Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 25.4.2024 15:04:09

Evropski parlament sprejel direktivo o platformnem delu

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Poslanci Evropskega parlamenta so v sredo sprejeli nova pravila za izboljšanje delovnih pogojev platformnih delavcev.

Namen novih pravil, o katerih sta se Parlament in Svet že dogovorila februarja in ki so bila sprejeta s 554 glasovi za, 56 glasovi proti in 24 vzdržanimi glasovi, je zagotoviti pravilno razvrstitev zaposlitvenega statusa platformnih delavcev in odpraviti navidezne samozaposlitve. Prvič v Uniji urejajo tudi uporabo algoritmov na delovnem mestu.

Zaposlitveni status

Nova pravila uvajajo domnevo delovnega razmerja (v nasprotju s samozaposlitvijo), ki se v skladu z nacionalnim pravom in kolektivnimi pogodbami ter ob upoštevanju sodne prakse Unije uporabi, kadar so prisotne okoliščine, ki kažejo na nadzor in vodenje.

V skladu z direktivo morajo države Unije vzpostaviti izpodbojno pravno domnevo o zaposlitvi na nacionalni ravni, da bi odpravile neravnovesje moči med digitalno platformo dela in osebo, ki opravlja platformno delo. Dokazno breme nosi platforma, kar pomeni, da mora dokazati, da delovno razmerje ne obstaja.

Nova pravila o algoritemskem upravljanju

Nova pravila zagotavljajo, da osebe, ki opravlja platformno delo, ni mogoče odpustiti na podlagi odločitve, ki jo sprejme algoritem ali avtomatiziran sistem odločanja. Namesto tega morajo digitalne platforme dela zagotoviti človeški nadzor nad pomembnimi odločitvami, ki neposredno vplivajo na osebe, ki opravljajo platformno delo.

Preglednost in varstvo podatkov

Direktiva uvaja pravila, ki zanesljiveje varujejo podatke platformnih delavcev. Digitalnim platformam za delo bo prepovedana obdelava nekaterih vrst osebnih podatkov, kot so podatki o čustvenem ali psihološkem stanju in osebnih prepričanjih osebe.

Izjava

Poročevalka Elisabetta Gualmini (S&D, Italiaj) je dejala: „S to direktivo bo imelo nekaj 40 milijonov platformnih delavcev v Uniji dostop do pravičnih delovnih pogojev. Ta zgodovinski dogovor jim bo zagotovil dostojanstvo, zaščito in pravice. Odpravila bo navidezno samozaposlitev in preprečila nepošteno konkurenco, zaščitila resnično samozaposlitev ter uvedla prelomna pravila o upravljanju algoritmov. To bo postalo resnično merilo uspešnosti na svetovni ravni. Ponosna sem, da lahko rečem: Evropa varuje svoje delavce, svoj socialni model in svoje gospodarstvo.“

Naslednji koraki

Dogovorjeno besedilo bo moral zdaj uradno sprejeti tudi Svet. Po objavi v Uradnem listu EU bodo imele države članice na voljo dve leti, da določbe direktive vključijo v svojo nacionalno zakonodajo.

Ozadje

V analizi Evropske komisije iz leta 2021 je bilo ugotovljeno, da je obstaja več kot 500 aktivnih digitalnih platform dela, v sektorju pa je zaposlenih več kot 28 milijonov ljudi, ta številka pa naj bi do leta 2025 dosegla 43 milijonov. Digitalne platforme dela so prisotne v različnih gospodarskih sektorjih, kot sta naročanje prevoza in dostava hrane, bodisi na spletu s storitvami, kot sta vnos podatkov in prevajanje.

Čeprav je večina platformnih delavcev formalno samozaposlenih, je približno 5,5 milijona ljudi morda napačno uvrščenih med samozaposlene.

S sprejetjem te zakonodaje se Parlament odziva na pričakovanja državljanov glede vključujočih trgov dela in digitalnih inovacij za krepitev socialnega in trajnostnega gospodarstva, kot so izražena v predlogih 13, 13(5) in 35(1)(3) sklepov Konference o prihodnosti Evrope.

Vir: Evropski parlament

Zadnji članki iz rubrike:

22.5.2024 13:53:32:
Prejemanje e-novičk

14.5.2024 15:52:13:
Novo na portalu SPOT: Vodič po zakonodaji za spletne trgovine

6.5.2024 15:18:24:
Prispevek ob Tednu Rdečega križa od 8. do 15. maja 2024

25.4.2024 14:53:10:
Kriteriji za določanje prioritetnih inšpekcijskih nadzorov Finančne uprave Republike Slovenije za leto 2024 - Podrobnejši opis

22.4.2024 14:28:46:
Za prijavo v portal SPOT kmalu obvezna uporaba SI-PASS

Najnovejši članki:

22.5.2024 15:54:25:
Prokurist družbe za podelitev pooblastila za zastopanje odvetniku ne potrebuje posebnega pooblastila zakonitega zastopnika

21.5.2024 13:20:10:
Davčna osnova za obračun DDV pri pridobitvi prevoznega sredstva iz druge države članice

20.5.2024 16:29:16:
Rok za doplačilo dohodnine se izteče 29. maja 2024

24.5.2024 18:59:44:
Osnova za obračun prispevkov od dohodkov poslovodij in avtorskih honorarjev dosežnih v okviru delovnega razmerja

16.5.2024 11:24:23:
Spremembe na področju statistike plač

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress