Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.9.2003

Povračilo stroškov prehrane in prevoza za člane društva in prostovoljce

Romana Kruhar Puc, univ. dipl. prav., davčna svetovalka, UNICONSULT d.o.o., Ljubljana

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Kako je s povračilom stroškov prehrane in prevoza za člane društva in prostovoljce, se sprašuje veliko davčnih zavezancev. Vsa vprašanja so si več ali manj podobna in se približno glasijo takole:


Stranka piše, da ima društvo, ki deluje kot neprofitna organizacija, ima pet zaposlenih, včlanjene tudi člane, pomagajo pa tudi prostovoljci. Člani plačujejo društvu članarino in jim pomagajo pri raznih delavnicah in delovanju društva. Za to ne dobijo nobenega plačila. Prav tako pomagajo pri delovanju društva prostovoljci.


Društvo bi rado tem članom in prostovoljcem povranilo stroške za prevoz in prehrano, kljub temu da niso zaposleni pri njih.


Del teh stroškov bi nosilo društvo samo, nekaj pa dobijo kot donacija od drugih društev, od glavne oraganizacije in pa tudi od podjetij. Društvo je pripravljeno v svoje akte o organiziranosti vključiti, da izplačujejo stroške za prevoz in prehrano prostovoljcem.


Zanima jo, ali lahko te stroške povračil prikaže kot dejanske stroške za prehrano in prevoz teh članov in prostovoljcev ter jih tudi izplača.Odgovor:


Pri določanju načina obračuna davka od osebnih prejemkov je ključni kriterij razmerje, na podlagi katerega fizična oseba pridobiva določene osebne prejemke ter povračila stroškov.


Davčni organ v takšnih primerih zavzema stališče, da se v primeru, ko se fizični osebi, ki ni zaposlena pri izplačevalcu in z njo ni sklenjena pogodba o delu, izplača le povračila stroškov, se praviloma ta prejemek šteje kot prejemek od prevzema opravljanja storitev in poslov na drugi podlagi (3 alineja 15. člena ZDOH).


Vendar pa se izjemoma (to stališče je potrdil tudi davčni inšpektor) v primerih, ko fizična oseba sodeluje v dejavnostih društev in njihovih zvez, zaradi uresničevanja ciljev oz. namenov, zaradi katerih so društva ustanovljena in v zvezi s tem prejme le povračilo stroškov do višine določene z Uredbo Vlade RS o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih osebnih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznajo kot odhodek, ta povračila stroškov ne štejejo kot prejemek za opravljeno storitev oz. posel.


Seveda v kolikor prejmejo višje stroške kot so določeni z navedeno Uredbo Vlade RS, razlika nad Uredbo predstavlja osnovo za obdavčitev z davkom od osebnih prejemkov in prispevkov.


Vsa izplačila povračila stroškov morajo biti seveda dokumentirana z računi. Prav tako menim, da ni odveč, če se vse navedeno tudi zapiše v interne akte društva.Romana Kruhar Puc, univ. dipl. prav., davčna svetovalka, UNICONSULT d.o.o., Ljubljana

Ključne besede:
povračila društva

Zadnji članki iz rubrike:

5.3.2021 11:21:20:
Dopolnitev gradiva o plačah v času veljavnosti interventnih zakonov

5.3.2021 11:05:27:
Subvencioniranje minimalne plače

3.3.2021 21:22:38:
Podatki za obračun plač za februar 2021

26.2.2021 11:47:07:
Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju

25.2.2021 11:48:25:
Oddaja Izjave za pridobitev subvencije minimalne plače

Najnovejši članki:

8.3.2021 11:12:17:
Popravek članka: Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

8.3.2021 11:03:57:
Dopolnitev gradiva Normianci DOHDEJ 2020 v sliki in besedi.

8.3.2021 11:00:23:
Posodobljeno gradivo Poročanje o odpadkih in embalaži

7.3.2021 9:34:54:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K)

5.3.2021 13:33:00:
Računovodsko poročanje namenjeno slabitvi in revalorizaciji

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT