prvim odstavkom 154. člena ZDoh-2 ugotavlja kot katastrski dohodek, povečan za povprečni znesek subvencij na hektar površine kmetijskih in gozdnih zemljišč. Ta znesek subvencij je povprečje prejetih subvencij v RS na hektar površine določene katastrske kulture in se prišteva k znesku katastrskega dohodka, kot je določen po predpisih o ugotavljanju katastrskega dohodka. Enako se v prehodnem obdobju v 154. členu ZDoh-2 določa pavšalna ocena dohodka na panj.

Povprečni znesek subvencij na hektar kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki se pripiše katastrskemu dohodku, ugotovljenemu na podlagi Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (Uradni list RS, št. 25/05 – uradno prečiščeno besedilo), oziroma povprečni znesek subvencij na panj, vsako leto objavi minister za finance.

Za leto 2007 je objavljen v Uradnem listu RS, št. 84/2007, ter znaša na ha površine oziroma na čebelji panj:

KATASTRSKA KULTURA

STATUS OMD*

ZNESEK SUBVENCIJ NA ha

njiva

ni v OMD

219,27 EUR

travnik, barjanski travnik, pašnik

ni v OMD

82,81 EUR

njiva

je v OMD

273,46 EUR

travnik, barjanski travnik, pašnik

je v OMD

137,00 EUR

hmeljišče

status OMD ni pomemben

291,48 EUR

oljčnik

status OMD ni pomemben

58,64 EUR

gozd

status OMD ni pomemben

1,06 EUR

panj

status OMD ni pomemben

7,32 EUR

Kmetje, ki opravljajo osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost, torej plačil iz naslova ukrepov kmetijske politike in ostalih državne pomoči v zvezi s osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo ne bodo posebej vštevali v davčno osnovo za dohodnino. Prav tako ti dohodki ne bodo samostojen predmet izračuna in plačila akontacije dohodnine. Povprečni znesek, ki ga bodo plačali vsi člani kmečkega gospodinjstva po drugem odstavku 69. člena ZDoh-2, bo posredno namreč vštet že v sam katastrski dohodek, kar pomeni, da se bo skozi akontacijo od katastrskega dohodka izračunala tudi akontacija od drugih dohodkov (subvencij).

Ne glede na navedeno pa so določene subvencije, povezane s kmetijsko in gozdarsko dejavnostjo, oproščene plačila dohodnine in zato niso upoštevane v izračunu povprečnega zneska subvencij, posledično pa za te dohodke tudi ni potrebno izračunati in plačati akontacije dohodnine. Dohodnine so oproščeni:

  • dohodki iz naslova kmetijsko okoljskih in gozdno okoljskih plačil, plačil v okviru Natura 2000 in plačil, vezanih na Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta 2000/60/ES z dne 23. oktobra 2000 o določitvi okvira za ukrepe Skupnosti na področju vodne politike, plačil za dobro počutje živali ter podpor za neproizvodne naložbe, v zvezi z opravljanjem osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kot je določena v 69. členu tega zakona;
  • plačila iz naslova ukrepov kmetijske politike, pridobljenih v zvezi z dolgoročnimi vlaganji v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost, kot je določena v 69. členu tega zakona in v zvezi s kmetijsko in gozdarsko dejavnostjo, za katero se davčna osnova ugotavlja v skladu s tretjim, četrtim, šestim in sedmim odstavkom 48. člena tega zakona (to so zavezanci, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov);
  • plačila za vodenje knjigovodstva na kmetijah po uradni metodologiji Evropske unije za zbiranje računovodskih podatkov o dohodkih in poslovanju kmetijskih gospodarstev (Farm Accountancy Data Network – FADN), ki so namenjena vodenju knjigovodstva v zvezi z opravljanjem osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kot je določena v 69. členu tega zakona.

Povzamemo lahko, da so izplačevalci kmetijskih subvencij dolžni izračunati in plačati akontacijo dohodnine od teh izplačil samo v primerih, ko izplačila niso zajeta v zgornjih treh alinejah (v poštev pridejo torej predvsem določena izplačila v zvezi s kratkoročnimi vlaganji) in prejemnik dohodka ugotavlja davčno osnovo iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Prav tako je izplačevalec za taka izplačila dolžan odvesti akontacijo v primeru, ko zavezanec prejme izplačilo iz naslova kmetijske subvencije v zvezi z dopolnilno dejavnostjo in ugotavlja davčno osnovo od dohodka iz dopolnilne dejavnosti na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. V skladu s šestim odstavkom 128. člena ZDoh-2 se akontacija izračuna in plača od davčne osnove, določene v tretjem, četrtem, šestem in sedmem odstavku 48. člena ZDoh-2. To pomeni, da izplačevalec od zneska izplačila odšteje normirane odhodke v višini 70 %, od preostalih 30 % pa izračuna in plača 25 % akontacije dohodnine.

V drugih primerih akontacije dohodnine od izplačil subvencij, ki so v zvezi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo, ni potrebno plačati.

* OMD – območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko pridelavo – seznam je objavljen v Prilogi 5 Programa za razvoj podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007–2013 na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer na spletnem naslovu: http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/saSSo/PRP_2007-2013/PRP30maj/prp3105/PRP19jun07/PRP16jul07/PRP25jul07/Priloga_5_PRP_2007_-_2013__K.pdf

Ključne besede:
pojasnilo DURS
obdavčitev subvencij
ZDoh-2
kmetijske subvencije
kmetijstvo
gozdarstvo

Zadnji članki iz rubrike:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

Najnovejši članki:

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress