Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.7.2007 13:06:42

Gostujoči umetniki – plačilo potnih stroškov in hotelskih storitev

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4210-160/2007, 7. 6. 2007

Kulturni dom je zastavil vprašanja glede davčne obravnave plačil za nastop mednarodno priznanih umetnikov.V vprašanju Kulturni dom navaja naslednji primer: Avtorska pogodba je sklenjena z glasbenikom iz tujine. Na slovenski turistični agenciji mu naročijo letalsko vozovnico, za katero od agencije prejmejo račun. Kulturni dom poravna tudi račun za opravljene hotelske nočitve tujega glasbenika. V zvezi s tem primerom ga zanima, katere dajatve obračunati oziroma kako obdavčiti prejemek ter povračilo stroškov nastopajočega izvajalca. V zvezi z navedenim primerom pojasnjujemo:

1. Davčna obravnava dohodka

Dohodek, ki se izplača neposredno tujemu nastopajočemu izvajalcu, se skladno z določbami ZDoh-2 šteje za dohodek iz dejavnosti. Po določbi drugega odstavka 68. člena ZDoh-2 se davčni odtegljaj izračunava, odteguje in plačuje tudi od plačil, ki jih zavezanec po tem poglavju zakona dosega v okviru opravljanja dejavnosti nastopajočega izvajalca ali športnika. Za doseženo plačilo nastopajočega umetnika se šteje tudi organizatorjevo plačilo stroškov hotelskih storitev in prevoza za izvajalca, ki so v zvezi z njegovim nastopom.

Davčni odtegljaj se izračunava, odteguje in plačuje od osnove in po stopnji, določeni z zakonom, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb. Upoštevaje določbo 70. člena ZDDPO-2 znaša ta stopnja 15 % od dohodka.

2. Pravica do obdavčitve glede na določbo posameznih konvencij o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka in premoženja – 17. člen – umetniki, športniki

V sporazumih o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja (v nadaljnjem besedilu: sporazum) so dohodki umetnikov in športnikov običajno obravnavani v 17. členu. V skladu s tem členom se dohodek ne glede na določbe 7., 14. in 15. člena sporazuma, ki jih dobi rezident države pogodbenice kot nastopajoči izvajalec, kot je gledališki, filmski, radijski ali televizijski umetnik ali glasbenik, ali kot športnik iz takšnih osebnih dejavnosti, ki jih izvaja v drugi državi pogodbenici, lahko obdavči v tej drugi državi (v tem primeru v Sloveniji).

Tudi, če dohodka iz osebnih dejavnosti nastopajočega izvajalca ali športnika ne dobi osebno izvajalec ali športnik, temveč druga oseba (npr. posrednik – agencija), se tak dohodek obdavči v državi pogodbenici, v kateri potekajo dejavnosti nastopajočega izvajalca ali športnika (torej v Sloveniji).

Takšna določba v sporazumih torej dodeljuje Sloveniji pravico do obdavčitve, če je dohodek dosežen z opravljanjem dejavnosti nastopajočega izvajalca ali športnika na območju Slovenije. Država rezidentstva prejemnika dohodka pa v skladu z metodo o izogibanju dvojnega obdavčevanja, določeno v sporazumu, upošteva v Sloveniji plačani davek kot odbitek (metoda odbitka) ali pa dohodek, od katerega je bil v Sloveniji plačan davek, izvzame iz obdavčitve (metoda izvzetja).

Upoštevajoč navedeno, ker ima Slovenija po davčnih sporazumih pravico do obdavčitve dohodka, ki ga tuji umetnik ali športnik pridobi od opravljanja dejavnosti v Sloveniji, nerezidenti praviloma niso upravičeni do uveljavljanja ugodnosti iz sporazumov (oprostitev plačila davka oziroma znižano plačilo davka).

Izjema od zgoraj navedenega pravila je običajno določena v tretjem odstavku 17. člena posameznega sporazuma, ki določa, da se v primerih:

- kadar so dohodki iz osebnih dejavnosti nastopajočega izvajalca ali športnika doseženi v okviru programa kulturne oziroma športne izmenjave, ki sta ga potrdili obe državi pogodbenici, oziroma - kadar je dejavnost nastopajočega izvajalca ali športnika financirana z javnimi sredstvi države rezidentstva nastopajočega izvajalca ali športnika,

dohodki obdavčijo samo v državi, katere rezident je posameznik.

V takšnih primerih lahko tuji nastopajoči izvajalci ali športniki uveljavljajo ugodnosti iz sporazumov, in sicer z vložitvijo pisnega zahtevka pri pristojnem davčnem organu v Sloveniji.* K zahtevku za uveljavljanje ugodnosti je v teh primerih potrebno predložiti ustrezna dokazila, iz katerih je razvidno, da gre za primere iz tretjega odstavka 17. člena posameznega sporazuma.

* Obrazce za zahtevke za zmanjšanje oziroma oprostitev in zahtevke za vračilo davka najdete na spletni strani DURS: http://www.durs.gov.si/en/angleske_strani/forms/personal_income_tax/

Ključne besede:
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

7.6.2023 19:14:56:
Dodatno zmanjšanje letne davčne osnove na podlagi Zakona o dohodnini

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

Najnovejši članki:

7.6.2023 14:17:08:
Prilagoditev ukrepa na področju kreditiranja potrošnikov

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress