Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.10.2007 8:35:25

Davčna obravnava plačil za udeležbe na posvetih z mednarodno udeležbo zdravstvenemu osebju, plačanih s strani farmacevtskih družb ter društev

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 061-102/2006, 1. 10. 2007


V postopkih davčnih inšpekcijskih postopkov se ugotavlja, da farmacevtske družbe ter društva plačujejo zdravstvenemu osebju (rezidentom in nerezidentom), ki pri njih niso v delovnem razmerju, povračila stroškov za udeležbe na kongresih, simpozijih in posvetih v tujini in doma.


Zakon o dohodnini določa, da so v primeru, ko tuja ali naša fizična oseba, ki je poslana oziroma povabljena na posvet z mednarodno udeležbo, in v zvezi s tem prejme le izplačilo, namenjeno pokritju stroškov prevoza, nočitve in dnevnice (pod pogoji in do višine, ki so določeni za povračilo stroškov v predpisu vlade), ti dohodki oproščeni plačila dohodnine od drugih dohodkov po 5. točki 107. člena ZDoh-2.


Davčna uprava Republike Slovenije v inšpekcijskih postopkih ugotavlja, da farmacevtske družbe plačujejo zdravstvenemu osebju stroške v zvezi s kongresi, simpoziji in posveti, pri tem pa poleg stroškov prevoza, nočitev in dnevnic plačujejo še kotizacije, stroške organizacije, zavarovanja ... Plačila so opravljena različno – ali so v celotnem znesku nakazana turističnim agencijam oziroma organizatorjem, ali pa so stroški prevoza, nočitve in dnevnice nakazani turističnim agencijam oziroma organizatorjem, drugi stroški, kot so stroški kotizacij, organizacije, zavarovanja ... pa so nakazani društvom v obliki donacij.


Davčna uprava Republike Slovenije ugotavlja, da so farmacevtske družbe, v kolikor za fizično osebo (rezidenta oziroma nerezidenta) poleg stroškov prevoza, nočitve in dnevnice za posvet z mednarodno udeležbo izplačajo še kak drug dohodek (npr. kotizacija, zavarovanje, stroški organizacije ...) – neposredno organizatorju ali pa posredno v obliki donatorskih sredstev društvu, dolžne od vseh izplačanih dohodkov obračunati in plačati akontacijo dohodnine.


Zakon o davčnem postopku namreč določa, da pri ugotavljanju dejstev velja, da navidezni pravni posli ne vplivajo na obdavčenje. V tretjem odstavku 74. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 117/06) je določeno, če navidezni pravni posel prikriva drug pravni posel, je za obdavčenje merodajen prikrit pravni posel. Nadalje je določeno, da se z izogibanjem ali zlorabo drugih predpisov ni mogoče izogniti uporabi predpisov o obdavčenju. Če se ugotovi takšno izogibanje ali zloraba, se šteje, da je nastala davčna obveznost, kakršna bi nastala ob upoštevanju razmerij, nastalih na podlagi gospodarskih (ekonomskih) dogodkov, kar je določeno v četrtem odstavku 74. člena ZDavP-2.


V kolikor farmacevtske družbe fizični osebi za posvet z mednarodno udeležbo izplačajo poleg povračila stroškov še kak drug dohodek (npr. kotizacija, zavarovanje …) in je to plačilo posledica pogodbenega razmerja, se bruto prejemek (plačilo vseh stroškov + kotizacija + ...) te osebe šteje kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja (prvi odstavek 38. člena ZDoh-2). V kolikor plačilo navedenih stroškov ni posledica pogodbenega razmerja, predstavljajo ti dohodki za fizične osebe druge dohodke – 11. točka tretjega odstavka 105. člena ZDoh-2. Dohodki imajo na podlagi 10. člena ZDoh-2 vir v Sloveniji.


Zakon o dohodnini namreč določa oprostitev le za prejemke, namenjene pokritju stroškov prevoza, nočitve in dnevnice, kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki se udeleži posveta z mednarodno udeležbo in v zvezi s tem prejme le navedene prejemke do višine uredbe. V kolikor se pri posvetih z mednarodno udeležbo pokrijejo še drugi stroški (npr. kotizacija), kar je pri simpozijih in kongresih praviloma običajno, v 5. točki 107. člena ZDoh-2 našteti prejemki ne zapadejo več pod oprostitev.


Davčna osnova (četrti odstavek 41. člena ZDoh-2) za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja je vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 odstotkov. Poleg normiranih stroškov je mogoče uveljavljati tudi dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela ali storitev, in sicer se priznajo na podlagi dokazil pod pogoji in do višine, ki je določena z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Uradni list RS, št. 140/06) – mišljeni so tisti dejanski stroški, ki jih fizična oseba krije sama in jih uveljavlja na podlagi dokazil.


V kolikor gre v opisanih primerih za druge dohodke, je davčna osnova na podlagi prvega odstavka 108. člena ZDoh-2 doseženi dohodek.


Dohodki, prejeti v naravi, se obrutijo po določilih ZDoh-2 ob izpolnjenih pogojih, določenih v devetem odstavku 16. člena ZDoh-2 in sicer se dohodek, prejet v naravi, poveča s koeficientom davčnega odtegljaja v primeru, ko je tak odtegljaj obvezen in ni drugega dohodka zavezanca pri izplačevalcu dohodka, prejetega v denarju, ki bi zadostoval za plačilo davčnega odtegljaja od dohodka v naravi.


Davčna uprava Republike Slovenije ugotavlja vsebinsko enake nepravilnosti tudi pri inšpiciranju društev, ki za fizične osebe (člane oziroma nečlane društev – rezidente oziroma nerezidente) poleg stroškov prevoza, nočitev in dnevnic za udeležbe na posvetih z mednarodno udeležbo pokrivajo še druge stroške (npr. kotizacija, zavarovanje, stroški organizacije ...). Pravilen način obdavčitve je enak, kot je opisano pri farmacevtskih družbah, odvisno od tega, ali so plačila posledica pogodbenega razmerja ali plačila pomenijo druge dohodke – društvo kot izplačevalec, v kolikor poleg stroškov prevoza, nočitev in dnevnic (do višine uredbe) plača še druge stroške, je dolžno od vseh izplačanih dohodkov obračunati in plačati akontacijo dohodnine, dohodki imajo na podlagi 10. člena ZDoh-2 vir v Sloveniji.


Na podlagi 2. točke 107. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plačuje od prejemkov, namenjenih pokritju dokumentiranih stroškov prevoza, nočitve in dnevnice, kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v dejavnostih društev in njihovi zvez (za sodelovanje se šteje tudi delovanje v organih društev in njihovih zvez), zaradi uresničevanja ciljev oziroma namenov, zaradi katerih so društva ustanovljena, ne pa v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti teh društev, in v zvezi s tem prejme le povračilo navedenih stroškov pod pogoji in do višin, ki so določeni za povračilo stroškov v predpisu vlade iz 44. člena ZDoh-2.


Davčna uprava Republike Slovenija obvešča zavezance za davek, da bo pri navedenih subjektih poostrila davčni inšpekcijski nadzor za obdobja od 1. 1. 2005 dalje. Davčne zavezance opozarjamo, da lahko davčnemu organu v primeru, če navedenih dohodkov niso ustrezno davčno obravnavali, predložijo davčne obračune oziroma popravljene davčne obračune na podlagi samoprijave v skladu z določbami 55. člena ZDavP-2. Zavezanca za davek, ki je plačal davek na podlagi samoprijave v skladu s 55. členom ZDavP-2, se ne kaznuje za prekršek. Samoprijava je možna do vročitve sklepa o začetku davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.

Ključne besede:
društva
dohodnina
farmacevtske družbe
kongres
simpozij

Zadnji članki iz rubrike:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

15.2.2023 9:36:44:
Napoved dobička iz kapitala za leto 2022

Najnovejši članki:

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress