Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.6.2024 12:36:10

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - 3. 6. 2024

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Besedilo predloga.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

2.3 Poglavitne rešitve

2.3.1 Privabljanje kadrov iz tujine

a) Posebna osebna olajšava za nove rezidente

Predlaga se, da se novim rezidentom prizna zmanjšanje dohodnine v višini 7 % od prejete plače oziroma nadomestila plače pod določenimi pogoji.

b) Letna odmera dohodnine za nerezidente

Predlaga se, da se odpravi pogoj, da mora zavezanec za letno odmero dohodnine za nerezidente dokazati, da so dohodki, doseženi v Sloveniji, v državi rezidentstva izvzeti iz obdavčitve ali so neobdavčeni.

2.3.2 Spodbujanje lastništva delavcev v lastniški strukturi delodajalca ali v delodajalcu nadrejeni družbi

a) Inovativna zagonska podjetja

Predlaga se, da se za dohodke delavcev v inovativnih zagonskih podjetjih – bonitete v obliki deležev ali delnic – prestavlja trenutek izračuna davčne obveznosti od dohodka iz delovnega razmerja na trenutek odsvojitve teh delnic ali deležev oziroma na druge trenutke (prenehanje pogodbe o zaposlitvi, prenehanje, preoblikovanje delodajalca ali ko se delodajalec ne šteje več za plačnika davka po zakonu, ki ureja davčni postopek, ali če je od pridobitve delnic ali deležev preteklo deset let). Prav tako se ta dohodek, ki odpade na dohodek iz delovnega razmerja, povpreči po pravilu, kot je to določen za dohodek, prejet na podlagi sodbe sodišča za preteklo ali več preteklih let.

b) Sistem t. i. brutenja dohodka, prejetega v naravi

Predlaga se, da se iz sistema, po katerem se dohodek v naravi poveča s koeficientom davčnega odtegljaja, izločajo dohodki v naravi, prejeti v obliki delnic ali deležev.

2.3.3 Dohodki iz dejavnosti

a) Ugotavljanje davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov

Pogoj za vstop v sistem normiranih odhodkov se dvigne na 60.000 EUR, pri čemer pa se pogoj 100.000 EUR, vezan na enega polno zavarovanega za polni delovni čas za vsaj devet mesecev, črta. Višina normiranih odhodkov se pri t. i. polnih normirancih (sam zavezanec zavarovan za polni delovni čas vsaj devet mesecev – vključenost v zavarovanje druge osebe, npr. zaposlenega pri zavezancu, se ne šteje za izpolnitev pogoja za status t. i. polnega normiranca) za prihodke nad 60.000 EUR zniža na 0 %, do 60.000 EUR prihodkov pa višina normiranih odhodkov znaša 80 % prihodkov. Pri normirancih, ki ne izpolnjujejo pogoja vključenosti v zavarovanje, se prihodkovni prag, do katerega se določijo normirani odhodki v višini 40 % prihodkov, zniža na 30.000 EUR. Za izstop iz sistema normiranih odhodkov se določi povprečje prihodkov dveh zaporednih let v višini 60.000 EUR.

Uvaja se obveznost razkritja zneska prihodkov na letni ravni, doseženimi s povezanimi osebami in osebo, s katero je zavezanec v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

b) Prenos davčnih izgub

Predlaga se, da se omeji pokrivanje davčnih izgub v naslednjih davčnih obdobjih (ki je po veljavnem sistemu neomejeno) na prihodnjih pet let, pri čemer se za že natečene davčne izgube to obdobje omeji na sedem prihodnjih let.

c) Olajšava za vlaganja v digitalni in zeleni prehod

Predlaga se, da se za neizkoriščeni del olajšave za digitalni in zeleni prehod omogoči prenašanje v naslednjih pet davčnih let.

2.3.4 Kmetijstvo

Predlaga se oprostitev plačila dohodnine za OMD plačila v 100 % znesku prejetega dohodka iz tega naslova).

2.3.5 Ostale rešitve

a) Uveljavitev sistema dolgotrajne oskrbe

Predlaga se, da se v sistem ZDoh-2 ustrezno umesti nov sistem obveznega socialnega zavarovanja v Sloveniji, tako na področju novih pravic kot tudi novih obveznosti.

b) Odločba Ustavnega sodišča o ugotovitvi, da je 5. točka 27. člena Zakona o dohodnini v neskladju z Ustavo (Uradni list št. 132/22 z dne 14. oktobra 2022)

Predlaga se ustrezna prilagoditev 5. točke 27. člena ZDoh-2 v skladu z ugotovitvijo Ustavnega sodišča za vse pravno priznane oblike nepremoženjske škode.

c) Bonitete v zvezi z vozili z električnim pogonom

- Napoved odprave ničelne bonitete za osebna motorna vozila na električni pogon

Predlaga se, da se boniteta za privatno rabo službenega osebnega vozila na električni pogon ne določa več v vrednosti nič, ampak se ta določi v višini 0,75 % nabavne vrednosti vozila mesečno, kar je za polovico manj kot velja za privatno rabo ostalih službenih osebnih vozil, pri čemer se določi, da je do vključno davčnega leta 2029 vrednost te bonitete še vedno enaka nič.

- Kolesa in polnjenje električnih vozil

Predlaga se, da se za boniteto ne šteje zagotavljanje električne energije delojemalcu za polnjene osebnih vozil delojemalca na nekomercialnih polnilnih postajah delodajalca in pa uporaba koles v lasti delodajalca (tako koles z ali brez električnega pogona).

č) Posebna davčna osnova za napotene javne uslužbence in funkcionarje

Predlaga se črtanje posebne davčne osnove za javne uslužbence in funkcionarje, ki so napoteni na delo v tujino, kar pomeni, da se bodo tudi tej skupini delojemalcev v davčno osnovo vštevali vsi dohodki iz delovnega razmerja in ne več le tisti dohodki oziroma deli dohodka iz delovnega razmerja, ki po vsebini in obsegu ustrezajo dohodkom, ki bi jih za enaka dela prejemal v Sloveniji.

2.4 Normativna usklajenost predloga zakona s predpisi, ki jih je tudi treba sprejeti oziroma spremeniti in »paketno« obravnavati:

Hkrati je treba sprejeti oziroma začeti uporabljati Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, saj so za izvedbo nekaterih rešitev, ki se uvajajo s tem zakonom (odstop od sistema brutenja, posebna obravnava za zaposlene v inovativnih zagonskih podjetjih), postopki ter obveznosti zagotavljanja podatkov določeni s Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku.

2.5 Podzakonski akti

Predstavljene rešitve zahtevajo spremembe oziroma dopolnitve podzakonskih aktov, izdanih na podlagi zakona, ki ureja davčni postopek:

  • Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev;
  • Pravilnik o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem;
  • Pravilnik o obrazcu informativnega izračuna dohodnine in obrazcu napovedi za odmero dohodnine;
  • Pravilnik o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti;
  • Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku,
  • Pravilnik o dostavi podatkov za odmero dohodnine.

Ključne besede:
predlogi zakonov
davek od dohodkov pravnih oseb

Zadnji članki iz rubrike:

5.6.2024 12:38:31:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini - 3. 6. 2024

4.6.2024 13:07:42:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) - 3. 6. 2024

4.6.2024 13:11:22:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku - 3. 6. 2024

4.6.2024 12:40:46:
Predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov - 3. 6. 2024

14.5.2024 21:32:10:
Predlog Zakona o gostinstvu (ZGos-1)

Najnovejši članki:

11.6.2024 12:05:29:
Tuji uvozniki, ki imajo pri postopkih 42/63 slovensko identifikacijsko številko za DDV ter so imenovali še davčnega zastopnika za postopek 42/63

11.6.2024 11:48:32:
Podpora podjetjem za podaljševanje delovne aktivnosti - ASI+

10.6.2024 13:19:31:
Ravnanje delavcev v primeru poškodbe pri delu, izdaje eBOL in priprave predloga imenovanemu zdravniku

6.6.2024 11:41:23:
1. junija 2024 zvišanje trošarine za tobačne izdelke in obveznost za obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete

10.6.2024 16:23:27:
Koledar poročanja - junij 2024

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress