Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.4.2007 13:25:46

Vlada sprejela odgovor na zahtevo civilne iniciative Apače za sprejem spremembe Konvencije med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Vlada je na seji 11. aprila sprejela odgovor na zahtevo Civilne iniciative Apače v zvezi s spremembo Konvencije med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja. Civilna iniciativa Apače in ostali državljani Slovenije, zaposleni v Republiki Avstriji zahtevajo, da se s pisno izjavo zagotovi, da bodo dohodki, ki so že bili obdavčeni v državi vira, to je Republiki Avstriji, oproščeni davka v državi rezidentstva. Zahtevajo tudi, da se navedena sprememba mednarodne konvencije dogovori retroaktivno in velja najkasneje od 1. januarja 2006 dalje.

Z zakonom o dohodnini je dosledno uveljavljeno načelo obdavčitve rezidentov Slovenije na svetovnem dohodku. Tak sistem, ki je uveljavljen praktično v vseh razvitih državah, temelji na domnevi, da fizične osebe, ki so rezidenti določene države tudi koristijo javne dobrine, ki jih zagotavlja država rezidentstva, zato je primerno, da v tej državi tudi plačujejo davke. V določenih primerih, ko fizična oseba pridobiva dohodek v eni državi, je pa rezident druge države, lahko prihaja do situacij, ko si pravico do obdavčevanja določenega dohodka lastita obe državi. V skladu z mednarodnimi standardi OECD je država rezidentstva, to je v konkretnih primerih Slovenija, dolžna odpraviti dvojno obdavčitev istega dohodka.

S tem namenom je v zakon vgrajena metoda za odpravo dvojne obdavčitve takega dohodka. V konkretnem primeru je omogočeno, da je dvojna obdavčitev dohodka iz zaposlitve praviloma preprečena tako, da se davek, ki ga mora rezident Slovenije plačati v Sloveniji, zmanjša za davek, ki je od tega dohodka že bil plačan v Avstriji (metoda navadnega odbitka). V primeru, da je tak dohodek obdavčen v Avstriji po nižji stopnji kot v Sloveniji, mora rezident Slovenije doplačati razliko do stopnje, ki bi se uporabila pri obdavčitvi njegovega dohodka, če bi bil ta obdavčen samo v Sloveniji. Na ta način je davek od dohodkov iz zaposlitve rezidentov Slovenije praviloma enak, ne glede na to, ali rezidenti dobivajo dohodke v Sloveniji ali v tujini, kar zagotavlja enak položaj vseh fizičnih oseb, ki so davčni rezidenti Slovenije.

Zaradi zagotavljanja približno enakih olajšav in oprostitev vsem rezidentom Slovenije, tako tistih, ki prejemajo dohodke iz zaposlitve iz tujine in tistih, ki jih prejemajo doma, je bila v zakon tudi vnesena ureditev, po kateri lahko rezident uveljavlja zmanjšanje davčne osnove za stroške prehrane med delom in stroške prevoza na delo in z dela glede na dejansko prisotnost na delu, če mu teh stroškov ne povrne delodajalec. Zaradi davčnih pristojnosti držav se z bilateralnimi pogodbami o izogibanju dvojnemu obdavčenju dohodka in premoženja državi pogodbenici v načelu dogovorita o reševanju običajnih primerov, ki nastajajo na področju mednarodne pravne dvojne obdavčitve in s tem omogočata razvoj ekonomskih in drugih razmerij med obema državama

Glede na to, da veljavna slovenska zakonodaja ne dopušča rešitve, kot jo predlagajo vložniki zahteve in glede na to, da vlada ocenjuje, da je potrebno ohraniti dohodkovni položaj rezidentov Slovenije, ki delajo v Avstriji, bo Vlada pristopila k spremembi veljavne konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčevanju dohodka in premoženja z Republiko Avstrijo tako, da bo Republiki Avstriji predlagala, da so dohodki iz zaposlitve, ki jih prejemajo rezidenti Slovenije iz naslova zaposlitve v Avstriji, oproščeni plačila davka v Sloveniji in s tem obdavčeni samo v Avstriji, kjer te dohodke pridobivajo. Vlada bo tudi predlagala, da sprememba konvencije velja od 1.1.2006 dalje.

Ključne besede:
dohodnina
apače

Zadnji članki iz rubrike:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

19.4.2023 13:34:52:
3. maja 2023 se izteče rok za ugovor in za oddajo soglasja za direktno obremenitev

3.4.2023 13:53:48:
Finančna uprava izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

6.3.2023 12:36:48:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za leto 2022 za regres za letni dopust in poslovno uspešnost

15.2.2023 9:36:44:
Napoved dobička iz kapitala za leto 2022

Najnovejši članki:

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress