Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.7.2007 14:45:45

Obdavčitev stroškov prevoza, nočitve in dnevnic namenjenih za pokritje stroškov za sodelovanje funkcionarjev pri dejavnosti zbornice

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4210-1107/2006, 7. 6. 2007

Zavezanec navaja, da se bo Gospodarska zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: GZS) preoblikovala v pravno osebo zasebnega prava, kot nepridobitno združenje. Delo GZS v veliki meri poteka v obliki koordinacije članic v raznih organih, za kar se izplačuje povračila stroškov.

Tako svojim zunanjim sodelavcem, ki so funkcionarji GZS, povrne stroške prevoza (avtobusni prevoz na določeni relaciji, ker je bolj racionalno kot kilometrina, v nekaterih primerih tudi kilometrino) v primeru, ko so vabljeni na določen dogodek (člani upravnih odborov na sejo UO, člani skupščine GZS na sejo skupščine, predsedniki in člani raznih sekcij na sestanke sekcij, komisij v EU …). Navedene stroške povrne v skladu z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih osebnih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznajo kot odhodek.

Povračila stroškov prevoza svojim zunanjim sodelavcem, funkcionarjem GZS, je opredelil kot prejemek od katerega se dohodnina ne plačuje v skladu z drugo alineo druge točko 100. člena ZDoh-1.

V nadaljevanju pojasnjujemo način obdavčitve povračila stroškov funkcionarjem, v katerem navajamo določbe novega Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06), ki se je začel uporabljati s 1. 1. 2007:

V skladu s šestim odstavkom 35. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06) se za zaposlitev po tem zakonu šteje tudi opravljanje funkcije na podlagi imenovanja ali izvolitve v državni ali drug organ.

Glede na nadaljnje značilnosti opravljanja funkcije se tak dohodek z davčnega vidika šteje bodisi:

  • kot dohodek iz delovnega razmerja
  • bodisi kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, če se za opravljena dela ali storitve izplačuje dohodek.

Upoštevajoč navedeno se načeloma dohodki fizičnih oseb, ki so imenovani ali izvoljeni v kakšnega od organov Gospodarske zbornice Slovenije (predsednik, podpredsednik, generalni sekretar, upravni odbor, nadzorni odbor, predsednik sekcije …) in niso v delovnem razmerju pri zbornici, štejejo za dohodke iz 38. člena ZDoh-2, to je dohodek iz drugega pogodbenega razmerja.

Davčna osnova od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja je vsak posamezni dohodek zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % dohodka, od katere se izračuna in plača akontacija dohodnine po stopnji 25 %. Poleg normiranih stroškov pa lahko rezidenti Slovenije uveljavljajo v letni dohodninski napovedi dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev, ki se priznajo na podlagi dokazil največ do višine, ki jo na podlagi 44. člena ZDoh-2 določi vlada (Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo).

Ne glede na zgoraj navedeno, se upoštevaje določbe 107. člena ZDoh-2, dohodnine ne plačuje od prejemkov, namenjenih pokritju dokumentiranih stroškov prevoza, nočitve in dnevnic, do višine določene s predpisom vlade, če so izplačani funkcionarjem, ki sodelujejo v organih zbornice zaradi uresničevanja ciljev oz. namenov zaradi katerih je zbornica ustanovljena, pod pogojem, da opravlja zbornica nepridobitno dejavnost in da funkcionarji za opravljanje svoje funkcije (skozi cel mandat) ne prejemajo dohodkov za opravljena dela ali storitve.

Poleg navedenega prosi tudi za mnenje, kako ravnati v primeru, ko neka sekcija namensko zbira sredstva članov za konkreten dogodek in nato iz tako zbranih sredstev želi plačati, kot primeroma navajate, udeležbo predsednika sekcije na konferenci v tujini ali sestankih različnih organov EU. Sprašuje, ali v tem primeru lahko predsedniku sekcije napiše potni nalog, na katerem obračuna in povrne stroške potovanja do višine, ki je določena s predpisom Vlade.

Navedeni dohodki se obdavčujejo na enak način, kot je pojasnjeno v odgovoru na prvo vprašanje.

Ključne besede:
pojasnila DURS
pojasnilo DURS
dohodnina

Zadnji članki iz rubrike:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

Najnovejši članki:

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress