Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.4.2007 13:05:52

Dodelava blaga v drugi državi EU

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Dodelava blaga v drugi državi EU Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-5 1 7/2006, 30. 1. 2007


Zavezanec sprašuje glede dokazovanja prenosa blaga v drugo državo članico, v kateri bo davčni zavezanec te polizdelke obdelal do dokončnih proizvodov. Zanima ga, kateri dokumenti so najprimernejši za spremljanje polizdelkov od njega do italijanskega podjetja in kako je z obračunom DDV.


Zanima ga tudi, kako je z izdajo računov in obračunom DDV našim kupcem v Sloveniji, v državah EU in v tretjih državah, če gotove proizvode prodaja direktno iz Italije, kjer so bili dokončani. V nadaljevanju sprašuje, kako je z obračunom DDV v primeru, če gotove proizvode ponovno pripelje v svoje podjetje v Sloveniji in jih potem prodaja iz Slovenije v EU ali tretje države. V nadaljevanju pojasnjujemo:


Zakon o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06) v 3. členu določa, da so predmet obdavčitve dobave blaga, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje ekonomske dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije, za plačilo. Dobava blaga po 6. členu ZDDV-1 pomeni prenos pravice do razpolaganja z opredmetenimi stvarmi kot da bi bil prejemnik lastnik.


DDV-1 v 1. odstavku 9. člena določa, da se za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, šteje tudi prenos blaga, ki je del poslovnih sredstev davčnega zavezanca, ki ga opravi davčni zavezanec v drugo državo članico. Drugi odstavek tega člena določa izjeme, v katerih se prenos blaga v drugo državo članico ne šteje za obdavčljivo dobavo blaga, in sicer v točki f). Ta določa. da se v primeru, da je bil opravljen prenos blaga v drugo državo članico z namenom opravljanja storitev na tem blagu, ki se opravljajo na ozemlju namembne države članice, če se blago, na katerem so bile storitve opravljene, vrne temu davčnemu zavezancu v Slovenijo, ne šteje za obdavčljivo dobavo blaga.


Iz navedenega sledi, da se prenos blaga v drugo državo članico z namenom opravljanja storitev na tem blagu, ki se opravijo na ozemlju namembne države članice ob pogoju, da se blago vrne temu davčnemu zavezancu v Slovenijo, ne šteje med obdavčljive transakcije.


V trenutku, ko pogoj iz točke f) ni več izpolnjen, se skladno s 3. odstavkom 9. člena ZDDV-1 šteje, da je bil opravljen prenos blaga v drugo državo članico, ki pomeni dobavo blaga, opravljeno za plačilo.


ZDDV-1 v 46. členu določa oprostitve v zvezi z dobavami blaga znotraj Skupnosti. Tako so po 4. točki 46. člena oproščene plačila DDV dobave blaga v obliki prenosa blaga v smislu 9. člena v drugo državo članico, za katere bi se priznavale oprostitve v skladu s 1. do 3. točko tega člena, če bi bile opravljene za račun drugega davčnega zavezanca.


To pomeni, da gre v primeru, ko se blago, na katerem se opravljajo storitve v drugi državi članici, tam proda oziroma se ne vrne temu davčnemu zavezancu, za obdavčljivo dobavo blaga, ki pa jo je po določilih 4. točke 46. člena ZDDV-1 ob izpolnjevanju pogojev iz 79. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – Pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06) mogoče obravnavati kot oproščeno transakcijo. Če slovenski davčni zavezanec proda blago v drugi državi članici, se je v skladu z zakonodajo na področju davka na dodano vrednost v tej državi članici dolžan identificirati kot zavezanec za DDV, ker v tem primeru opravi promet blaga v tej državi članici.


Davčni zavezanec je v svojem knjigovodstvu dolžan zagotoviti dovolj podrobne podatke za nadzor nad zalogami blaga, ki je bilo preneseno v drugo državo članico z namenom opravljanja storitev na tem blagu. Pri tem je potrebno upoštevati računovodske standarde, ki določajo katere knjigovodske listine izkazujejo določene poslovne dogodke v zvezi z zalogami blaga v proizvodnji, kot tudi način zajemanja takšnih poslovnih dogodkov v poslovne knjige.


Za tisti del blaga, ki se ne vrne davčnemu zavezancu v Slovenijo in se šteje za obdavčljivo dobavo, pa je potrebno za uveljavljanje oprostitve iz 4. točke 46. člena ZDDV-1 zagotoviti dokumentacijo, ki je podrobno opredeljena v 79. členu Pravilnika. To pa je račun in prevozna listina ali drug ustrezni dokument, iz katerega mora biti jasno razvidno, da se nanaša na prevoz blaga iz računa. Če blago odpošlje ali odpelje iz Slovenije v drugo državo članico oseba, ki pridobi blago, ali druga oseba za njen račun, lahko dobavitelj blaga poleg računa in namesto dokumenta iz 1. odstavka 79. člena kot dokazilo, da je bilo blago odposlano v drugo državo članico, uporabi izjavo o prevozu blaga (njena vsebina je določena v 3. odstavku), ki jo podpiše prevzemnik blaga.

Ključne besede:
DDV
dodelava blaga
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

11.9.2020 14:50:03:
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT