Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.6.2008 0:57:33

Dobava blaga tujemu davčnemu zavezancu pred oplemenitenjem

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Dobava blaga tujemu davčnemu zavezancu pred oplemenitenjem

Pojasnilo DURS, št. 4230-351/2007, 16. 1. 2008

Davčni zavezanec se je na nas obrnil s prošnjo, da izdamo mnenje glede uveljavljanja oprostitev plačila DDV v primeru, ko avstrijsko podjetje pripelje blago na oplemenitenje v Slovenijo k podjetju Y. Slovensko podjetje X dobi naročilo od avstrijskega podjetja za dobavo blaga, ki ga dostavi slovenskemu podjetju Y. Slovensko podjetje Y uporabi to blago pri oplemenitenju blaga. Po končanem oplemenitenju bo blago odpeljano v Avstrijo. V zvezi s tem sprašuje:

Ali mora slovensko podjetje X od dobave blaga, ki bo vgrajeno v blago avstrijskega podjetja ter odpeljano iz Slovenije po končanem oplemenitenju, obračunati DDV oziroma lahko uveljavlja oprostitev plačila DDV?

Slovensko podjetje X mora od dobave blaga, ki bo v Sloveniji vgrajeno v blago avstrijskega podjetja ter odpeljano iz Slovenije šele po končanem oplemenitenju, obračunati DDV.

Na podlagi 19. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07) se, če se blago ne odpošilja ali prevaža, za kraj dobave blaga šteje kraj kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava blaga.

Oprostitve za transakcije znotraj Skupnosti so določene v 46. členu ZDDV-1. Na podlagi prve točke tega člena so oproščene plačila DDV dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje prodajalec ali oseba, ki pridobi blago, ali druga oseba za njun račun z ozemlja Slovenije v drugo državo članico, če se opravijo drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, ki delujeta kot taka v tej drugi državi članici. Uveljavljanje oprostitve plačila DDV je pogojeno z dokazovanjem dejanskega prevoza ali odpošiljanja blaga v drugo državo članico, kar ureja Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07 in 120/07) v 76. členu. Davčni zavezanec, ki želi uveljaviti oprostitev plačila DDV na podlagi 46. člena ZDDV-1, dokazuje, da je to blago odposlano ali odpeljano v drugo državo članico, z računom in prevozno listino ali drugim ustreznim dokumentom, iz katerega mora biti jasno razvidno, da se nanaša na prevoz blaga iz računa.

Če blago odpošlje ali odpelje iz Slovenije v drugo državo članico oseba, ki pridobi blago, ali druga oseba za njen račun, lahko dobavitelj blaga poleg računa in namesto dokumenta iz prvega odstavka tega člena kot dokazilo, da je bilo blago odposlano ali odpeljano v drugo državo članico, uporabi tudi pisno izjavo o prevozu blaga v drugo državo članico, ki jo podpiše prevzemnik blaga. V izjavi o prevozu blaga morajo biti navedeni naslednji podatki:

  • ime in naslov dobavitelja;
  • številka in datum računa za dobavljeno blago;
  • ime, naslov in identifikacijska številka za DDV kupca;
  • prevozno sredstvo, s katerim bo blago odpeljano, s številko prometnega dovoljenja;
  • namembni kraj v drugi državi članici in
  • navedba, da je kupec pripravljen slovenskemu davčnemu organu posredovati kakršne koli informacije glede namembnega kraja tega blaga.

Obveznost držav članic, da oprostijo dobave blaga znotraj Skupnosti, je določena v Direktivi sveta 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost (v nadaljevanju: Direktiva sveta 112) v členu 138. Iz te določbe izhaja, da države članice oprostijo dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje prodajalec ali druga oseba v njegovem imenu ali oseba, ki je blago pridobila, izven ozemlja države članice, vendar znotraj Skupnosti, opravljene za drugega davčnega zavezanca ali pravno osebo, ki ni davčni zavezanec, ki deluje kot taka v državo članico, ki ni država članica odhoda pošiljke ali prevoza blaga. V zvezi z dokazi, ki jih morajo davčni zavezanci predložiti za oprostitev plačila DDV, lahko ugotovimo, da jih ne ureja nobena določba Direktive sveta 112. Ta direktiva določa samo, da države članice določijo pogoje uporabe oprostitve dobave blaga znotraj Skupnosti.

Ugotavljamo, da določbe ZDDV-1 in pravilnika ne dajejo podlage za oprostitev plačila DDV za dobavo blaga v opisanem primeru. Po mnenju davčne uprave v opisani situaciji niso izpolnjeni predpisani pogoji za oprostitev plačila DDV, saj davčni zavezanec X ne razpolaga z dokazili, ki bi jasno dokazovala, da je blago zapustilo Slovenijo. Slovensko podjetje X mora od dobave blaga, ki bo v Sloveniji vgrajeno v blago avstrijskega podjetja ter odpeljano iz Slovenije po končanem oplemenitenju, obračunati DDV. Avstrijsko podjetje lahko uveljavlja vračilo DDV, ki mu je zaračunan za dobavo blaga na ozemlju Slovenije, na podlagi zahtevka za vračilo DDV v skladu s 74. členom ZDDV-1.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
dobava blaga
oplemenitenje

Zadnji članki iz rubrike:

22.8.2019 18:28:01:
DDV obravnava kuponov

9.7.2019 14:34:33:
FURS ugotavlja nepravilnosti pri obračunavanju DDV pri izvajanju kurirske dejavnosti v povezavi s stalnimi poslovnimi enotami in napoveduje poostren nadzor

2.7.2019 7:33:49:
Stalna poslovna enota za namene obdavčitve z DDV

10.6.2019 13:34:56:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o davku na dodano vrednost

27.5.2019 19:33:04:
Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU​​​

Najnovejši članki:

22.8.2019 16:53:48:
Odpravnina - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - invalidnost

22.8.2019 14:29:14:
Sočasno prejemanje pokojnine in opravljanje dela upokojencev - predvidene spremembe po predlogu s 16. 7. 2019

21.8.2019 10:28:24:
V negospodarstvu plačana odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolca

19.8.2019 16:04:59:
Odjava delavcev iz obveznega zavarovanja

19.8.2019 14:53:53:
Odgovor vlade v zvezi z upoštevanjem otroškega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči in napovedano ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT