Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.10.2021 14:34:38

Plačilo DDV pri nakupovanju po spletu

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

S spremembo davčne zakonodaje je od 1. 7. 2021 potrebno za vse blago, uvoženo iz tretjih držav, plačati DDV, ne glede na vrednost blaga. V zvezi z izvajanjem novega načina poslovanja povezanega z e-trgovanjem je FURS pripravil dodatna pojasnila.

Zakaj lahko pride do dvojnega zaračunavanja DDV?

V primeru uporabe posebne uvozne ureditve IOSS se DDV plača že prodajalcu ob nakupu in se za blago opravijo samo carinske formalnosti, ki so potrebne za sprostitev blaga v prosti promet v Uniji. Pogoj za uporabo te ureditve je registracija prodajalca (npr. spletne platforme) v to posebno ureditev. Z registracijo mu je dodeljena posebna evidenčna številka IOSS, ki je podlaga za uporabo te ureditve. Prodajalec oz. spletna platforma mora poskrbeti, da vložnik carinske deklaracije (običajno prenosnik poštne pošiljke, npr. nacionalni poštni operater oz. hitri prevoznik) razpolaga z IOSS evidenčno številko, ki mora biti carinskemu organu predložena v carinski deklaraciji v trenutku carinjenja blaga. Takšen sistem naj bi zagotavljal čim manjšo možnost zlorab IOSS številk (IOSS številke niso namenjene javni objavi in so poslovna tajnost). V skladu z davčno zakonodajo je veljavna IOSS številka dobavitelja (prodajalca) navedena na carinski deklaraciji podlaga za oprostitev plačila DDV ob uvozu. V primerih, ko IOSS številka v carinski deklaraciji ni navedena, carinski organ ne more odobriti oprostitve in obračuna DDV po veljavni davčni stopnji, ne glede na to, da ga je dobavitelj že pobral.

Ob uvozu je potrebno izvesti carinske formalnosti

FURS dodatno pojasnjuje, da gre v primeru uporabe posebne uvozne ureditve IOSS za davčno poenostavitev, ki ne vpliva na izvajanje carinskih formalnosti, ki morajo biti opravljene, da je lahko blago v Uniji sproščeno v prosti promet. V skladu z evropsko carinsko zakonodajo velja, da morajo biti vse pošiljke, ki prispejo iz tretjih držav predložene carinskemu organu takoj ob vnosu na carinsko območje Unije ter zanje vložena elektronska carinska deklaracija. Za predložitev pošiljk v poštnem prometu je odgovoren prenosnik pošiljke, to je nacionalni poštni operater ali hitri prevoznik. Podatki o pošiljki morajo biti predloženi s carinsko deklaracijo v elektronski obliki. S tem so povezani tudi stroški, ki jih carinski zastopniki zračunavajo svojim strankam.

Kupec se lahko obrne na spletnega ponudnika

Trenutno v praksi prihaja do primerov, ko kupec navaja, da je ob nakupu plačal DDV, ob carinjenju pa evidenčna številka IOSS na carinski deklaraciji ni bila navedena, zaradi česar ni bil izpolnjen pogoj za oprostitev DDV ob uvozu in je bil obračunan DDV. V takih primerih FURS svetuje, da se kupci obrnejo na spletnega trgovca oz. platformo in od njega zahtevajo vračilo plačanega DDV, ker le-ta za potrebe carinjenja ni zagotovil IOSS številke (nekateri spletni trgovci imajo možnost vračila DDV objavljeno na svojih spletih straneh). FURS predlaga, da se zahtevku priloži dokazilo o plačilu DDV ob uvozu (račun carinskega zastopnika, iz katerega je razvidno plačilo DDV) ter navede, da je bilo potrebno za pošiljko ponovno plačati DDV, ker dobavitelj ni sporočil IOSS številke prenosniku pošiljke in tako številka ni bila predložena carinskemu organu ob carinjenju blaga.

FURS dodatno pojasnjuje, da se s podobno problematiko srečujejo tudi druge države članice, o čemer je seznanjena tudi Evropska komisija, ki išče ustrezne rešitve za nastalo situacijo. FURS predvideva, da se bo medsebojna komunikacija med spletnimi trgovci ter prenosniki poštnih pošiljk sčasoma uredila in bodo IOSS številke ustrezno sporočene v carinske informacijske sisteme.

Vir: FURS

Ključne besede:
DDV
nakupovanje po spletu
IOSS številka
carina
dvojno zaračunavanje DDV

Zadnji članki iz rubrike:

10.8.2021 7:19:02:
Pravilnik o spremembah Pravilnika o pogojih in načinu uveljavljanja oprostitev po 51. členu Zakona o davku na dodano vrednost

13.7.2021 15:05:28:
Uvoz in izvoz pošiljk majhne vrednosti – sveženj o DDV za e-trgovanje

30.6.2021 11:20:57:
Objavljena sta dva pravilnika v zvezi s posebno ureditvijo vse na enem mestu

29.6.2021 14:53:47:
S 1. 7. 2021 veljajo nova pravila o DDV pri e-trgovanju

21.6.2021 20:18:41:
Predlog Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo

Najnovejši članki:

2.12.2021 15:18:09:
Podatki za obračun plač za november 2021

1.12.2021 16:41:37:
Koledar poročanja - december 2021

1.12.2021 16:14:08:
Poročilo o gibanju plač za september 2021

30.11.2021 16:29:58:
Vlada potrdila predloga novel Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem postopku

26.11.2021 18:47:08:
Javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2022

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress