Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.7.2023 14:30:23

Predlog sprememb Zakona o delovnih razmerjih

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predlog sprememb.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o delovnih razmerjih - 23. 6. 2023

CILJI, NAČELA IN POGLAVITNE REŠITVE PREDLOGA ZAKONA

Cilji

  • Vključitev potrebnih sprememb in dopolnitev v nacionalno zakonodajo, ki jih zahteva pravo EU;
  • Zagotovitev pravne varnosti delavcev (posebej tudi predstavnikov delavcev) v okviru nadgraditve instituta postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga ter zadržanja učinkovanja odpovedi in sodne razveze;
  • Izboljšanje zakonskih opredelitev z namenom zagotovitve jasne uporabe ZDR-1 v praksi;
  • Ureditev obveznosti delodajalca, da zagotovi, da delavec v času izrabe pravice do počitka oziroma upravičenih odsotnosti z dela ne bo na razpolago delodajalcu - ureditev pravice do odklopa;
  • Ureditev posebnega delovnopravnega varstva delavcev, žrtev nasilja v družini.

Načela

  • Zaščita pravic delavcev

Namen Direktive 2019/1152/EU je izboljšati delovne pogoje s spodbujanjem preglednejše in predvidljivejše zaposlitve ob zagotavljanju prilagodljivosti na trgu dela. S tem namenom določa način, čas in vsebino informacij, ki jih mora delodajalec zagotoviti vsakemu delavcu ter dodatne informacije za delavce, poslane v drugo državo članico ali v tretjo državo, minimalne zahteve glede delovnih pogojev ter varstvo pravic delavca, kateremu so kršena upravičenja, ki jih narekuje direktiva. V luči implementacije te direktive spremembe in dopolnitve ZDR-1 prinašajo novosti, ki se nanašajo na obveznost zagotavljanja informacij delavcu, pravico delavca, da predlaga spremembo pogodbe o zaposlitvi ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi zaradi izboljšanja položaja oziroma pravic, seznanitev s podatki o uporabniku, pri čemer se določi, da ima delavec, ki mu je v elektronski obliki posredovano obvestilo o napotitvi k uporabniku možnost, da to informacijo natisne, glede sorazmernosti trajanja poskusnega dela v primeru sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas in prepoved poskusnega dela v primeru sklenitve nove zaporedne pogodbe o zaposlitvi za določen čas za isto delo, vštevanje časa izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja v delovni čas, obveznost, da se delavcu, ki ga delodajalec napoti na delo v tujino zagotovi informacije o plačilu, do katerega je delavec upravičen v skladu s pravom, ki se uporablja v državi gostiteljici ter informacija o povezavi na enotno uradno nacionalno spletno mesto.

V luči implementacije Direktive 2019/1158/EU se z namenom zagotavljanja potreb usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja nadgrajujejo ukrepi vezani na krajši delovni čas, delo na domu in možnost drugačne razporeditve delovnega časa ter se uvaja oskrbovalski dopust, pri čemer se dopolnjuje tudi obseg neutemeljenih odpovednih razlogov.

Z namenom zagotovitve pravne varnosti delavcev (ter v določenih primerih še posebej predstavnikov delavcev) se nadgrajujejo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, zadržanja učinkovanja odpovedi in sodne razveze. Uvajajo se pravica do odklopa, do 48 urnega tedenskega počitka enkrat mesečno, možnost izredne odpovedi delavca zaradi neizplačila nadomestila plače, nadgrajujejo se pravila glede posredovanja pisnega obračuna plače ter uporaba zastaralnega roka petih let za denarne terjatve iz delovnega razmerja (tudi v primeru delavca, ki mu delodajalec ni izročil pisne pogodbe o zaposlitvi in je delo opravljal v t. i. prikritem delovnem razmerju, če zatrjuje obstoj delovnega razmerja in gre za denarne terjatve iz tega razmerja).

  • Načelo ekonomičnosti

Interes tako delavcev kot delodajalcev je ohranjanje poslovnega okolja, ki bo dolgoročno omogočalo razvoj slovenskega gospodarstva in posledično krepitev socialne države, hkrati pa bo ščitilo temeljne delavske pravice. V tem pogledu se s spremembami in dopolnitvami ZDR-1 uvaja možnost sklenitve spremenjene pogodbe o zaposlitvi za opravljanje dela na domu za obdobje do enega leta, določa obveščanje Inšpektorata Republike Slovenije za delo (v nadaljnjem besedilu: IRSD) pred začetkom opravljanja dela na domu preko portala SPOT in dopolnjuje možnost elektronskega načina obveščanja s strani delodajalca na dogovorjeni elektronski naslov delavca.

  • Učinkovito izvajanje inšpekcijskega nadzora

Učinkovit nadzor IRSD je nujen pogoj ustreznega delovnopravnega varstva, zato predlog novele opredeljuje sankcije za kršitve skladno s predlogom nadgraditve določenih institutov.

  • Uskladitev s pravom EU

S predlagano novelo se v nacionalni pravni red RS vnašajo zahteve Direktive 2019/1152/EU in Direktive 2019/1158/EU.

Poglavitne rešitve predloga zakona

Spremembe in dopolnitve veljavnega ZDR-1 so potrebne zaradi implementacije Direktive 2019/1152/EU in Direktive 2019/1158/EU.

Spremembe in dopolnitve ZDR-1 v luči implementacije Direktive 2019/1152/EU prinašajo novosti, ki se nanašajo na obveznost zagotavljanja informacij delavcu, pravico delavca, da predlaga spremembo pogodbe o zaposlitvi ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi zaradi izboljšanja položaja oziroma pravic, seznanitev s podatki o uporabniku, pri čemer se določi, da ima delavec, ki mu je v elektronski obliki posredovano obvestilo o napotitvi k uporabniku možnost, da to informacijo natisne, glede sorazmernosti trajanja poskusnega dela v primeru sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas in prepoved poskusnega dela v primeru sklenitve nove zaporedne pogodbe o zaposlitvi za določen čas za isto delo, vštevanje časa izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja v delovni čas, obveznost, da se delavcu, ki ga delodajalec napoti na delo v tujino zagotovi informacije o plačilu, do katerega je delavec upravičen v skladu s pravom, ki se uporablja v državi gostiteljici ter informacija o povezavi na enotno uradno nacionalno spletno mesto.

Z namenom zagotavljanja potreb usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja se upoštevaje zahteve Direktive 2019/1158/EU nadgrajujejo ukrepi, vezani na krajši delovni čas, delo na domu in možnost drugačne razporeditve delovnega časa, ter se uvaja oskrbovalski dopust, pri čemer se dopolnjuje obseg neutemeljenih odpovednih razlogov.

Preostale spremembe in dopolnitve veljavne ureditve se nanašajo na ureditev opravljanja dela na domu, ureditev t.i. agencijskega dela, redefinicijo krajšega delovnega časa kot polnega, nadgraditev postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, zadržanje učinkovanja odpovedi za predstavnike delavcev, institut sodne razveze v primeru nezakonitega prenehanja delovnega razmerja predstavnika delavcev, ureditev tedenskega počitka, zastaranje terjatev, varstvo delavcev, žrtev nasilja v družini, oziroma so redakcijske narave oziroma se nanašajo na odpravo nejasnosti, ki se je izkazala pri uporabi določenih institutov v praksi in bodo zagotovile učinkovitejše izvajanje ZDR-1.

Ključne besede:
zdr
zakon o delovnih razmerjih

Zadnji članki iz rubrike:

24.7.2023 19:04:24:
Predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - 21. 7. 2023

10.7.2023 16:29:33:
Zakon o dolgotrajni oskrbi potrjen na vladi

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

13.4.2023 15:27:15:
Osnutek nacionalnega reformnega programa 2023

Najnovejši članki:

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti

25.9.2023 16:13:36:
Informacija o nadomestilu plač prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona