Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.11.2022 12:07:54

Uvedba obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za refundacijo nadomestil plač - 1. januar 2023

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

ZZZS ponovno obvešča, da se z dnem 1. 1. 2023 uveljavi novela Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, na podlagi katere morajo biti vsi zahtevki za refundacijo nadomestil plač od 1. 1. 2023 naprej vloženi elektronsko. Papirnih zahtevkov na ZZZS po 1. 1. 2023 ne bodo več sprejemali.

Če ne boste imeli pripravljenega vsega potrebnega za oddajo elektronskih zahtevkov za refundacijo nadomestil plač (v nadaljevanju: eZahtevkov) takoj v začetku januarja 2023, boste prve eZahtevke lahko vložili tudi pozneje, vendar pri tem upoštevajte, da je zastaralni rok za vložitev zahtevka 3 leta.

Da ne bi prihajalo na vaši strani do večjih zamud pri vlaganju eZahtevkov in posledično do zamika nakazil s strani ZZZS, ZZZS predlaga, da že pred iztekom leta 2022 pričnete s pripravo in oddajo eZahtevkov:

  • iz programa za plače, ki ima implementirano povezavo do vmesnika za prenos eBOL in oddajo eZahtevkov (Vmesnik eBOL in eNDM - modul eNDM) ali
  • prek portala SPOT - izberete postopek Nadomestila (refundacije).

1. Oddaja eZahtevkov iz programa za plače (vmesnik)

Vmesnik eBOL in eNDM skupaj z ZZZS zagotavlja Ministrstvo za javno upravo. Informacije o pogojih uporabe so na voljo v povezavi: Vmesnik Ebol in Endm.

Večina programskih hiš je prilagodila svoje programske rešitve za obračun plač za uporabo vmesnika, zaključila testiranja in ima verificirane rešitve s strani ZZZS.

Če vam vaša pogodbena programska hiša implementira vmesnik za pripravo eZahtevkov (modul eNDM v okviru vmesnika eBOL in eNDM), se eZahtevek pripravi v vašem programu za obračun plač in ga prek vmesnika posredujete na ZZZS. Z uporabo vmesnika ni ročnega vnosa podatkov zahtevka, obračuna in posebnih delovnih koledarjev na portal SPOT, ampak se prenesejo neposredno iz programa za obračun plač preko vmesnika na ZZZS. Nekatere programske rešitve omogočajo, da je neposredno v programu za plače viden status posameznih oddanih zahtevkov in obračunov.

Če oddajo zahtevka preko vmesnika eBOL in eNDM ureja računovodski servis, morate delodajalci, ki boste pripravo in oddajo eZahtevka prepustili računovodskemu servisu, ta računovodski servis pooblastiti. Obrazec pooblastila za delo preko vmesnika eBOL in eNDM je na voljo tukaj: Pooblastilo za procesna dejanja prek vmesnika eBOL in eNDM.

Izpolnjen in podpisan obrazec pošljete na vam najbližjo točko SPOT. Pooblastilo lahko uredite tudi elektronsko preko portala SPOT, vendar mora imeti v tem primeru zakoniti zastopnik podjetja, ki pooblašča zunanjega računovodjo, digitalno potrdilo.

2. Oddaja eZahtevkov prek portala SPOT

Če se boste odločili za vlaganje eZahtevkov neposredno preko portala SPOT, potrebujete:

  • dostop do spleta – spot.gov.si,
  • veljavno kvalificirano digitalno potrdilo,
  • pooblastilo s strani odgovorne osebe podjetja za postopek elektronskega vlaganja zahtevkov za refundacijo, če zahtevka ne bo oddajal zakoniti zastopnik.

V nadaljevanju je nekaj uporabnih povezav v pomoč pri uporabi portala:

Pogoji za uporabo e-postopkov in prijava v portal SPOT

Navodila za pooblaščanje

Lokacije točk SPOT (VEM), kamor je možno posredovati obrazec s pisnim pooblastilom odgovorne osebe poslovnega subjekta

Navodilo za uporabo spletne aplikacije za pripravo eZahtevka na portalu SPOT

3. Dopolnitve na portalu SPOT od 18. 11. 2022 dalje

Na portalu SPOT je bila uvedena pomembna novost, ki bo v pomoč predvsem računovodskim servisom oziroma pooblaščencem za več poslovnih subjektov, ki si vnaprej pripravijo zahtevke in obračune za refundacijo in jih potem oddajajo po datumu izplačila.

Ob vnosu zahtevka za refundacijo je dodano novo polje "predvideni datum izplačila", saj je realni datum izplačila možno namreč vnesti šele na dan izplačila nadomestil s strani delodajalca ali po tem datumu.

Dodana je menujska izbira "Nadomestila v pripravi" (na desni strani ekrana), ki omogoča, da se pooblaščencu za vsa podjetja, za katera je pooblaščen, prikažejo pripravljeni elektronski zahtevki za refundacijo, razvrščeni po predvidenem datumu izplačila.

Pooblaščenec prek povezave v seznamu eZahtevkov v pripravi na dan izplačila ali po tem dnevu odpre osnutek zahtevka, vpiše dejanski datum izplačila in odda zahtevek.

Kmalu sledijo na portalu SPOT nove dopolnitve, za katere ste dali pobude uporabniki portala. O teh boste obveščeni sredi meseca decembra.

4. Vsebinska in tehnična pomoč

Vsebinska pomoč na ZZZS:

klicni center za nadomestila

telefonska številka: 01 30 77 555

elektronski naslov: nadomestila@zzzs.si.

Tehnična pomoč na portal SPOT: ekc@gov.si

Vir: ZZZS

Ključne besede:
ZZZS
eBOL
eNDM
nadomestila plač
nadomestilo plače

Zadnji članki iz rubrike:

6.2.2023 12:40:19:
Spodnji limit, količnik in osnova za nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja

6.2.2023 12:32:38:
Podatki za obračun plač za januar 2023

1.2.2023 16:17:44:
Minimalna plača v letu 2023

27.1.2023 14:04:08:
Omogočena elektronska oddaja vlog za oba ukrepa za omilitev posledic energetske krize

24.1.2023 15:06:21:
REK-O - poročanje podatkov o nadomestilu plač, ki so predmet delnega povračila po ZPGOPEK

Najnovejši članki:

7.2.2023 14:49:37:
Možnost vključevanja davčnih osnov od dohodkov iz kapitala (obresti, dividende in dobiček iz kapitala) in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem v letno davčno osnovo za odmero dohodnine za odmerno leto 2022

6.2.2023 15:51:28:
Testni izračun dohodnine za leto 2022 (on-line)

6.2.2023 12:20:20:
Koledar poročanja - februar 2023

3.2.2023 18:38:11:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje januar–junij 2023)

3.2.2023 18:11:45:
Zasebniki 2022: davčni obračun in letno poročilo za s.p. za leto 2022

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress