Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.5.2007 9:57:19

Predlog novele zakona o varstvu osebnih podatkov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog novele zakona o varstvu osebnih podatkov Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 17. maja določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu osebnih podatkov, ki ga bo posredovala Državnemu zboru RS v sprejem.

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu osebnih podatkov je nastal na podlagi predloga Ministrstva za javno upravo iz konca meseca februarja 2007, ki je predlagalo, da bi z vidika administrativnih razbremenitev poslovnih subjektov ter izpolnjevanja Lizbonske strategije v Zakonu o varstvu osebnih podatkov določili določene izjeme glede administrativnih obveznosti za določen krog manjših poslovnih subjektov.

Glede predloga zakona je bilo izvedeno podrobno strokovno usklajevanje med Ministrstvom za pravosodje, Ministrstvom za javno upravo ter Informacijsko pooblaščenko, katerega rezultat je predlagana ureditev pred vami.

Po predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu osebnih podatkov se določen krog upravljavcev osebnih podatkov z manj kot 50 zaposlenimi razbremenjuje določenih administrativnih obremenitev, zlasti glede prijave zbirk osebnih podatkov v Register zbirk osebnih podatkov pri Informacijskem pooblaščencu, izdelave kataloga zbirk osebnih podatkov in izdelave notranjega akta za zavarovanje osebnih podatkov. Predpisane so tudi določene varovalke, npr., da takšne določbe ne veljajo za občutljive osebne podatke, za neposredno trženje (če se ponuja tuje blago ali storitve). Opisane oziroma predlagane zakonske izjeme glede na njihovo vsebino ne predstavljajo znatne ali očitne nevarnosti za pravice posameznika do varstva njegovih osebnih podatkov. Z izvedbo te administrativne razbremenitve se pa za poslovne subjekte oziroma za gospodarstvo vzpostavlja prijaznejše okolje poslovanja.

Z vidika "izravnave" na drugi strani pa se za posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, določajo določene olajšave glede dostopa do njegovih osebnih podatkov, npr. krajši roki za dostop do njihovih osebnih podatkov ter določba o pravilniku ministra za pravosodje, ki bo uvedel splošen in ustrezen cenik za razna pisna pojasnila ali kopije osebnih podatkov ali informacij, katere mu je upravljavec osebnih podatkov dolžan dati glede na posameznikovo pravico do seznanitve z osebnimi podatki iz tretjega odstavka 38. člena Ustave.

Poleg tega se kazenske določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov usklajujejo z določbami Zakona o prekrških (spremembe zakona iz leta 2006) ter z uvedbo evra kot plačilnega sredstva Republike Slovenije.

Predlagana ureditev po našem mnenju zagotovo ne krši določb Ustave Republike Slovenije z vidika načela sorazmernosti, niti ne krši določb Direktive 95/46/ES, saj v okviru možnosti za določene izjeme, katere ponuja navedena Direktiva, le-te primerno oziroma sorazmerno uporablja, upoštevajoč kulturo varstva osebnih podatkov v Sloveniji ter njeno gospodarsko ureditev. Konec koncev to stališče potrjuje tudi pozitivno mnenje Informacijske pooblaščenke k predlogu zakona, katerega je podala na podlagi določbe prvega odstavka 48. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov.

vir: uvi

Ključne besede:
varstvo osebnih podatkov

Zadnji članki iz rubrike:

3.4.2020 10:37:09:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

3.4.2020 18:22:34:
Prevzem hrane pred gostinskimi obrati trenutno ni dovoljen

3.4.2020 18:16:46:
Ukrepi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ublažitev in zajezitev posledic pandemije

3.4.2020 17:22:41:
Finančna uprava RS izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

3.4.2020 16:05:39:
Povzetek novega interventnega zakona (določila, ki se nanajšajo na delodajalce)

3.4.2020 14:57:05:
Nova javna povabila delodajalcem za subvencionirano zaposlitev brezposelnih

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT