Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 30.6.2008 13:02:07

Komunalni prispevek in davek na dodano vrednost

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Komunalni prispevek in davek na dodano vrednost Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-182/2007-2, 29. 5. 2007

Davčni zavezanec prosi za odgovor na vprašanje, ali obstajajo kakšne oprostitve pri plačevanju DDV za javni sektor ali morebiti druge izvajalce (javna podjetja), ki izvajajo komunalno opremljanje zemljišč oziroma ali je glede na davčno zakonodajo pravilna praksa, na katero opozarja X, v zvezi z opuščanjem navajanja DDV v izračunih skupnih stroškov v programih komunalnega opremljanja zemljišč za gradnjo. Če oprostitev DDV ni, potem je treba skladno s predpisi, ki urejajo obveznost plačevanja komunalnega prispevka, tudi DDV upoštevati med skupnimi obračunskimi stroški, ki se porazdelijo med zavezance za plačilo komunalnega prispevka. V zvezi z navedenim sporočamo:

Na enako vprašanje je Ministrstvo za finance odgovorilo lani, in sicer v dopisu št. 423-39/2005/2 z dne 10. 1. 2006. Zapisano v navedenem pojasnilu še vedno drži. V tem pojasnilu je bila navedena tudi povezava na našo spletno stran, na kateri je objavljeno pojasnilo o obračunavanju DDV na komunalni prispevek. Tudi to in še eno novejše pojasnilo je mogoče najti na naših spletnih straneh, in sicer na dveh povezavah:

Komunalni prispevek in DDV (18.5.2007)

in

Obračunavanje DDV ob izdaji odločb za plačilo komunalnega prispevka (8.9.2004)

Iz navedenih pojasnil izhaja, da se komunalni prispevek, ki ga odmeri občina, ne obdavči z DDV, in kot je zapisalo Ministrstvo za finance, se strošek DDV vključi v nadomestitvene stroške, če občina nima pravice do odbitka vstopnega DDV.

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT