Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.6.2002

Pasti pri podeljevanju štipendij

Robert Kovačič, univ.dipl.ekon.

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pasti pri podeljevanju štipendij Racunovodja.com

Namen štipendij je podpiranje razvoja bodočega kadra, ki se še izobražuje v srednjih oziroma visokih šolah ter tudi podiplomsko. Kadrovske štipendije se tako podeljuje v skladu s trenutnimi ter predvsem bodočimi potrebami gospodarske družbe. Te potrebe se izkazuje v poslovnem nacrtu ali kakšnem drugem internem aktu družbe (sistematizacija delovnih mest), z dolgoročno politiko gospodarske družbe ter tudi s trenutno poslovno dejavnostjo družbe, ki lahko že nakazuje smer bodočega razvoja.


Prav tako je pomembno, da se kadri, ki se jih štipendira, izobražujejo na tistih šolah, na katerih bodo pridobili znanja, s katerimi bodo potem pripomogli k razvoju družbe, od katere je štipendist prejel štipendijo.


Iz dosedanje prakse dela davčne uprave izhaja tudi to, da mora biti poleg zgoraj navedenih pogojev (dejavnost družbe in ustrezna smer šolanja) izpolnjen še eden, in sicer v pogodbi o štipendiranju mora biti nujno dogovorjeno, da se bo štipendist zaposlil pri štipenditorju vsaj za toliko časa, kolikor je bil štipendiran.


Da štipendist lahko dokaže, da se šola, mora štipenditorju vsako leto predložiti potrdilo o šolanju ter tudi kopijo spričevala oziroma indeksa. Prav tako mora štipendist gospodarsko družbo (najbolje pisno) obvešcati o vseh pomembnih zadevah, ki se nanašajo na šolanje in o zakljucku šolanja.


Delovno pravni vidik


Višina kadrovske štipendije za dijake ne sme biti nižja od 20 odstotkov, za študente pa ne nižja od 30 odstotkov zajamčene plače, določene z zakonom, zmanjšane za davke in prispevke. Zajamčena plača je po zadnjih podatkih 49.568 tolarjev (mesec november 2002) in je takšna že od meseca avgusta 2002 dalje.


Poleg štipendije pripadajo dijakom in študentom še dodatki k štipendiji za:

- povečane stroške za čas šolanja zunaj kraja stalnega bivališča;

- stroške prevoza v šolo;

- dosežen učni uspeh.


Za slednje kriterije se je potrebno v pogodbi o štipendiranju posebej dogovoriti in le-ti ne morejo biti prirejeni za potrebe posameznika. Po mojem mnenju ne more biti nagrajen dober učni uspeh z opravičilom, da je dijak ves čas šolanja imel zadosten učni uspeh. Prav tako se ne more dodatno nagrajevati, na primer, opravljene mature ali zaključnega izpita, saj to zakon izrecno ne dopušca.


Na podlagi dolocbe 10. clena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti je potrebno do 15. januarja tekocega leta na posebnem obrazcu posredovati zavodu podatke za skupen razpis kadrovskih štipendij za naslednje šolsko leto, ki ga zavod objavi na podlagi 58. člena prej citiranega zakona za vsako šolsko leto. Tisti, ki prijave ne naredijo, štipendije pa kljub temu podelijo, kršijo zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti in so lahko kaznovani z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev za takšen prekršek. Z denarno kaznijo najmanj 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorno osebo v organizaciji oziroma pri delodajalcu, ki stori takšen prekršek.


Štipendija z vidika dohodnine


V skladu z določbami 19. člena Zakona o dohodnini je štipendija neobdavcen dohodek prejemnika. V zakonu ni dolocena zgornja meja štipendije, prav tako ni določena v nobenem drugem aktu. Po mnenju nekaterih revizorjev je najvišja dovoljena izplačana štipendija 160.000 tolarjev, v praksi pa se izplacuje štipendije tudi z višjimi zneski. Kot je določeno v zakonu o zavarovanju za primer brezposelnosti, je dolocena samo najnižja štipendija za dijake oziroma študente.


Za višja izplačila od prej omenjenega zneska obstaja tveganje, da jih davčni organ prekvalificira v drug prejemek (za to se plača 25-odstotna akontacija dohodnine) po 15. členu Zakona o dohodnini.


Če štipendist opravlja za štipenditorja v času izvajanja štipendijske pogodbe (pocitniško ali kako drugo) delo, mora za to skleniti posebno pogodbo oziroma morajo izplačila biti opravljena preko študentskega servisa. V nasprotnem primeru lahko davčna uprava prekvalificira izplacilo štipendije v plačo na podlagi pogodbe o delu, kar se tudi ustrezno obdavči z dohodnino in posebnim davkom ter prispevki.


Štipendije in davek od dobicka


12. člen Zakona o davku od dobička pravnih oseb določa, da se med odhodke davčnega zavezanca vštevajo samo tisti odhodki, ki so neposreden pogoj za ustvarjanje prihodkov. Stroški štipendij spadajo med druge stroške in so davčno priznan odhodek, če so izpolnjeni vsi pogoji, navedeni v uvodu (dejavnost družbe, ustrezna smer šolanja, obveznost opravljanja dela, dokazi o izpolnjevanju šolskih obveznostih…) in hkrati tudi v prejšnjem stavku.


Za konec


Če ti pogoji niso izpolnjeni, lahko davčni organ oceni tovrstne stroške kot poslovno nepotrebne stroške, kar pomeni, da poveča za izplačane zneske davčno osnovo in naloži plačilo zamudnih obresti.


V najslabšem primeru - verjetno samo teoretično - pa lahko inšpektor prekvalificira izplačilo štipendije v plačo (odvisno od tega, ali gre za povezane osebe) oziroma bolj verjetno v drug prejemek in naloži plačilo akontacije dohodnine skupaj z zamudnimi obrestmi. Davki in prispevki v zvezi z dohodnino gredo v breme tekočega poslovanja družbe, prav tako tudi zamudne obresti, ki pa niso davčno priznan odhodek.


Robert Kovačič


PS: Kot že rečeno, je potrebno do 15. januarja 2003 na Republiškem zavodu za zaposlovanje (oddelek štipendij, telefon 01 436 81 78) na posebnem obrazcu posredovati podatke za skupen razpis kadrovskih štipendij za šolsko leto 2003/2004.


Kako razpisati in podeliti kadrovsko štipendijo
Želite izmenjati mnenje o članku v Forumu?


O avtorju: Robert Kovačič svetuje podjetjem pri zmanjševanju davčnega tveganja in pomaga optimirati davčne obveznosti. Pišete mu lahko na info@svetovalci.com ali obiščete spletno stran www.svetovalci.com , kjer se lahko naročite na brezplačno e-publikacijo Poslovni odmevi.

Ključne besede:
štipendija

Zadnji članki iz rubrike:

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

20.7.2020 13:42:31:
Odmera davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

Najnovejši članki:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:19:43:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2020

6.8.2020 17:34:40:
Koledar poročanja - avgust 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT