Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.6.2007 18:05:43

Davčna obravnava starostnega kapitala oziroma pokojnine iz Švice

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 42105-86/2007, 16. 5. 2007

Zavezanec navaja, da se pokojninski sistem v Švici deli na prvi in drugi steber pokojninskega zavarovanja ter da sta oba pokojninska stebra obvezna. Sprašuje, kako je z obdavčitvijo t. i. starostnega kapitala iz švicarskega pokojninskega zavarovanja (drugi steber), ki ga prejme slovenski zdomec, ko se za stalno vrne iz Švice v Slovenijo. Zdomec, ki je v Švici delal in vlagal denar v obvezno pokojninsko zavarovanje, se ob izpolnjevanju določenih pogojev, lahko odloči za izplačilo celotnega starostnega kapitala iz drugega stebra zavarovanja, od katerega se v Švici plača davek po stopnji 7 %. Če slovenski zdomec prijavi izplačilo starostnega kapitala v Sloveniji ter Švici posreduje potrdilo, da je od tega dohodka plačal davek v Sloveniji, lahko v Švici prejme povračilo davka na ta dohodek. Po informacijah, s katerimi razpolaga, mora slovenski zdomec v Sloveniji plačati 20 % davka na ta dohodek. Zanima ga, ali bo res plačal 20 %, kje mora prijaviti ta dohodek in kakšen je postopek. Pojasnjujemo sledeče:

1. Rezidentski status

Tako Zakon o dohodnini – ZDoh-1 (Uradni list RS, št. 59/06 – UPB4, 49/06 – ZVPSBNO, 69/06 – odločba US), ki se je pričel uporabljati 1. 1. 2005 kot tudi Zakon o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06), ki se uporablja od 1. 1. 2007 določata, da je rezident Slovenije zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije. Rezidenti Slovenije so tako že od leta 2005 zavezani za plačilo dohodnine po t. i. »načelu obdavčitve po svetovnem dohodku«, kar pomeni, da so obdavčeni z dohodnino za vse dohodke, ne glede na to, ali jih dosežejo v oziroma izven Slovenije, nerezidenti pa od vseh dohodkov, ki so doseženi v Sloveniji.

Davčna obveznost posameznika je torej odvisna od njegovega statusa (rezident, nerezident). Fizična oseba se šteje za rezidenta Slovenije (za davčne namene), če je izpolnjen kateri od naslednjih kriterijev (npr. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji več kot 183 dni). Če fizična oseba po nobenem od navedenih kriterijev ni prepoznana kot rezident, se šteje za nerezidenta Slovenije (za davčne namene).

Ker iz navedb izhaja, da se bo slovenski zdomec za stalno preselil v Slovenijo pojasnjujemo, da se bo štel za rezidenta Slovenije (za davčne namene), zato bo zavezan za plačilo dohodnine po načelu obdavčitve po svetovnem dohodku.

2. Davčna obravnava dohodka t. i. »starostnega kapitala oziroma pokojnine iz drugega stebra švicarskega pokojninskega zavarovanja« skladno z določbami slovenske davčne zakonodaje (t. j. ZDoh-2)

Navaja, da se bo v konkretnem primeru slovenski zdomec odločil za izplačilo celotnega starostnega kapitala oziroma pokojnine iz drugega stebra pokojninskega zavarovanja v Švici in tam plačal davek po stopnji 7 %.

Določba tretjega odstavka 40. člena ZDoh-2 določa, da se pri presoji, ali je dohodek iz prvega odstavka tega člena (t. j. dohodek, prejet na podlagi obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, obveznega dodatnega pokojninskega in invalidskega zavarovanja in prostovoljnega dodatnega pokojninskega in invalidskega zavarovanja), ki je prejet iz tujine, pokojnina, za namene tega zakona smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Sloveniji.

Ker gre v konkretnem primeru za izplačilo t. i. starostnega kapitala oziroma pokojnine iz drugega stebra pooblaščene švicarske institucije oziroma za švicarsko pokojnino iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja pojasnjujemo, da je ta dohodek tudi skladno z ZDoh-2 šteti za pokojnino.

3. Davčna obravnava pokojnine skladno z mednarodnimi konvencijami o izogibanju dvojni obdavčitvi

18. člen Konvencije med Republiko Slovenijo in Zveznim svetom švicarske konfederacije o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženja (Uradni list RS-MP, št. 15/97; v nadaljnjem besedilu: konvencija) določa, da se v skladu z določbami drugega odstavka 19. člena pokojnine in druga podobna nadomestila, ki se izplačajo rezidentu države pogodbenice (Slovenije) za preteklo zaposlitev, obdavčijo samo v tej državi (t. j. v Sloveniji).

Določba drugega odstavka 19. člena določa:

a) vsaka pokojnina, ki je plačana s sredstvi ali iz sredstev skladov, ki jih je oblikovala država pogodbenica ali politična enota ali njeni organi lokalne uprave za posameznika v zvezi z opravljenimi storitvami za to državo ali politično enoto ali organ njene lokalne uprave, se obdavči samo v tej državi (t. j. v Švici),

b) vendar pa se takšna pokojnina obdavči samo v drugi državi pogodbenici (v Sloveniji), če je posameznik rezident in državljan te druge države (t. j. Slovenije).

Iz zgoraj citiranih določb izhaja, da se pokojnine in druga podobna nadomestila, ki se izplačajo za preteklo zaposlitev obdavčujejo »samo« v državi rezidentstva prejemnika dohodka (torej samo v Sloveniji, v kolikor so izplačane rezidentu Slovenije).

Torej v primeru, da se bo slovenski zdomec ob izplačilu starostnega kapitala iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja, štel za rezidenta Slovenije, pripada Sloveniji, tudi skladno s sporazumom, izključna pravica do obdavčitve pokojnine, ki bi jo na podlagi prejšnje zaposlitve prejemal iz Švice.

4. Odgovori na konkretna vprašanja

Pod ad 1:

V zvezi z vprašanjem, ali bo slovenski zdomec, ki se bo za stalno preselil v Slovenijo moral plačati davek po stopnji 20 %, pojasnjujemo:

Skladno z določbo prvega odstavka 81. člena ZDoh-2 se pod obresti šteje tudi dohodek iz življenjskega zavarovanja. Tretji odstavek 81. člena določa, da se za dohodek iz življenjskega zavarovanja šteje tudi dohodek iz dodatnega pokojninskega zavarovanja, sklenjenega po pokojninskem načrtu, ki ni vpisan v poseben register in dohodek iz prostovoljnega pokojninskega zavarovanja.

Glede na to, da je na podlagi navedb ugotoviti, da bo t. i. starostni kapital izplačan kot dohodek iz drugega stebra, t. j. iz obveznega pokojninskega zavarovanja s strani pooblaščene švicarske institucije, ne pa kot:

  • dohodek dodatnega pokojninskega zavarovanja, sklenjenega po pokojninskem načrtu, ki ni vpisan v poseben register oziroma,
  • ne kot dohodek iz prostovoljnega pokojninskega zavarovanja;

pojasnjujemo, da se t. i. starostni kapital ne šteje za obresti po tem členu in se zato tudi ne obdavči po stopnji, ki sicer velja za obresti*, temveč je to pokojnina, zato se obdavči po stopnji iz progresivne dohodninske lestvice (16 %, 27 % ali 41 %).**

Vendar pa je dohodninska obveznost slovenskega rezidenta, ki prejema tujo pokojnino, odvisna tudi od višine vseh prejetih dohodkov in priznanih olajšav (splošna olajšava, olajšave za vzdrževane družinske člane, olajšava za dopolnjenih 65 let …)***.

Pod ad 2:

Na vprašanje, kje mora zavezanec prijaviti dohodek, prejet iz Švice ter kakšen je postopek in obrazec, odgovarjamo:

Kadar z dohodnino obdavčljiv dohodek izplača oseba, ki ni plačnik davka (npr. tuja pravna oseba), mora zavezanec tak dohodek sam napovedati zaradi odmere akontacije dohodnine v Sloveniji. Akontacijo dohodnine od dohodka iz zaposlitve – pokojnine, ugotovi davčni organ na podlagi napovedi zavezanca z odločbo.

V konkretnem primeru mora zavezanec pri pristojnem davčnem organu že med letom vložiti Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodki iz delovnega razmerja, pokojnine).**** Davčni zavezanec rezident mora za prvič prejeti dohodek iz delovnega razmerja ali pokojnino vložiti v sedmih dneh od dneva pridobitve tega dohodka.

Rezidenti Slovenije, ki prejemajo dohodke iz tujine, morajo le-te napovedati tudi v letni napovedi za odmero dohodnine.

* Obresti se v letu 2007 obdavčujejo po stopnji 15 %, od leta 2008 dalje pa po stopnji 20 %.

** Stopnje dohodnine za davčno leto 2007:

Če znaša neto letna

davčna osnova v €

Znaša dohodnina v €

Nad

Do

 

 

6.800

16 %

6.800

13.600

1.088 + 27 % nad 6.800

13.600

 

2.924 + 41 % nad 13.600

*** Višina olajšav za leto 2007 je objavljena na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije: Lestvica za odmero dohodnine in olajšave za leto 2007.

**** Obrazec medletne napovedi za odmero akontacije dohodnine je kot Priloga 1 objavljen v Pravilniku o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine in o obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala (Uradni list RS, št. 138/06) in ga najdete tudi na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije: http://www.durs.gov.si/si/aktualno/novi_podzakonski_akti/.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
dohodnina

Zadnji članki iz rubrike:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

15.2.2023 9:36:44:
Napoved dobička iz kapitala za leto 2022

Najnovejši članki:

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress