Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.11.2023 13:14:47

Novosti pri najemanju zunanjih izvajalcev notranjega revidiranja – informacija za predstojnike

Rubrika: Negospodarstvo, javni sektorprint Natisni

Urad Republike Slovenije za nadzor proračuna je pripravil informacijo za predstojnike neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov o spremembi zakonodaje in pogojev pri najemanju zunanjih izvajalcev notranjega revidiranja.

27. julija 2023 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih financah (ZJF-I), s katerim je bila:

  • zagotovljena pravna podlaga za vzpostavitev in vodenje registra zunanjih izvajalcev, pooblaščenih za notranje revidiranje neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov (register) ter
  • na novo določeni pogoji, pod katerimi lahko zunanji izvajalci, pooblaščeni za notranje revidiranje neposrednih in posrednih uporabnikov (zunanji izvajalci), izvajajo notranje revidiranje proračunskih uporabnikov.

V skladu z omenjeno spremembo Zakona o javnih financah (ZJF) lahko zunanji izvajalci izvajajo notranje revidiranje neposrednih in posrednih uporabnikov, če:

Šteje se, da je pogoj iz prve alineje zgornjega odstavka izpolnjen, če so notranji revizorji pri zunanjih izvajalcih zaposleni ali zanje na podlagi pogodbe izvajajo storitve notranjega revidiranja neposrednih in posrednih uporabnikov.

Zahtevani strokovni nazivi za opravljanje notranjega revidiranja pri neposrednih in posrednih uporabnikih

Novo sprejeti 100. b člen ZJF-I in na njegovi podlagi sprejet Pravilnik o vlogi za vpis in obvestilu o spremembi podatkov v registru zunanjih izvajalcev notranjega revidiranja, pooblaščenih za notranje revidiranje neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov (pravilnik) določata, da lahko zunanji izvajalci, izvajajo notranje revidiranje neposrednih in posrednih uporabnikov le, če zagotovijo, da za njih notranje revidiranje v skladu s četrtim, petim in šestim odstavkom 100. člena ZJF izvajajo notranji revizorji z nazivom državni notranji revizor ali preizkušeni državni notranji revizor. Z uveljavitvijo pravilnika je namreč prenehala veljati prva alineja 12. člena Pravilnika o usmeritvah za usklajeno delovanje sistema notranjega nadzora javnih financ, ki je med drugim dovoljevala, da lahko zunanje izvajanje notranjega revidiranja pri proračunskih uporabnikih izvajajo tisti zunanji izvajalci, kjer ima vsaj vodja revizijske skupine enega od naslednjih nazivov: preizkušeni notranji revizor Slovenskega inštituta za revizijo in/ali potrdilo za naziv državni notranji revizor, ali potrdilo za naziv preizkušeni državni revizor ali državni revizor.

Urad RS za nadzor proračuna bo register, ki bo javno dostopen in objavljen na spletni strani Urada RS za nadzor proračuna, v skladu s prehodno določbo ZJF-I, vzpostavil najkasneje do 27. januarja 2024 ter zagotavljal njegovo posodabljanje.

V skladu z zgoraj navedenim bodo torej po vzpostavitvi registra (najkasneje od 27. januarja 2024 dalje) predstojniki neposrednih in posrednih uporabnikov lahko sklepali pogodbe za najem storitev notranjega revidiranja le s tistimi zunanjimi izvajalci, ki bodo vpisani v register. V razpise za najem zunanjega izvajalca je tako potrebno vključiti vse zahtevane pogoje iz 100. b člena ZJF. Urad Republike Slovenije za nadzor proračuna priporoča, da pri pripravi pogodb z zunanjimi izvajalci upoštevate stališče Urada RS za nadzor proračuna glede obveznih vsebin pogodbe o oddaji storitev notranjega revidiranja zunanjemu izvajalcu. Na ta način boste zagotovili ustrezno podlago za izvajanje notranjega revidiranja v proračunskem uporabniku v skladu z zahtevami zakonodajnega okvira notranjega nadzora javnih financ ter Usmeritev za državno notranje revidiranje.

UNP bo, skladno s svojimi pristojnostmi, nadziral spoštovanje pogojev iz novega 100. b člena ZJF pri neposrednih in posrednih uporabnikih, nespoštovanje omenjenih določil pa v skladu z navedenim členom zakona predstavlja razlog za vsaj enoletni izbris zunanjega izvajalca iz registra.

O spremembah zakonodaje in novih pogojih so bili vsi zunanji izvajalci, ki trenutno izvajajo notranje revidiranje proračunskih uporabnikov, informirani preko novice na spletni strani Urada RS za nadzor proračuna, kot tudi na dveh srečanjih na daljavo, ki jih je Urad RS za nadzor proračuna zanje izvedel v oktobru 2023.

Vir: Urad Republike Slovenije za nadzor proračuna

Zadnji članki iz rubrike:

7.9.2023 17:19:59:
Solidarnostna pomoč - celosten pregled ureditve solidarnostne pomoči (javni sektor)

4.9.2023 13:55:16:
Višina regresa za prehrano med delom - javni sektor - od 1. julija 2023 do 31. decembra 2023

6.4.2023 14:21:07:
Z aprilom 4-odstotno zvišanje plač zaposlenim v javnem sektorju

9.3.2023 12:43:01:
Regres za javni sektor v letu 2023

7.2.2023 9:41:00:
Zneski regresa za prehrano med delom, nadomestila za ločeno življenje, dnevnice za službeno potovanje v državi, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči (javni sektor) 2023

Najnovejši članki:

7.12.2023 15:56:47:
Popravljanje REK obrazcev, če ob izplačilu niso bili obračunani prispevki od razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov

5.12.2023 13:36:23:
Zaposlitveni oglas: Knjigovodja-računovodja (m/ž), Škofljica

5.12.2023 13:53:30:
Zaposlitveni oglas: Vodja finančno-računovodske službe (J017916) - m/ž, Ljubljana

4.12.2023 16:50:10:
Obveznost poročanje o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo do določene višine

1.12.2023 14:32:35:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A)