Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.4.2008 15:26:33

Fizična oseba – pridobitve rabljenih motornih vozil iz EU, opravljanje neregistrirane dejavnosti, odbitek vstopnega DDV

Davčni bilten; jan - feb 2007

Rubrika: Inšpekcijski pregledi (davčni bilten)print Natisni

Fizična oseba – pridobitve rabljenih motornih vozil iz EU, opravljanje neregistrirane dejavnosti, odbitek vstopnega DDV Racunovodja.com

Fizična oseba opravljala neregistrirano dejavnost trgovanja z rabljenimi motornimi vozili

Pri fizični osebi je bil opravljen davčni inšpekcijski nadzor pravilnosti in pravočasnosti obračunavanja in plačevanja DDV ter davka od dohodkov iz neregistrirane dejavnosti za leto 2005.

V postopku davčnega inšpekcijskega nadzora je bilo ugotovljeno, da je zavezanec v letu 2005 opravljal neodvisno, samostojno in pridobitno dejavnost trgovanja z rabljenimi motornimi vozili, potem ko je v drugih državah članicah EU pridobil 45 rabljenih osebnih vozil, jih v nekaterih primerih dal v popravilo in jih prodal naprej na slovenskem trgu po sistemu komisijske prodaje. Na podlagi pridobljenih dokumentov je ugotovljeno, da je začel opravljati pridobitno dejavnost najpozneje s 1. 1. 2005.

Ko je na trgu opravljal pridobitno dejavnost trgovine na drobno z motornimi vozili, je deloval kot samostojni podjetnik, vendar brez ustreznega dovoljenja, torej je opravljal dejavnost na črno.

Zavezanec je prag prometa pet milijonov tolarjev iz 45. člena ZDDV presegel v aprilu 2005, v katerem bi moral v skladu s 182. členom PZDDV predložiti zahtevek za identifikacijsko številko za DDV, to pomeni, da bi moral od 1. 6. 2005 od doseženega prometa obračunavati DDV in izpolnjevati vse obveznosti v skladu ZDDV in PZDDV.

1. Obračun DDV

Zavezanec je v letu 2005 v državah EU pridobil 45 rabljenih motornih vozil. Na računih tujih dobaviteljev je naveden kot kupec fizična oseba. Razen v treh primerih tuji prodajalec ni obračunal DDV svoje države, čeprav je izvedel prodajo fizični osebi. V devetih primerih pa je na računih navedeno, da je prodajalec obračunal DDV od razlike v ceni.

Od 45 pridobljenih vozil jih je 44 prodal v komisijski prodaji podjetja, v katerem dela in katerega lastnik je žena. Ker je do 1. 6. 2005 izpolnil pogoje za zavezanost za DDV, bi moral od opravljenega obdavčljivega prometa z rabljenimi osebnimi vozili obračunavati DDV. Po 1. 6. 2005 je od skupaj 44 prodal 31 vozil.

Za 24 vozil je bila osnova za obračun DDV prodajna cena vozila, od katere je bil za davčno obdobje junij–oktober 2005 obračunan DDV v skupni vrednosti 10,4 milijona tolarjev. Od preostalih sedmih vozil pa je bila osnova za obračun DDV razlika v ceni in obračunani DDV v skupni višini 0,4 milijona tolarjev.

Zavezancu je bil priznan odbitek vstopnega DDV v višini 0,9 milijona tolarjev in naložena obveznost za plačilo DDV v višini 9,9 milijona tolarjev.

2. Obdavčitev dohodkov od opravljanja dejavnosti po zakonu o dohodnini

Ker je zavezanec v letu 2005 opravljal neodvisno gospodarsko oziroma podjetniško dejavnost trgovanja z rabljenimi vozili, je postal zavezanec za davek od dohodkov iz dejavnosti po ZDoh. Pri odmeri davka od dohodkov iz dejavnosti se je pri ugotovitvi davčne osnove upoštevala prodajna vrednost 44 prodanih vozil v letu 2005 v znesku 82,5 milijona tolarjev ter nabavna vrednost prodanih vozil in stroški storitev serviserja (na podlagi predloženih knjigovodskih listin). Davčna obveznost na podlagi tako ugotovljene davčne osnove je znašala 9,9 milijona tolarjev.

Ključne besede:
Davčni bilten
davčni nadzor
inšpekcijski nadzor
trgovanje z rabljenimi motornimi vozili

Zadnji članki iz rubrike:

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT