Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.3.2024 7:48:48

Odločanje o pravici do zagotovljene vdovske pokojnine

Rubrika: Za upokojenceprint Natisni

Z uveljavitvijo novele ZPIZ-2N so nekatere vdove in vdovci pridobili možnosti uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine.

Vloge za priznanje te pravice je ZPIZ začel prejemati že pred koncem preteklega leta, do sedaj jih je prejel skoraj 9.000. Številni vlagatelji v pričakovanju čimprejšnje odločitve o vlogi na zavod naslavljajo vprašanja o razlogih, zaradi katerih zavod še ni izdal odločbe.

ZPIZ poudarja, da se kot zagovornik ponovne vključitve tega instituta v zakonodajo zaveda pomena čimprejšnje odločitve o pravici do zagotovljene vdovske pokojnine. Vendar je za razumevanje trajanja postopkov nezanemarljiv podatek, da je bil zakon objavljen v Uradnem listu, številka 133/23, dne 27. decembra 2023, veljati je začel naslednji dan, to je v četrtek, 28. decembra 2023, uporabljati pa se je začel 1. januarja 2024, to je zgolj pet dni kasneje. Že za zagotovitev vseh podpornih tehničnih rešitev za vodenje postopkov odločanja o zagotovljeni vdovski pokojnini je bil ta čas prekratek. Tudi besedilo zakona, ki je sicer kratko, je vsebinsko zelo zapleteno. Ker imajo možnost uveljavljanja zagotovljene vdovske pokojnine tudi tisti upokojenci, pri katerih še niso bili nikoli ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine (ti so uživalci vdovske pokojnine) ali pa še nikoli niso bili ugotovljeni pogoji za pridobitev pravice do vdovske pokojnine (ti so uživalci lastne pokojnine) oziroma se še ni ugotavljala pokojninska doba na strani umrlega, bo navedeno zagotovo predstavljalo zahtevnejše postopke pri ugotavljanju dejanskega stanja. Med okoliščine, ki bodo vplivale na trajanje postopkov, nedvomno sodi tudi morebitno prejemanje tuje pokojnine, saj je v tem primeru treba predložiti tudi dokazilo o tuji pokojnini za mesec januar 2024. Nenazadnje pa je, kot že navedeno, v relativno kratkem času (dveh mesecih), zavod poleg rednih vlog za izvajanje obveznega zavarovanja, prejel že skoraj 9.000 dodatnih vlog, ki terjajo vsebinsko obravnavo in odločitev ob enakem številu strokovnih delavcev.

Poudariti je treba, da je bil zavodu za izvedbo nekaterih preteklih sprememb ZPIZ-2 določen šestmesečni rok, in sicer za manjše število zadev in bistveno manj zahtevne zadeve, ki jih je moral rešiti po uradni dolžnosti. Zakonodajalec pri ZPIZ-2N ni mogel določiti izdaje odločb o izplačilu zagotovljene vdovske pokojnine po uradni dolžnosti, ker zavod ne bi mogel zajeti vseh potencialnih upokojencev, saj ne razpolaga z vsemi njihovimi potrebnimi podatki za rešitev zadev. Upokojenci morajo zato sami vložiti zahtevo, pri čemer vse zahteve zagotovo ne bodo utemeljene. Izvedba te novele je za zavod zelo zahtevna in predstavlja dodatno obremenitev ter potreben čas za rešitev.

Navedeni zakon ureja zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki se odmeri vdovi ali vdovcu v višini seštevka starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine iz prvega odstavka 60. člena ZPIZ-2, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine. V seštevek se upošteva tudi vse tuje pokojnine. Višina zagotovljene pokojnine od 1. 1. 2024 dalje ob upoštevanju redne uskladitve v januarju 2024 v višini 8,8 odstotka znaša 748,27 evra na mesec (Sklep o uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov od 1. 1. 2024, Uradni list, št. 15/24), kar predstavlja tudi najvišji znesek zagotovljene vdovske pokojnine od 1. 1. 2024 dalje.

Zavod ocenjuje, da bo do skoraj ene tretjine vseh doslej vloženih zahtev negativnih. Zahtevke so namreč vlagali tudi tisti, katerih lastna ali vdovska pokojnina ali lastna in delež vdovske pokojnine presegajo znesek 748,27 evra na mesec ali pa ta znesek presegajo tudi z upoštevanjem tuje pokojnine, saj so si napačno razlagali, da jim zagotovljena vdovska pokojnina pripada poleg tega, kar že prejemajo. Prav tako so zahtevke vlagali tisti, ki so bili pretežno zavarovani za ožji obseg pravic ali pa je bil tako zavarovan umrli zavarovanec oziroma upokojenec, saj zakon v teh primerih ne omogoča pridobitve zagotovljene vdovske pokojnine. Zavod je zaradi tega prejel tudi že prve zahteve po umiku zahtevkov.

Zavod poudarja, da je reševanje zahtevkov za zagotovljeno vdovsko pokojnino nedvomno med njihovimi prioritetami. Prav tako poudarjajo, da bo pri odločanju zavod upošteval zakonsko določbo, po kateri zagotovljena vdovska pokojnina vdovi ali vdovcu pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve, ne glede na datum odločitve o tej pravici. Zavod bo v doglednem času zagotovil izvedbo izdaje odločb in njihove realizacije, stranke pa lahko najbolj pripomorejo k hitrejšemu reševanju zahtevkov z odzivnostjo na morebitne pozive zavoda za dopolnitev dokumentacije ali predložitev dokazil. Prav tako k hitrejšemu reševanju zadev pripomore tudi čim manjše število takšnih, ki so neutemeljene. Kateri so pogoji za priznanje zagotovljene vdovske pokojnine, je zavod pojasnil v sporočilu za javnost, ki je dostopno na povezavi Zagotovljena vdovska pokojnina.

Vir: ZPIZ

Zadnji članki iz rubrike:

15.2.2024 10:24:59:
Novosti in pogoji za pridobitev pravic na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu 2024

9.2.2024 15:58:58:
Nova višina urne postavke za začasno ali občasno delo upokojencev

16.1.2024 16:21:07:
Institut zagotovljene vdovske pokojnine

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023

29.5.2023 15:35:05:
Vlada sprejela predlog ukrepov za večjo socialno varnost upokojencev

Najnovejši članki:

24.4.2024 19:55:33:
Javna objava letnih poročil za leto 2023

22.4.2024 14:28:46:
Za prijavo v portal SPOT kmalu obvezna uporaba SI-PASS

22.4.2024 14:23:34:
Zahtevke za nadomestilo plače za tekoči mesec lahko na portalu SPOT urejate od 25. dne v mesecu

19.4.2024 14:26:00:
Izpolnjevanje podatkov v obrazcu REK-neOZP

19.4.2024 14:15:24:
Tveganje na področju dohodkov družbenikov, ki so vključeni v zavarovanje