Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.7.2023 16:35:08

Na eUpravi tudi podatki za kupce rabljenih avtomobilov

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Dobro je, če so kupci rabljenih avtomobilov pozorni na listine, kot so servisna knjižica, homologacijska listina in prometno dovoljenje. Nekatere podatke, kot so število lastnikov in prevoženih kilometrov, pa lahko na preprost način dobijo tudi preko portala eUprava.

Modul Moja eUpravana enem mestu ponuja ogromno možnosti vpogleda v vaše osebne podatke, premoženje (denimo nepremičnine), omogoča opomnike, da vam ne bi potekla veljavnost dokumentov, preko statusov lahko spremljate reševanje vaše vloge, v predalu za dokumente lahko hranite tiste, ki jih potrebujete pri oddaji elektronskih vlog in še in še. Med drugim lahko pri nakupu rabljenega avtomobila, če je ta starejši od štirih let, preverite tudi podatke o stanju vozila, kot so prevoženi kilometri, število lastnikov, opravljeni tehnični pregledi in drugo.

Sicer je osnovni namen portala eUprava ponuditi številne upravne storitve uporabnikom preko spleta in poleg klasičnih zagotoviti tudi elektronsko pot za opravljanje teh storitev. Informacije o storitvah so zbrane v vsebinsko zaokroženih področjih, ki spremljajo vse pomembnejše dogodke v življenju posameznika od rojstva, preko šolanja in zaposlitve, do upokojitve. Portal je prilagojen gluhim in naglušnim, slepim in slabovidnim ter ljudem z določeno invalidnostjo, pa tudi naprednim uporabnikom, ki na portalu delajo z mobilnimi napravami.

Za uporabo Moje eUprave potrebujete e-identiteto, vodič na spletni strani pa vas s preprostimi vprašanji prijazno vodi skozi postopek in aktivnosti, ki jih je treba opraviti.

Če se odločite, da boste kupili rabljen avto, lahko z vpogledom v evidenco motornih vozil preprosto preverite podatke o prevoženih kilometrih in opravljenih tehničnih pregledih. Ob tem vas eUprava na pregleden način opozori tudi, kaj vas v primeru takega nakupa še čaka, od sklenitve kupoprodajne in zavarovalne pogodbe do prenosa lastništva in registracije. Če je vozilo registrirano, davka Finančni upravi ne plačate; če vozilo ni registrirano, pa je treba preveriti, ali je bil davek na motorna vozila že plačan. Edino prve registracije avtomobila ni možno opraviti elektronsko, lahko pa kasneje elektronsko podaljšujete veljavnost prometnega dovoljenja v primeru, da vaš avto ne potrebuje tehničnega pregleda.

Pri vpogledu v tehnične podatke o avtomobilu imate dve možnosti. Z osebnim vpogledom lahko v Moji eUpravi vidite vse podatke, ki so o določenem vozilu vpisani v Matični register vozil in listin (MRVL), denimo število kilometrov, prejšnji lastniki itd. Pri javnem vpogledu in ob vpisu številke prometnega dovoljenja in registrske oznake avtomobila pa dobite vse tehnične podatke kot pri osebnem vpogledu, razen lastnika. Ta način uporabljajo zlasti prodajalci, da kupcem pokažejo, da so podatki pravilni in verodostojni.

Nekaj več informacij najdete s strani Tržnega inšpektorata Republike Slovenije na tej povezavi.

Vir: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Zadnji članki iz rubrike:

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

14.9.2023 10:16:01:
Podaljšanje dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek portala SPOT

13.9.2023 17:04:28:
Enotna vloga za fizične osebe za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe po Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Najnovejši članki:

22.9.2023 16:34:12:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023

19.9.2023 12:42:25:
Solidarnostna delovna sobota in prispevek