Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.6.2008 11:13:50

Povezane osebe pri poslovanju med podružnicami tuje osebe in ostalimi subjekti

Rubrika: Davkiprint Natisni

Povezane osebe pri poslovanju med podružnicami tuje osebe in ostalimi subjekti Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4200-36/2008-2, 26. 2. 2008

Zavezanec je posredoval vprašanje v zvezi z opredelitvijo povezanosti podružnice tujega podjetja po 16. in 17. členu Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06). Podružnica tujega podjetja (P) se šteje za nerezidenta po ZDDPO-2 in je zavezana za obračun davka od dohodkov pravnih oseb za tisti del poslovanja, ki se lahko pripiše tej poslovni enoti v Sloveniji. Nadalje navaja, da se pojavljajo težave pri izpolnjevanju obrazca DDPO in opredelitvi povezanosti. V 17. členu ZDDPO-2 se namreč podružnice ne omenjajo, temveč le rezidenti, podružnice pa so tretirane kot nerezidenti. V zvezi s tem predstavlja posamične kombinacije transakcij, pri katerih se mu pojavljajo dileme.

Pojasnilo davčnega organa:

Kot pravilno ugotavlja v posredovanem vprašanju, se podružnica tujega podjetja šteje po 5. členu ZDDPO-2 za nerezidenta, ki je zavezanec za davek od dohodkov, ki imajo svoj vir v Sloveniji. Eden od načinov doseganja dohodkov nerezidenta v Sloveniji je njihovo doseganje z opravljanjem dejavnosti oziroma poslov v poslovni enoti ali preko poslovne enote (ali podružnice) v Sloveniji. Nerezident Slovenije je zavezanec, ki nima niti sedeža v Sloveniji, niti kraja dejanskega poslovodstva v Sloveniji.

Po 16. členu ZDDPO-2 se za povezani osebi štejeta zavezanec rezident ali nerezident in tuja pravna oseba ali tuja oseba brez pravne osebnosti, ki ni zavezanec, pri čemer so navedene različne možne kombinacije. Bistvo ureditve povezanosti oseb po navedeni določbi je v tem, da se štejeta za povezani osebi tako zavezanec rezident – tuja oseba ali obratno, kakor tudi zavezanec nerezident (torej tudi podružnica) in tuja oseba. Navedeno pomeni, da se štejeta podružnica kot nerezident in tuja oseba za povezani osebi po 16. členu ZDDPO-2.

V posredovanem vprašanju navaja tudi 17. člen ZDDPO-2, ki ga pa za opredelitev povezanosti za nerezidenta (torej podružnico) ne moremo uporabiti, ker sta v njem opredeljeni le dve vrsti povezanih oseb: a) rezident – rezident in rezident – fizična oseba, ki opravlja dejavnost.

V nadaljevanju podajamo odgovore za posamezne primere, ki jih zavezanec navaja v posredovanem vprašanju:

 1. Poslovanjem med podružnico (P) in slovenskim d.o.o. – jem (X), katerega ustanovitelj je matično podjetje iz tujine (M), ki je hkrati tudi »mati« podružnice (P), ki sestavlja in predlaga DDPO obračun;

  Odgovor davčnega organa:

  Družba X (slovensko podjetje) in P (slovenska podružnica tujega podjetja) sta povezani osebi po 3. točki prvega odstavka 16. člena ZDDPO-2, saj ima ista oseba hkrati več kot 25 % delež v kapitalu oziroma v upravljanju in nadzoru v dveh zavezancih: v družbi X, ki je zavezanec rezident in v podružnici P, ki je zavezanec nerezident.

 2. Poslovanje med slovenskim d.o.o. – jem (Y), katerega ustanovitelj je podjetje iz tujine (A) in podružnico P. Podjetje iz tujine A je bilo ustanovljeno s strani matičnega podjetja (M).

  Odgovor davčnega organa:

  Družba Y in podružnica P se štejeta za posredno povezani preko tuje družbe M po 3. točki prvega odstavka 16. člena ZDDPO-2, saj ima ista oseba hkrati več kot 25 % delež v kapitalu oziroma v upravljanju in nadzoru v dveh zavezancih: v družbi Y, ki je zavezanec rezident in v podružnici P, ki je zavezanec nerezident.

 3. Poslovanje med tujim podjetjem (A) in podružnico (P). Glede na to, da je podružnica P nerezident, ali je poslovanje med A in P poslovanje med dvema nerezidentoma ali med nerezidentom in rezidentom? Vendar, kdo je v tem primeru rezident, če je za podružnice predvideno, da se štejejo za nerezidenta in se tako tudi izpolni prvi del obrazca DDPO?

  Odgovor davčnega organa:

  Poslovanje med tujim podjetjem A in podružnico P je poslovanje med tujo osebo (A) in nerezidentom (P), ki se štejeta za povezani osebi po 3. točki prvega odstavka 16. člena ZDDPO-2, saj ima ista oseba (M) hkrati več kot 25 % delež v kapitalu oziroma v upravljanju in nadzoru v tuji osebi (A) in zavezancu (podružnici P, ki je nerezident).

 4. Poslovanje med matičnim podjetjem (M) in podružnico (P). Glede na to, da je podružnica P nerezident ter da je podjetje M ustanovitelj podružnice in gre torej za poslovanje znotraj enega pravnega subjekta (podružnica ni namreč samostojna pravna oseba), ali je v tem primeru sploh mogoče trditi, da gre za poslovanje med dvema različnima subjektoma?

  Pri poslovanju med matičnim podjetjem (M) in podružnico P gre za odnos med tujo osebo in zavezancem nerezidentom, tako da gre za povezani osebi po 2. točki prvega odstavka 16. člena ZDDPO-2. Pri ugotavljanju povezanih oseb ni pomembno, ali gre za poslovanje znotraj enega pravnega subjekta. Bistveno pri tem je, da je eden od teh oseb, za katere ugotavljamo povezanost, tuja pravna oseba (M), podružnica P pa se za namene obdavčitve po ZDDPO-2 šteje za nerezidenta, katerega dobiček zapade pod obdavčitev v Sloveniji.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
povezane osebe
ureditev povezanih oseb

Zadnji članki iz rubrike:

18.8.2020 16:28:48:
Plačevanje davkov je po novem možno kar iz eDavkov (če uporabljate Abanet ali NLB klik)

18.8.2020 16:23:34:
Kdo je zavezanec za plačilo okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže?

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

Najnovejši članki:

30.9.2020 18:29:49:
Pojasnila glede merjenja telesne temperature

30.9.2020 12:47:39:
PKP5 podaljšuje in uvaja nove ukrepe na področju dela, socialnega varstva, gospodarstva, kmetijstva, infrastrukture ter drugih področjih

29.9.2020 19:22:39:
Dopolnjena spletna aplikacija UJPnet zaradi ukinitve standarda e-SLOG verzija 1.6 in 1.6.1 ter uvedbe izmenjave e-naročilnic, e-potrditev naročilnic in e-dobavnic v standardu e-SLOG 2.0

29.9.2020 19:19:08:
Popis cigaret na dan 30. septembra 2020

29.9.2020 13:51:01:
Maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT