Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.11.2007 17:18:59

Zakona o trgovini in o potrošniških kreditih čez matični odbor

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Zakona o trgovini in o potrošniških kreditih čez matični odbor

Ljubljana, 7. novembra (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je danes opravil drugo obravnavo predlogov zakona o trgovini in novele zakona o potrošniških kreditih. Medtem ko je novela zakona o potrošniških kreditih, ki med drugim zožuje krog izjem, za katere se zakon ne uporablja, brez razprave prestala obravnavo na odboru, so se člani odbora pri zakonu o trgovini zadržali dlje. Razpravljali so o nelojalni konkurenci, deregulaciji poklica trgovca, izognili pa se niso niti odpiralnemu času, ki poslej ne bo več urejen z zakonom.

Levji delež razprave o predlogu zakona o trgovini je odpadel na določbo, ki trgovcu omogoča, da lahko obdela hrano, da je primerna za uživanje. Trgovec potrošniku sicer ne sme omogočiti uživanja hrane v prodajalni ali pred njo, lahko pa zaradi zaokrožitve svoje ponudbe brez izpolnjevana posebnih pogojev, ki jih ureja zakon o gostinstvu, v prodajalni nudi potrošnikom določene vrste napitkov in živil, je uvodoma pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič.

Poslanec SDS Bojan Rugelj je ob tem opozoril predvsem na možnost nelojalne konkurence trgovcev do gostincev, saj mora trgovec pri prodaji npr. soka odvajati 8,5-odstotni davek na dodano vrednost, gostinec pa 20-odstotnega. Strinjal se je Mitja Slavinec (LDS), ki je izpostavil, da bi veljalo razmisliti, kako urediti, da bi se za iste stvari plačevali isti davki.

Martinu Mikuliču (NSi) se zdi ta določba težavna predvsem v večjih trgovskih centrih, ko so poleg trgovin tudi gostinski lokali, meni pa, da je dobra priložnost za majhne trgovce, ki jih je vse manj. Mikulič bi v to razpravo vključil tudi lokalne skupnosti, ki bi lahko določile, kdaj je takšna ponudba možna in kdaj ne. Strinjal se je Ciril Testen (NSi), ki je še menil, da bi bilo smiselno dodati, da se določba v veletrgovinah ne bi uporabljala.

Stane Pajk (SDS) je poudaril, da bi moral trgovec hrano, ki bi se lahko uživala v trgovini, prodajati po drugi davčni stopnji, v prostoru, ki bi ga bilo treba omejiti od ostale površine, na drugi blagajni.

Izvršni direktor Trgovinske zbornice Slovenije Viktor Vauhnik je dejal, da bi bilo oblikovanje lokalov znotraj trgovin nesmiselno, saj trgovci hkrati oddajajo prostore v najem gostincem in bi tako svojim podnajemnikom delali konkurenco. Sicer pa bodo morali trgovci plačevati za hrano, ki jo bodo ponujali za uživanje v trgovini, prav tako 20-odstotni davek kot gostinci.

Pritrdil je državni sekretar Jeršič, ki je povedal, da je zakon o davku na dodano vrednost jasen, enako po njegovem velja za zakon o trgovini. Kot je povedal, možnost ponujanja hrane in pijače za uživanje bolj velja kot dodatna dejavnost za male trgovce, ki lahko na ta način razširijo svojo ponudbo. Člen je ostal odprt, tako ga lahko preoblikujejo še na seji DZ.

Razprava se je razvnela še ob deregulaciji poklica trgovca, ki jo uvaja novi zakon in trgovcu omogoča, da zaposli kader, ki ga potrebuje. Matjaž Han (SD), ki je predlagal dopolnilo k tej določbi, je poudaril, da predlog zakona sicer podpirajo, ne želijo pa si "nižjih standardov v trgovini". Vprašal se je tudi, kaj pomeni to za "plačilo teh kadrov brez vseh kvalifikacij". Strinjal se je Vili Rezman (DeSUS), ki je dejal, da postaja strokovna izobrazba odveč, vse pa se opravičuje z odpravljanjem administrativnih ovir. Po mnenju Slavinca ne gre za odpravljanje administrativnih ovir, temveč za razvrednotenje srednješolskega izobraževanja.

Pajk je izrazil prepričanje, da se bodo trgovci glede na to, da velja v trgovini velika konkurenca, sami odločali, na kakšne načine bodo zaposlovali svoj kader. Kristijan Janc (SLS) je poudaril, da trgovcev na trgu delovne sile pač ni, ob tem pa izrazil prepričanje, da bi vsak delodajalec izbral izobražen kader, če bi ga imel na razpolago.

Deregulaciji poklica trgovca sicer nasprotujejo tudi v sindikatih delavcev trgovine. Kot je povedal Ladislav Kaluža iz sindikata delavcev trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), bi takšna ureditev zaposlenim v trgovini škodila takoj, dolgoročno pa bi škodila vsej trgovini. Menil je, da bi s sprejetjem dopolnila "preprečili še dodatni pritisk na že tako slabe plače v trgovini". Člani odbora niso sprejeli dopolnila, tako je ostal člen zaprt.

Člani odbora pa so tudi tokrat niso izognili razpravi o odpiralnem času prodajaln, ki je iz zakona poslej izvzet in ga ureja kolektivna pogodba. Poslanska skupina NSi je namreč predlagala dopolnilo, s katerim bi se znova uveljavila referendumska volja, kar pa so člani odbora zavrnili.

Odbor za gospodarstvo je danes sicer opravil tudi drugo obravnavo novele zakona o potrošniških kreditih, ki med drugim zožuje krog izjem, za katere se zakon ne uporablja, je uvodoma povedal Jeršič in dodal, da so spremembe zakona namenjene preprečevanju zlorab dajanja potrošniških kreditov in za večjo zaščito kreditojemalca oz. potrošnika.

Člani odbora so novelo sicer sprejeli brez razprave, med drugim pa so potrdili tudi dopolnilo, s katerim članarine v združenih sicer ostajajo strošek, ki se ne všteva v skupne stroške kredita, so pa te članarine omejili na največ dva odstotka zneska kredita in ne več kot 20 evrov mesečno.

Ključne besede:
trgovina
Zakon o trgovini

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

12.2.2020 16:41:37:
Letno poročilo za zasebnike za leto 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT