Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.11.2007 18:11:46

Obveznost obračuna DDV pri iznosu blaga iz davčnega skladišča

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-271/2007, 25. 9. 2007

V zvezi z razlago določb predpisov o davku na dodano vrednost (v nadaljnjem besedilu: DDV) glede obračunavanja in plačevanja DDV za blago, ki se iznaša iz davčnih skladišč, pojasnjujemo:

Za blago, ki se iznaša iz davčnega skladišča in je namenjeno v drugo državo članico, v izvoz ali v drugo davčno skladišče, je mogoče uveljaviti oprostitev plačila.

Pri oprostitvah plačila DDV za blago, ki se iznaša iz davčnega skladišča, je pravilno sklicevanje na določbe predpisa (zakona, pravilnika ali direktive), ki zadevajo oprostitev dobave, na podlagi katerega je bilo blago izneseno iz davčnega skladišča.

Za uveljavljanje oprostitve plačila DDV za blago, ki se iznaša iz davčnega skladišča, ni predpisana obvezna predložitev dokumentov ali listin.

Obrazložitev:

Zakon o davku na dodano vrednost - ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06) je na podlagi obvestila o potrditvi iz 148. člena Zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 52/07, z dne 13. 6. 2007) uvedel posebno ureditev za davčna skladišča. Za blago, navedeno v prilogi II tega zakona, se ob vnosu blaga v davčno skladišče na podlagi 58. člena ZDDV-1 oprosti plačila DDV dobava in uvoz tega blaga in storitve, povezane s temi dobavami. Plačila DDV so oproščene tudi dobave blaga iz priloge II tega zakona in dobave storitev, opravljenih na tem blagu, dokler je blago v postopku davčnega skladiščenja. Oprostitev plačila DDV v zvezi z davčnimi skladišči zadeva pod enakimi pogoji, kakor so predpisani za dobave blaga, ki se opravijo na ozemlju Slovenije, tudi pridobitve blaga znotraj Skupnosti.

V skladu z 61. členom ZDDV-1 nastane obveznost za obračun DDV od dobave blaga, ki je v enem od postopkov ali možnosti v zvezi z davčnimi skladišči takrat, ko se za to blago ti postopki oziroma možnosti končajo. Drugi odstavek 97. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06 in 52/07) kot zaključek teh postopkov določa trenutek iznosa blaga iz davčnega skladišča.

Znesek dolgovanega DDV ob iznosu blaga iz davčnega skladišča tako ustreza davku, ki bi moral biti obračunan ob uvozu, ob dobavi blaga na ozemlju Slovenije ali ob pridobitvi blaga znotraj Skupnosti, povečanem za znesek davka, obračunanem od opravljenih storitev na tem blagu. Če je bila dobava blaga opravljena, medtem ko je bilo blago v postopku davčnega skladiščenja, bi moral znesek dolgovanega DDV ustrezati znesku davka, ki bi bil obračunan od zadnje od teh dobav, povečanem za davek, ki bi bil obračunan od storitev, opravljenih po zadnji dobavi blaga.

Omenjena ureditev ločeno od splošne ureditve določa trenutek nastanka obveznosti obračuna in davčno osnovo za primere, ko je DDV treba obračunati od dobav blaga, ki je bilo v postopku davčnega skladiščenja. Če je z blagom, ki je predmet iznosa iz davčnega skladišča, opravljena katera od oproščenih dobav (izvoz, dobava znotraj Skupnosti po 46. členu ZDDV-1 ali katera koli druga oproščena dobava), se takšna transakcija obravnava v skladu z določbami ZDDV-1, ki zadevajo te oproščene transakcije.

V skladu z 32. členom ZDDV-1 obveznost obračuna DDV nastane takrat, ko ima davčni organ po zakonu pravico zahtevati davek od osebe, ki ga mora plačati, čeprav je plačilo lahko odloženo. Pri tem je obveznost obračuna DDV vezana na obdavčljivi dogodek, njegov nastanek pa je odvisen od vrste transakcije (npr. pri uvozu, pridobitvah, drugih dobavah). Ne glede na določbe o obveznosti obračuna DDV pa obveznost za plačilo DDV ne nastane, če ZDDV-1 za določene transakcije predvideva oprostitev. Med te transakcije sodijo tudi dobave iz 1. točke 46. člena, izvoz blaga iz prvega odstavka 52. člena ali vnos blaga v drugo davčno skladišče na podlagi 58. člena ZDDV-1. Določba 61. člena ZDDV-1 o obveznosti obračuna in plačila DDV tako ne zadeva oproščenih transakcij z blagom, ki se iznaša iz davčnega skladišča, ampak se v teh primerih uporabijo določbe iz prejšnjega stavka.

Kadar zakon za določeno transakcijo predvideva oprostitev, je treba v skladu z 82. členom ZDDV-1 na izdanem računu navajati tudi podatke o veljavni določbi ZDDV-1, Direktivi Sveta 112/2006 z dne 28. 11. 2006 o skupnem sistemu davka na dodano vrednost (UL L 347, 11. 12. 2006, str. 1; v nadaljnjem besedilu: direktiva 112) ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena plačila DDV.

Poleg vseh potrebnih podatkov, določenih v 82. členu ZDDV-1, mora račun za dobavo blaga, ki se iznaša iz davčnega skladišča, vsebovati tudi davčno osnovo, sestavljeno iz vrednosti blaga ob uvozu ali vrednosti ob dobavi blaga na ozemlju Slovenije ali vrednosti ob pridobitvi blaga znotraj Skupnosti, povečane za stroške morebitnih storitev, če ni bila opravljena nobena dobava tega blaga, medtem ko je bilo blago v enem od postopkov ali možnosti iz tega podpoglavja, in mora vsebovati davčno osnovo, sestavljeno iz vrednosti zadnje dobave z blagom, povečane za stroške morebitnih storitev, če je bila opravljena dobava tega blaga, medtem ko je bilo blago v postopku davčnega skladiščenja. Tako mora tudi račun za oproščene transakcije z blagom, ki se iznaša iz davčnega skladišča, vsebovati podatke, opisane v prejšnjem stavku.

ZDDV-1 posebej ne predvideva predložitve listin ali dokumentov pri iznosu blaga iz davčnega skladišča, če je z blagom opravljena katera izmed oproščenih transakcij. V 97. členu pravilnika je določena le obveznost imetnika dovoljenja (razen v primerih iz 95. člena, če z blagom razpolaga druga oseba), da lahko dovoli iznos blaga iz skladišča šele, ko mu oseba, ki želi zaključiti postopek davčnega skladiščenja, predloži račun zadnje transakcije nad blagom z vsemi potrebnimi podatki.

Ključne besede:
pojasnila DURS
ZDDV-1
obračun DDV pri iznosu blaga iz davčnega skladišča

Zadnji članki iz rubrike:

12.5.2021 17:06:55:
Širitev sistema Vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

10.5.2021 22:09:36:
Pravilnik o dopolnitvi Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost

2.4.2021 12:10:03:
S 1. julijem začnejo veljati nova pravila o DDV pri e-trgovanju

1.4.2021 13:28:39:
Obdavčitev vstopnic za koncert preko spleta

26.3.2021 22:12:43:
Določitev kraja opravljanja storitev izobraževanja

Najnovejši članki:

14.5.2021 16:06:11:
Soglasje vlade k amandmajem na novelo Zakona o trošarinah

14.5.2021 13:57:04:
Zaposlitveni oglas: Vodja tima v računovodskem servisu m/ž, Ljubljana

14.5.2021 20:21:50:
Prenovljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

14.5.2021 10:50:30:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o priznani obrestni meri

14.5.2021 10:44:46:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT