Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.11.2007 16:40:39

Geodetska uprava RS vzpostavila evidenco trga nepremičnin

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Geodetska uprava RS vzpostavila evidenco trga nepremičnin Racunovodja.com

Ljubljana, 21. november 2007 - Geodetska uprava RS zagotavlja z današnjim dnem javni vpogled v evidenco trga nepremičnin. S tem je javnosti prvič omogočen vpogled v podatke o dejansko doseženih prodajnih cenah nepremičnin na slovenskem trgu. Evidenca trga nepremičnin je bila v okviru državnega projekta razvoja sistema množičnega vrednotenja nepremičnin v Republiki Sloveniji vzpostavljena s skupnim sodelovanjem ministrstev za okolje in prostor ter za finance. Vzpostavitev evidence, ki jo vodi in vzdržuje Geodetska uprava RS, predstavlja pomemben mejnik za razvoj trga nepremičnin v Sloveniji. Centralno vodena in javna evidenca trga nepremičnin zagotavlja temelj za dolgoročno sistematično spremljanje gibanja cen nepremičnin, enakopravno obveščenost vseh aktivnih in potencialnih udeležencev o dogajanju na trgu ter preglednost trga nepremičnin.


Geodetska uprava RS je vzpostavila sistemsko evidenco na področju evidentiranja podatkov o izvedenih transakcijah z nepremičninami. V evidenci trga nepremičnin so na voljo podatki o izvedenih transakcijah in pregled dejansko doseženih cen glede na njihovo vrsto (stanovanja, hiše, lokali, pisarne, stavbna zemljišča ipd.), lokacijo in čas sklenitve kupoprodajnega posla.
Podatke o sklenjenih pravnih poslih z nepremičninami Geodetski upravi RS zagotavljajo davčna uprava, notarji, nepremičninske družbe ter upravne enote in občine. Evidentirajo pa se najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.


Do javne zbirke podatkov o kupoprodajnih in najemnih pravnih poslih z nepremičninami lahko dostopajo registrirani in neregistrirani uporabniki. Dostop za registrirane uporabnike z digitalnim spletnim potrdilom je namenjen javni upravi in strokovni javnosti (pravne osebe javnega in zasebnega prava ter samostojni podjetniki). Registriranemu uporabniku je poleg iskanja in pregledovanja podatkov omogočen tudi izvoz posredovanih podatkov o sklenjenih kupoprodajnih in najemnih pravih poslih (razen osebnih podatkov pogodbenih strank). Neregistrirani uporabniki, širša javnost, pa lahko brezplačno dostopajo v evidenco trga nepremičnin in statističnih poročil o gibanju cen in analizah slovenskega trga nepremičnin, ki jih pripravlja Geodetska uprava RS.


Pravni posli so grafično prikazani po različnih območjih, po preteklih periodičnih obdobjih (četrtletje, polletje, leto) in vrstah nepremičnin. Za pravne posle so prikazani osnovni posredovani podatki (skupna pogodbena cena posla, predmet posla po vrsti nepremičnin, ki jih je posel vključeval, in površine nepremičnin).


Pregled nad cenami in dogajanji na trgu nepremičnin bo Geodetska uprava RS omogočala tudi z objavljanjem polletnih in letnih statističnih poročil o gibanju cen in z analizami na slovenskem trgu nepremičnin.


Trenutno je v evidenci trga nepremičnin objavljeno »Statistično poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leti 2005 in 2006«, ki temelji na podatkih o izvedenih transakcijah z nepremičninami iz napovedi za odmero davka na promet nepremičnin.


Letno poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2007 bo predvidoma pripravljeno in objavljeno do konca prvega četrtletja prihodnjega leta, ko bodo pregledani, izboljšani in analizirani vsi podatki o v letu 2007 sklenjenih pravnih poslih, ki jih bodo v evidenco trga nepremičnin posredovali zakonsko predpisani posredovalci. Nato se bodo pričela polletna in letna poročila redno objavljati.


Nadaljnji razvoj evidence trga nepremičnin bo usmerjen predvsem v razširitev zajema in izboljšanje kakovosti vhodnih podatkov o dejanskih transakcijskih cenah in najemninah nepremičnin, predvsem transakcij z novogradnjami in komunalno opremljenimi zemljišči, ki podležejo obdavčitvi z davkom na dodano vrednost, in najemnih pravnih poslov za poslovne prostore in stanovanja.

Več informacij na strani Geodetske uprave

Vstop v Javni vpogled evidence trga nepremičnin

Javni vpogled

Predstavitev

Ključne besede:
evidenca nepremičnin
cene nepremičnin
nepremičnine
javni vpogled
javni vpogled v evidenco trga nepremičnin

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT